Traagschuimkussen

Alles wat je moet weten over traagschuimkussens.

Traagschuimkussens


Je wil een traagschuim hoofdkussen kopen?
Lees eerst even dit: 

Een traagschuim kussen, ook wel visco-elastisch, geheugenschuim of memory foam kussen genoemd, vormt zich onder invloed van druk en warmte naar de contouren van je hoofd en nek.

Door de unieke eigenschappen van het schuim en door grote marketingcampagnes zijn de kussens erg populair geworden de laatste jaren. Maar zijn traagschuim kussens wel zo goed?

Hier bekijken we de voordelen en de nadelen van traagschuim hoofdkussens.

Voordelen van traagschuim kussens

 • Goede ondersteuning: een traagschuimkussen biedt een goede ondersteuning eenmaal het hoofdkussen zich aangepast heeft aan de vorm van je nek en je hoofd.
 • Drukverlagend: een memory foam kussen werkt drukverlagend op je spieren en je huid. Om die reden wordt het vaak gebruikt in ziekenhuizen om doorligwonden (Decubitus) te vermijden.
 • Nekrol ondersteuning: sommige nekkussens in traagschuim kunnen extra ondersteuning geven aan de nek door middel van een nekrol. 

Nadelen van traagschuim kussens

 • Aanpassingstijd: een memory foam of traagschuim kussen heeft tijd nodig om zich te vormen naar je hoofd en je nek. Als je tijdens je slaap van slaappositie verandert heeft het kussen altijd even tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor krijg je nooit direct een optimaal comfort
 • Drukgevoeligheid: als je hoofd in verhouding tot het gewicht van de nek te zwaar is, zakt het hoofd te fel door in verhouding tot de nekwervels. Als het hoofd te licht is, blijft het hoofd dan weer hoger dan de nek en krijg je een onregelmatige drukverdeling op de tussenwervelsschijven. De gewichtsverhouding tussen hoofd en nek zijn dus een belangrijke factor voor de efficiëntie van een traagschuim hoofdkussen. 
 • Temperatuurgevoelig: traagschuimkussens zijn temperatuurgevoelig. Hierdoor voelt het kussen (te) hard aan wanneer je slaapkamer koud is (als je bijvoorbeeld met je raam open slaapt) en voelt je kussen (te) zacht tijdens een warme (zomer) nacht. Een goede ondersteuning dient onafhankelijk te zijn van de temperatuur.
 • Minder goede ventilatie: visco-elastische materialen zijn op hun best als je je lichaamswarmte direct kunt doorgeven aan de visco-elastische cellen. Er kan op die manier een broeierig en warm effect ontstaan waardoor je snel begint te transpireren. Voor mensen die veel transpireren tijdens hun slaap is een traagschuim kussen dus zeer oncomfortabel. Door de geringe opencelstructuur voelt het kussen klammig en vochtig aan.

  Als je het kussen met een frisse hoofdkussenmolton en -sloop beschermt wordt de lichaamswarmte minder efficiënt doorgeven en duurt het veel langer voor de vorm van het traagschuim kussen is aangepast naar je lichaamsbouw. Het kussen voelt dan te zacht of te hard aan als je van slaaphouding verandert. Vooral in de koude wintermaanden voelt het onbeslapen gedeelte aan als een betonblok.

Beste traagschuim kussens 2021

 1. Tempur Original hoofdkussen
 2. Sissel Deluxe hoofdkussen
 3. Tempur Millennium hoofdkussen
 4. Silvana hoofdkussen Duoform

Tempur en Sissel zijn twee bekende merken van traagschuim hoofdkussens. Beide merken bieden kwalitief goede traagschuimkussens aan.

SISSEL® Soft, Deluxe en Bambini zijn orthopedische hoofdkussen die gemaakt zijn uit traagschuim (visco-elastisch schuim).

Alle hoofdkussens van Tempur zijn gemaakt uit traagschuim.

 Gerelateerd:


Traagschuimkussen kopen, waar op letten?

Eigenschappen van een goed traagschuim kussen

Een visco-elastisch kussen van hoge kwaliteit voldoet aan de volgende eigenschappen:

 1. Het hoofdkussen heeft de juiste hoogte.
 2. Het heeft een vaste vorm.
 3. Het kussen is elastisch.
 4. Het is niet temperatuur- en drukgevoelig.
 5. Het ventileert goed.
 6. Het is schimmelwerend en anti-bacterieel.
 7. Aangepast aan je lichaamsbouw.
 8. Aangepast aan je slaaphouding.
 9. Gratis lange proefperiode.

Meer informatie over de eigenschappen van een goed kussen vind je via het onderstaande artikel:

 Gerelateerd: 9 tips om een goed hoofdkussen te kopen.  


Waarom een latex kussen beter is dan traagschuim

Voordelen van latex ten opzichte van traagschuim

 1. Vormvast: in tegenstelling tot traagschuim is latex vormvast, het verandert niet van vorm onder druk, waardoor een latex hoofdkussen een stabiele ondersteuning biedt. 
 2. Niet temperatuurgevoelig: Traagschuimkussens zijn temperatuurgevoelig. Hierdoor kunnen ze hard aanvoelen bij een lage temperatuur en (te) zacht op een warme zomernacht. Latex is niet temperatuurgevoelig.
 3. Direct comfortabel gevoel: Omdat traagschuim zich vormt naar de contouren van je hoofd en je nek zou het kunnen je niet comfortabel ligt wanneer je van slaaphouding verandert. Het schuim heeft namelijk even tijd nodig om zich terug aan te passen aan je nieuwe houding.
 4. Betere ventilatie: Latex ventileert veel beter dan traagschuim waardoor je minder transpireert. 

 Gerelateerd: Verschil tussen latex en andere hoofdkussenmaterialen?  


Vergelijking traagschuim versus latex

Traagschuim Latex
Ondersteuning
✔✔✔ ✔✔✔✔
Elasticiteit
✔✔✔✔
Vormvastheid
✔✔ ✔✔
Drukverdelend
✔✔✔✔ ✔✔✔
Ventilerend
✔✔✔
Duurzaamheid
✔✔✔ ✔✔✔
Onderhoud
✔✔✔ ✔✔✔
Traagschuim Latex
Populaire modellen Tempur, M Line Quiesco
Ondersteuning ✔✔✔ ✔✔✔✔
Elasticiteit ✔✔✔✔
Vormvastheid ✔✔ ✔✔
Drukverdelend ✔✔✔✔ ✔✔✔
Ventilerend ✔✔✔
Duurzaamheid ✔✔✔ ✔✔✔
Onderhoud ✔✔✔ ✔✔✔

Informatie bij tabel:

 • Ondersteuning: vermogen van het materiaal om de nek en het hoofd in zijn natuurlijke positie te ondersteunen;
 • Elasticiteit: mate waarin het materiaal soepel kan reageren op druk van de nek en het hoofd;
 • Vormvastheid: mate waarin het materiaal vervormt onder druk;
 • Druk op huid en spierweefsel: mate waarin het materiaal zich gelijkmatig drukverdelend aanpast aan de contouren van het nek en het hoofd.

Waarom wij resoluut voor latex kiezen: BEKIJK DE VIDEO

Op zoek naar een goed hoofdkussen?


Ontdek het Quiesco kussen

quiesco hoofdkussen

Wie zijn wij ? 

Sinds 2015 rebelleert Quiesco tegen de foutieve informatie die via het internet verspreid wordt over gezond zitten-slapen-leven.

Onze missie is om een gezondere wereld te creëren. Wij delen betrouwbare informatie over gezond slapen en werken. Op basis van deze expertise ontwikkelen en selecteren wij de beste ergonomische oplossingen.

Wij zijn niet feilloos. Heb je relevante informatie die bijdraagt tot onze missie? Stuur ons dan via info@quiesco.be jouw (wetenschappelijk) onderbouwde feedback. Ons experten-team analyseert en vervolledigt continue onze informatie-artikelen.

Samen creëren we een gezondere wereld.