Hoe kies je een goed hoofdkussen?

In dit informatie-artikel vind je 9 tips om het juiste kussen te kiezen.

Een vrouw zoekt naar een goed hoofdkussen

Een te dun, te dik of gewoonweg een fout hoofdkussen kan zorgen voor een slechte nachtrust of fysieke klachten. Om slapeloze nachten te vermijden heb je een goed hoofdkussen nodig. Maar wat is nu het juiste hoofdkussen voor jou? Er zijn immers zo veel verschillende kussens.

Aan de hand van deze tips kies jij het juiste kussen voor jou.

Waar op letten om een goed hoofdkussen te kopen?


Bekijk onze selectie: beste hoofdkussens


Het hoofdkussen heeft de juiste hoogte

Zorg dat het kussen de juiste hoogte heeft. Het ideale kussen ondersteunt je wervelkolom in zijn natuurlijke positie. Zo krijg je een regelmatige drukverdeling op je tussenwervelschijven ter hoogte van je nekwervels. 

De juiste hoogte van je kussen is afhankelijk van:

 • je lichaamsbouw;
 • je slaaphouding;
 • en je slaapsysteem. 

Zo heeft een persoon met smalle schouders, die op de zij slaapt op een zachte matras, een lager kussen nodig dan iemand met brede schouders die op de zij slaapt op een harde matras

Pro Tip

Wat is de juiste hoogte voor je hoofdkussen?
Vraag iemand om na te kijken of je nekwervels op een horizontale lijn liggen.

Een vrouw slaapt op een gezonde manier op een goed hoofdkussen

Bij een te hoog of te laag kussen wordt je wervelkolom niet in zijn natuurlijke positie ondersteund. Je nek komt zo onder spanning te staan. Je overbelast de nekwervels, waardoor je vroeg of laat nekklachten krijgt.

Een vrouw die slecht slaapt op een te hoog of te laag hoofdkussen

De juiste hoogte is ook belangrijk om de druk op het schoudergewricht weg te nemen. Als je kussen te laag is, ga je door het gewicht van de nek en het hoofd extra druk creëren op het schoudergewricht.

Kies een kussen waarbij de hoogte is aangepast aan je lichaamsbouw, slaaphouding en slaapsysteem.

Een kussen dat slechts in 1 hoogte of hardheid wordt aangeboden is de facto niet het ideale kussen. Het houdt immers geen rekening met je lichaamsbouw, slaaphouding en slaapsysteem.


De vulling van het kussen is vormvast

Als je hoofdkussen niet vormvast is, gaat de opvulling zich verplaatsen tijdens je slaap. Hierdoor krijg je geen goede ondersteuning. Resultaat? Je slaapt slecht en krijgt nekklachten.

Losse materialen als hoofdkussenvulling

Voorbeelden van losse materialen die geen stabiele ondersteuning bieden.

Water, boekweit, dons en andere losse materialen verplaatsen zich onder druk. Om een ondersteunende vorm of hoogte te behouden moet je het 's nachts opschudden. Niet ideaal.

Je kiest dus beter voor een vormvast materiaal, zo krijg je een stabiele ondersteuning. De hele nacht lang.

Pro Tip

Bij een niet-vormvast materiaal zal de vulling zich verplaatsten als je schudt met het hoofdkussen.

 • Niet vormvaste kussens: boekweit, water, dons en losse vullingen.
 • Vormvaste kussens: latex, traagschuim, koudschuim.

Het hoofdkussen is elastisch

Een kwaliteitsvol kussen is elastisch zodat het zich kan aanpassen aan de contouren van je hoofd en nek, in alle slaaphoudingen.

Pro Tip

Neem de hoes van het kussen en laat een gewicht vallen op kern van het hoofdkussen. Als het gewicht een paar keer op en neer veert dan heb je een elastisch materiaal. Als het (bijna) geen opwaartse beweging maakt, is het materiaal niet elastisch.


Het hoofdkussen is niet temperatuur- en drukgevoelig

Visco-elastische schuimen (traagschuim, memory-foam, Tempur) worden gekenmerkt door hun druk- en temperatuur gevoeligheid. Hierdoor voelt dit type kussen hard aan bij koude temperaturen en (te) zacht bij warme temperaturen.

Ook als je slaaphouding wijzigt heeft het even tijd nodig om zich aan te passen. Wanneer je draait van rug- naar zijlig voelt het deel van het kussen waar je niet op steunde in eerste instantie hard en oncomfortabel aan. Het hoofdkussen moet zich dan nog aanpassen aan de druk en temperatuur van je hoofd en nek.

goed kussen traagschuim

Het hoofdkussen ventileert goed

Een hoofdkussen dat slecht ventileert zal onaangenaam aanvoelen. Visco-elastische schuimen ventileren minder goed.

Slecht ventilerende materialen 🔥

 • Visco-elastisch schuim
 • Water

Goede ventilatie 💨

 • Latex
 • Koudschuim
 • Dons

Slecht ventilerende materialen 🔥

 • Traagschuim
 • Water

Goed ventilerend 💨

 • Latex
 • Koudschuim
 • Dons
Pro Tip

De keuze van je linnengoed is minstens even belangrijk als het ventilerend vermogen van je hoofdkussenmateriaal. De kwaliteit van je hoofdkussenbeschermer (molton) en hoofdkussensloop bepaalt een groot deel van je slaapklimaat. Kies altijd voor linnengoed met natuurlijke materialen zoals katoen of tencel.


Het is antibacterieel en schimmelwerend

Waarschijnlijk niet voor iedereen even relevant, maar goede hoofdkussens zijn antibacterieel en schimmelwerend. Zo gaan ze langer mee en blijven ze hygiënisch. Zeker voor personen die last hebben van allergieën is dit erg belangrijk.


Aangepast aan je lichaamsbouw

Het kussen kan dan wel van zeer hoge kwaliteit zijn, het moet ook nog passen wij jouw lichaamsbouw. Het ideale kussen houdt rekening met:

 • de lengte van je nek,
 • de breedte van je schouders
 • de verhouding van je nekbreedte tegenover je hoofdbreedte.

In functie daarvan kies je een hoofdkussen dat de neklengte en de afstand tussen schouder en nek overbrugt als je op je zij slaapt. Als de afstand tussen schouder en nek optimaal overbrugd wordt zal ook de schouder geen extra druk krijgen.

 Als je op je rug slaapt zou kussen het achterhoofd voldoen ruimte moeten geven zodanig dat de natuurlijke holte van de nekwervels optimaal ondersteund wordt.

een goed kussen is aangepast aan je lichaamsbouw

Het is aangepast aan je slaaphouding

goed kussen voor zijslapers

Voor ZIJSLAPERS: als je veel op je zij slaapt moet het hoofdkussen voldoende hoog zijn en een klein beetje ruimte geven aan het hoofd en veel steun aan de nekwervel. Het moet zodanig aanvoelen dat je hoofd in een horizontale positie ligt in het verlengde van uw bekken. Dus bekken en hoofd moeten op dezelfde as liggen, dan is het kussen een goed hoofdkussen.

 

goed kussen voor rugslapers

Voor RUGSLAPERS: in rughouding is het anders. In rughouding moet je voelen dat uw hoofd eigenlijk in zijn natuurlijke positie lichtjes kantelt in het hoofdkussen zodanig dat er een lichte tractie ontstaat ter hoogte van de nekwervels en dat de nekwervel hoogte goed gerespecteerd is door het hoofdkussen. In ruglig mag het hoofdkussen ook zeker niet te hard zijn.

Als je voelt dat je hoofd te fel naar achter kantelt in ruglig, is het hoofdkussen te laag. Omgekeerd, als het hoofdkussen te hoog is duwt het hoofdkussen het hoofd naar voor en krijg je een slechte nekwervel positie. Een te hoog kussen is dus ook helemaal niet goed.


Zorg dat je het kussen mag testen bij je thuis

Zorg dat je het kussen ruime tijd bij je thuis kan proberen. Geef jezelf ongeveer twee weken de tijd om te wennen aan je nieuwe hoofdkussen.


Tips om een goed kussen te kiezen - Infographic

tips om een goed hoofdkussen te kopen

 Print onze checklist voor een goed kussenWil je online een goed hoofdkussen kopen?Ontdek het Quiesco kussen

quiesco hoofdkussen

Wie zijn wij ? 

Sinds 2015 rebelleert Quiesco tegen de foutieve informatie die via het internet verspreid wordt over gezond zitten-slapen-leven.

Onze missie is om een gezondere wereld te creëren. Wij delen betrouwbare informatie over gezond slapen en werken. Op basis van deze expertise ontwikkelen en selecteren wij de beste ergonomische oplossingen.

Wij zijn niet feilloos. Heb je relevante informatie die bijdraagt tot onze missie? Stuur ons via info@quiesco.be jouw (wetenschappelijk) onderbouwde feedback. Ons experten-team analyseert en vervolledigt continue onze informatie-artikelen.

Samen creëren we een gezondere wereld.