Hoofdkussen nekklachten

Het belang van een hoofdkussen bij nekklachten

Nekklachten door een slecht hoofdkussen

Een hoofdkussen is belangrijk voor een gezonde en goede nachtrust. Veel mensen slapen op een slecht hoofdkussen en krijgen daardoor nekklachten of nekpijn. 

Wanneer kan je nekklachten krijgen door een slecht hoofdkussen:

  • je hoofdkussen is te hoog,
  • je hoofdkussen is te laag,
  • je hoofdkussen is versleten.

1. Een te hoog of te laag hoofdkussen

De onderstaande afbeeldingen maken snel duidelijk hoe een te hoog of te laag hoofdkussen zorgt voor een onnatuurlijke kromming van de wervelkolom wat kan leiden tot nekklachten.  

Meer informatie: Als je een te hoog of te laag hoofdkussen hebt, creëer je een overbelasting van de nekwervels met nekpijn en nekklachten als gevolg.

Tip: Een hoofdkussen met een losse vulling (dons, boekweit, ...) kan eigenlijk nooit een optimale ondersteuning bieden omdat de vulling niet vormvast is en zich dus verplaatst tijdens uw slaap. Sommige mensen kloppen hun hoofdkussen eens op voor ze gaan slapen en dan kan het hoofdkussen wel de juiste hoogte hebben in eerste instantie maar eenmaal u slaapt zal de vulling zich verplaatsen waardoor het hoofdkussen waarschijnlijk te laag wordt en nekklachten bekomen worden. 

 

2. Nekklachten door een versleten hoofdkussen. 

Een hoofdkussen gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee, daarna verliest het zijn ondersteunende werking en is het dus aan vervanging toe. 

Het is tijd voor een nieuw hoofdkussen wanneer:

  • je hoofdkussen ouder is dan 4-5 jaar,
  • je hoofdkussen plat geworden is,
  • er verkleuring optreedt,
  • je s'ochtends wakker wordt met nekpijn.

Nekpijn vermijden dankzij een goed kussen

Om nekklachten te vermijden dient de wervelkolom in een natuurlijke, correcte positie ondersteund te worden. Het juiste hoofdkussen zorgt ervoor dat de nek en het hoofd goed ondersteund worden zoals op de afbeelding hieronder. 

 hoofdkussen nekklachten 


Waarom wordt het Quiesco hoofdkussen aangeraden bij nekklachten of nekpijn?

 < Lees meer over onze testservice Checklist: een goed hoofdkussen kopen >