Het beste hoofdkussen om nekklachten te vermijden: Quiesco hoofdkussen

Goed hoofkussen voor nekklachten


Nekklachten komen zeer veel voor. Recent onderzoek stelt dat 2 op 3 mensen wel eens last hebben van nekpijn. Misschien heb jij ook last van je nek? Je bent in elke geval dus niet alleen. De klachten kunnen sporadisch optreden of langzaam erger worden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor nekklachten. Fysieke aandoeningen: artrose, nekhernia, whiplash, ... maar ook een slechte houding op het werk, een slechte slaaphouding en een slechte hoofdkussen kunnen nekklachten veroorzaken.

In dit artikel bespreken we het verband tussen hoofdkussen en nekklachten. Ongeacht de oorzaak van je nekklachten, een goed kussen is belangrijk. Zeer waarschijnlijk heb al last van nekklachten, maar nog belangrijker is om preventief je slaaphouding te verzorgen en te kiezen voor een héél goed kussen. Het juiste kussen kan klachten verminderen en preventief vermijden.


Het belang van een hoofdkussen bij nekklachten

Nekklachten door een slecht hoofdkussen

Een hoofdkussen is belangrijk voor een gezonde en goede nachtrust. Veel mensen slapen op een slecht hoofdkussen en krijgen daardoor nekklachten of nekpijn. 

Wanneer kan je nekklachten krijgen door een slecht hoofdkussen:

 • je hoofdkussen is te hoog,
 • je hoofdkussen is te laag,
 • je hoofdkussen is versleten.

1. Een te hoog of te laag hoofdkussen

De onderstaande afbeeldingen maken snel duidelijk hoe een te hoog of te laag hoofdkussen zorgt voor een onnatuurlijke kromming van de wervelkolom wat kan leiden tot nekklachten.  

Meer informatie: Als je een te hoog of te laag hoofdkussen hebt, creëer je een overbelasting van de nekwervels met nekpijn en nekklachten als gevolg.


Meer informatie: Als je een te hoog of te laag hoofdkussen hebt, creëer je een overbelasting van de nekwervels met nekpijn en nekklachten als gevolg.

Tip: Een hoofdkussen met een losse vulling (dons, boekweit, ...) kan eigenlijk nooit een optimale ondersteuning bieden omdat de vulling niet vormvast is en zich dus verplaatst tijdens uw slaap. Sommige mensen kloppen hun hoofdkussen eens op voor ze gaan slapen en dan kan het hoofdkussen wel de juiste hoogte hebben in eerste instantie maar eenmaal u slaapt zal de vulling zich verplaatsen waardoor het hoofdkussen waarschijnlijk te laag wordt en nekklachten bekomen worden. 


2. Nekklachten door een versleten hoofdkussen. 

Een hoofdkussen gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee, daarna verliest het zijn ondersteunende werking en is het dus aan vervanging toe. 

Het is tijd voor een nieuw hoofdkussen wanneer:

 • je hoofdkussen ouder is dan 4-5 jaar,
 • je hoofdkussen plat geworden is,
 • er verkleuring optreedt,
 • je s'ochtends wakker wordt met nekpijn.

Nekpijn vermijden dankzij een goed kussen

Om nekklachten te vermijden dient de wervelkolom in een natuurlijke, correcte positie ondersteund te worden. Het juiste hoofdkussen zorgt ervoor dat de nek en het hoofd goed ondersteund worden zoals op de afbeelding hieronder. 

 hoofdkussen nekklachten 

De eigenschappen van een goed hoofdkussen voor nekklachten

Het ideale kussen voldoet aan de volgende eigenschappen:

 1. Het kussen heeft de juiste hoogte
 2. Het heeft een vaste vorm.
 3. Het hoofdkussenkussen is elastisch.
 4. Het is niet temperatuur- en drukgevoelig.
 5. Aangepast aan je lichaamsbouw.
 6. Aangepast aan je slaaphouding.
 7. Gratis lange proefperiode.
 8. Het kussen ventileert goed.
 9. Het is anti-bacterieel en schimmelwerend.

Van alle bovenstaande eigenschappen zijn nummer 1 tot en met 6 absoluut noodzakelijk om nekklachten te vermijden. Een gratis LANGE proefperiode is ook zeer belangrijk. Geef jezelf ruim de tijd om te wennen aan je nieuwe kussen (minstens 3 weken). Tenslotte zorgt een goede ventilatie en hygiëne mee voor een aangenaam en comfortabele nachtrust.

Lees meer over de eigenschappen van een goed kussen in het onderstaande artikel:

 Gerelateerd: 9 tips om een goed hoofdkussen te kopen.  


Beste hoofdkussen bij nekklachten

Waarom wordt het ergonomisch kussen van Quiesco aangeraden bij nekklachten of nekpijn?

Quiesco hoofdkussen

5 star review

hoofdkussen voor nekklachten


{{ product.metafields.spr.reviews }}