Emma Matras Review

Onze kritische review van de Emma matras

Review Emma matrasReview Emma Matras - Samenvatting

Onze score: 4 / 10 

Voordelen Emma Matras:

 • Redelijk goede drukverdeling
 • Lekker warm
 • Goede testservice van 100 dagen

Nadelen Emma Matras:

 • Mogelijk onvoldoende ondersteuning van je rug (doe zelf de test)
 • 100% synthetische materialen
 • Polyester zorgt voor minder goede vochtregulatie dan wol/wildzijde
 • Traagschuim ventileert minder goed dan latex/pocketveren
 • Synthetische hoes ademt minder goed dan hoes met wol/wildzijde 
 • Slechts langs één kant beslaapbaar
 • Internet-klachten over kuilvorming

De Emma matras bestaat voor 100% uit synthetische materialen. Er zit geen enkel natuurlijk materiaal in de matras.

Ook op vlak van ondersteuning scoort de Emma matras ondermaats. Op basis van de bezemsteeltest blijkt dat de matras zeker niet voor iedereen de juiste ondersteuning biedt. Het ondersteunen van de wervelkolom in zijn natuurlijke positie is dé basis voor een goede, gezonde nachtrust.

De prijs-kwaliteit verhouding van de matras is ook niet goed. De productie met synthetisch materiaal (polyester, koudschuim, ...) is erg goedkoop in vergelijking met de verkoopprijs.


Toch is de Emma matras een razend populaire schuimmatras. 
Denk jij er ook over na om een Emma matras te kopen?

Hieronder vind je onze uitgebreide, kritische review van de Emma matras.

Productbeschrijving - Emma Original Matras

Type: Combinatie koud- en traagschuim

 • Kern: Koudschuim
 • Afdeklagen
  • Traagschuim (visco-elastisch schuim)
  • Airgocell schuim
 • Hoes/tijk:
  • 100% synthetisch
   • (99% polyester & 1% elastaan)
  • Afritsbaar/Wasbaar

Uitgebreide Review Emma Matras

Opbouw van de matras

 1. "Airgocell" schuimlaag
 2. Traagschuimlaag
 3. Koudschuimlaag
Opbouw van Emma Original Matras

1. Airgocell schuimlaag

De bovenste laag van de Emma Original Matras is de "Airgocell" schuimlaag. Deze laag is 4 centimeter dik. 

De belangrijkste functie van deze laag is de regeling van het slaapklimaat. Dit is nodig omdat de daaronder liggende lagen, traagschuim en koudschuim, gekend zijn om een slecht (te warm en te vochtig) slaapklimaat te creëren. Door deze Airgocell laag toe te voegen probeert Emma dat effect te counteren.

De mysterieuze Airgocell toplaag is een eigen benaming van Emma. Hierdoor is er maar weinig informatie over te vinden. Het enige wat we opmerken is dat de laag, zoals vermeld, het klimaatprobleem van de daaronder liggende lagen zou moeten verhelpen. 

Aangezien de Airgocell toplaag ook 100% synthetisch is hebben we grote twijfels rond de vochtopname capaciteiten van het materiaal. Natuurlijke materialen, zoals wol of wildzijde, zijn gekend voor hun uiterst goede eigenschappen als klimaatregelaars. Een synthetische vezel kan veel minder vocht opnemen, en vrijgeven, dan een natuurlijke vezel (zoals wol, tencel of wildzijde). Hierdoor kan een synthetische matras warmer en klammiger aanvoelen.


2. Traagschuim laag

Onder de Airgocell laag is er een traagschuim afdeklaag.

Traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim genoemd, is een schuim dat zich aanpast onder invloed van druk en lichaamswarmte. Het schuim is gekend om zijn drukverlagende eigenschap. Dit wil zeggen dat het zorgt voor een goede doorbloeding van je huid- en spierweefsel. Een goede doorbloeding bevordert de recuperatie van je lichaam.

De Emma matras heeft een traagschuimlaag van 4 centimeter. Het is goed dat deze laag niet te dik is zodat het (zwaardere) bekken in verhouding tot de rest van het lichaam niet te veel inzakt. Deze dikte is ook voldoende om de druk op het lichaam voldoende te verlagen.

Het nadeel van deze traagschuim toplaag is dat je er snel op kan zweten. Om dit te counteren gebruikt Emma de Airgocell laag die hierboven besproken werd.


3. Koudschuim laag

De onderste laag is ook meteen de grootste en de belangrijkste. Deze laag moet zorgen voor de ondersteuning.

Bij de Emma Original Matras is de koudschuimlaag 17 centimeter dik. Koudschuim is een goedkoop materiaal. 

In de koudschuimkern zijn horizontale perforaties ter hoogte van de schouderzones. Door de perforaties wordt er ruimte gecreëerd zodat de schouder in de matras kan wegzakken. De perforaties zijn noodzakelijk omdat het koudschuim, zonder perforaties, zich onvoldoende aanpast aan de contouren van je lichaam.

Emma gebruikt HRX koudschuim. Een high resilience polyetheraan schuim. Dit koudschuim is goed qua duurzaamheid en soepelheid, maar het blijft onvoldoende elastisch om zich aan te passen aan je lichaam.


4. De matrashoes

Matrashoes Emma Matras

Ook de matrashoes van de Emma matras bestaat voor 100% uit synthetisch materiaal.

De bovenkant van de hoes is voor 99% gemaakt uit polyester en 1% elastaan. Polyester is een synthetische stof. Het is gemakkelijk in onderhoud maar het nadeel is dat je er sneller op gaat zweten.

Polyester ademt namelijk minder goed dan natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. Ook de vochtregulatie van polyester is minder goed dan natuurlijke alternatieven. 

De grijze zijkant van de hoes is 100% uit polyester gemaakt. De onderkant is 89% polyester en 11% polypropeen. 

De matrashoes is afritsbaar en wasbaar.

Specificaties van de hoes:

 • 100% synthetisch
 • Afritsbaar
 • Wasbaar

Emma matras rugklachten

Denk je eraan om een Emma matras te kopen om je rugklachten te verminderen? Wij raden de matras niet aan, zeker niet als je nek- of rugpijn hebt, zolang je wervelkolom, je hoofd en bekken niet in hun natuurlijke positie worden ondersteund (bezemsteeltest, zie verder).

De belangrijkste voorwaarde om rugklachten te verminderen is dat de matras je een goede, gezonde ondersteuning biedt. De Emma matras is, bij een negatieve bezemsteeltest, hiervoor niet geschikt.

Op hun website (www.emma-matras.nl) vind je geen enkele foto van iemand die goed ondersteund wordt door de Emma matras. We vinden enkel sfeer-foto's maar geen enkele foto zoals deze:

Voorbeeld van een correcte, gezonde ondersteuning van de wervelkolom

Een foto die aangeeft hoe de volledige wervelkolom in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund wordt. 

Misschien heeft Emma zo'n foto (nog) niet? We vinden het toch erg jammer dat we dus geen enkele afbeelding op hun website vinden van een ECHTE persoon die op de juiste manier ondersteund wordt. Ook op Emma's social media (Instagram, Facebook) vinden we eerder sfeerbeelden in plaats van afbeeldingen waarbij er gezonde slaaphouding wordt aangenomen. 

Heb je al een Emma matras?

Als je al een Emma matras hebt aangekocht kan je eenvoudig nagaan of de matras jou een goede ondersteuning biedt. 

Doe onze BEZEMSTEELTEST:

Bezemsteeltest - Quiesco

Vraag aan je partner, vriend of vriendin om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt.

De bedoeling is dat je wervelkolom in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund wordt zoals in de onderstaande afbeelding:

goede positie op Quiesco Matras

Word je niet op de juiste manier ondersteund door de Emma matras dan is die niet geschikt voor je.

Deze regel geldt trouwens niet alleen voor de Emma matras, maar voor ALLE matrassen. Bovendien wil je niet alleen fysieke klachten zoals rug- en nekpijn verminderen. Je wil klachten ook preventief vermijden. De 'bezemsteeltest' is dus nuttig voor IEDEREEN die een gezonde slaaprust wil.

Als je nog geen matras gekocht hebt kan deze test ook een belangrijke basis vormen om te beslissen of je de matras wil houden of niet.


Eigenschappen goede matras

Naast een goede ondersteuning zijn er nog verschillende andere voorwaarden voor een goede matras.

Eigenschappen van een goed matras tegenover Emma matras

Hieronder een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van een goede matras:

 • Aanpassingsvermogen: Het aanpassingsvermogen van de matras is de mate waarin de matras zich aanpast naar jouw specifieke slaaphouding en lichaamsbouw.
 • Ondersteuning: Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
 • Drukverdeling: Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
 • Elasticiteit: Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de ondersteuning van de matras stabiel en dynamisch te zijn.
 • Slaapklimaat: Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat. 
 • Hygiëne: Bij een hygiënische matras is de hoes afneembaar en wasbaar.
 • Duurzaamheid: Een matras die twee- of vierzijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur. Ook de ecologische voetafdruk van de matras en CO-2 neutraliteit van de matras is belangrijk. 

Gerelateerd :  Overzicht en vergelijking van de beste matrassen


Nadelen Emma Matras

 • Niet voor iedereen een optimale ondersteuning

De Emma matras is slechts in 1 hardheid beschikbaar. Er bestaat niet 1 matras die de juiste ondersteuning biedt voor iedereen en elk lichaamstype. Bestaat gewoon niet. 

De combinatie van de twee toplagen (traagschuim en Airgocell) geeft voor sommige een te diepe inzakking ter hoogte van het bekken. 

Vooral bij personen met een zwaar bekken en lichte schouders kan dit een hangmat-effect creëren.

❌ 

 

Door het TRAAGSCHUIM zakken zwaardere delen van het lichaam verder in (drukgevoeligheid). Hierdoor geeft het materiaal te weinig steun aan de zwaardere romp terwijl het hoofd en de benen te hoog blijven (hangmat-effect).

Ook zien we in de praktijk vaak dat de schouder-, hoofd-, en beensector hoger blijft dan de bekkensector. De rug wordt hierdoor niet in een anatomisch correcte positie ondersteund.

Zoals hierboven uitgelegd kan de bezemsteeltest hier uitsluitsel over geven.

 • Beperkte bewegingsvrijheid

Een ander nadeel is dat de matras beweging in je slaap beperkt door het mal-effect. De Airgocell- en traagschuimlaag zorgen voor een lichte kuilvorming. Dit effect is eigen aan het materiaal, dat zich vormt onder druk.

Traagschuim bij Matrassen

Bovenstaand is niet de Emma matras. Het is een voorbeeldafbeelding om het mal-effect bij traagschuim weer te geven.

Hierdoor blijft een matras met traagschuim harder en hoger in de zones waar het minder druk en lichaamswarmte krijgt.

Het lichaam moet eigenlijk gestimuleerd worden om vrij te bewegen tijdens je slaap. Door de inzakken beperk je de bewegingsvrijheid.

 • Negatieve invloed van synthetische materialen op het slaapklimaat

Door het gebruik van 100% synthetisch materiaal is het slaapklimaat van de Emma matras niet optimaal. De toplaag in Airgocell schuim heeft een beperktere vochtevacuerende werking. De synthetische gel-laag en het traagschuim hebben een beperktere open celstuctuur dan natuurlijke materialen. Door deze beperktere open celstructuur kan er zich minder lucht door het materiaal verplaatsen. Hierdoor kan de matras warmer aanvoelen in de zomer.

 • Slechte prijs-kwaliteit verhouding

De Emma matras is relatief duur voor de materialen waaruit ze is opgebouwd. Uiteindelijk bestaat de matras uit 3 lagen synthetische materiaal. De prijs-kwaliteit verhouding vinden wij om die reden niet goed.

De Felix matras is met uitzondering van de buitenhoes identiek aan de Emma matras. Toch wordt de Felix matras aan minder dan de helft van de prijs aangeboden. Ook dit is een indicatie dat de prijs-kwaliteit verhouding van de Felix matras een stuk beter is dan die van de Emma matras.

Emma biedt regelmatig grote kortingen aan. Met een korting van 40% is de prijs-kwaliteit verhouding natuurlijk een stuk beter. 

 • Milieu-vriendelijk

De retour gestuurde Emma matrassen worden hoofdzakelijk opnieuw verkocht onder een andere merknaam: Felix matras. Als je een Emma matras aan een goedkopere prijs wilt aankopen kies je dus best voor de Felix matras. De Felix matras is een geretourneerde Emma matras met een nieuwe hoes.

Het exacte retourspercentage van de Emma matras is door ons niet gekend. Er zijn natuurlijk wel een aanzienlijk aantal reviews online te vinden van personen die de Emma matras al retourneerden. Wel staat vast dat Emma een oplossing vond voor deze geretourneerde matrassen, vandaar mogelijk het ontstaan van de Felix matras. 


Felix matras = geretourneerde Emma matras

Felix matrassen zijn geretourneerde Emma matrassen.

Omdat er voldoende Emma matrassen retour worden gestuurd heeft de onderneming achter Emma een tweede verkoopkanaal opgezet: Felix Matras.

De Felix Matras is een geretourneerde Emma matras met een nieuwe hoes. De prijs van de Felix matras ligt een stuk lager. Voor een Felix matras van 90 x 200 cm betaal je 189.99 euro. Voor dezelfde maat Emma matras betaal je 499 euro.

Het prijsverschil toont ook aan hoe 'overpriced' de Emma matras is.

Felix Matras

 EXACT dezelfde matras, op de hoes na.Emma matras - Felix Matras

Dezelfde matras.
Dus ook dezelfde opbouw.
De lagen krijgen enkel een andere benaming:

 Emma Matras Felix Matras
Airgocelschuim Fiberschuim
Traagschuim Traagschuim
HXR schuim Koudschuim
€ 499.00 189.99


Rond de geretourneerde Emma matras wordt een nieuwe matrashoes van Felix gedaan.

De matrashoes van Emma is aan de bovenkant voor 99% gemaakt uit polyester en 1% elastaan. 

De matrashoes van Felix is voor 100% gemaakt uit polyester.

 


Wil je online een goed matras kopen?Emma of Quiesco: welke matras is goed voor jou?

De juiste matras vinden is niet eenvoudig. Het is ook een belangrijke beslissing. Een matras gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Je nachtrust is ook gewoon super belangrijk.

Wij krijgen vaak de vraag: "Wat is het verschil tussen de Emma matras en de Quiesco matras?" Je bent hier waarschijnlijk omdat je ook twijfelt om een Emma matras aan te kopen.

Wij willen je graag een andere matras voorstellen: de Quiesco matras.

Een luxueuze 7-zone pocketveren matras afgewerkt met natuurlijke materialen.

Quiesco matras versus Emma matras

Laten we er geen gras over groeien. Ja, de Quiesco matras is een stuk duurder dan de Emma matras. Dat heeft natuurlijk een reden. Een hele goede reden...

Vergelijking Emma matras - Quiesco matras

Matrashoes

Quiesco: Ten eerste is de buitenste hoes van de Quiesco matras voor 500 gr per m² gevuld met natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. Hierdoor heb je in de zomer altijd een fris en droog slaapklimaat. Terwijl in de winter je lichaamstemperatuur optimaal behouden blijft door de goede isolerende werking.

De Quiesco matras heeft een zomer- en een winterkant. De zomerkant is een mix van wol en wildzijde. De winterkant is gemaakt met zuivere wol. 

Emma: De Emma matras heeft daarentegen een zeer dunne hoes die voor 100% uit synthetisch materiaal gemaakt is: 99% polyester en 1% elastaan. Het grote nadeel is dat de matrashoes veel slechter ventileert en veel sneller vochtiger en klammiger kan aanvoelen bij personen die het snel te warm hebben. 

Als je beide hoezen van de matrassen vergelijkt zowel qua slaapklimaat, ventilatie en vocht-evacuerend vermogen is de hoes van de Quiesco matras veel beter.  

Matraskern

Emma: Ten tweede, onder de hoes van de Emma matras zit ook synthetisch materiaal. Er zijn 3 synthetische lagen: airgocell-schuim, traagschuim en HRX (high resiliance) schuim.

Dit zijn materialen die weinig elastisch zijn en je lichaamswarmte en druk nodig hebben om zich aan te passen aan de contouren van je lichaam. Dit heeft als groot nadeel dat de matras ter hoogte van de onderrug en zwaardere bekkensector vooral in zij- en buiklig meestal te veel doorzakt, waardoor de rug mogelijk niet correct ondersteund wordt (doe de bezemsteeltest).

Quiesco: Tegenover de materialen van de Quiesco matras scoort de Emma matras ronduit slecht. Onder de hoes van de Quiesco matras bevindt zich namelijk een heerlijk zacht aanvoelende, goed ventilerende en elastische latexlaag. De latex zorgt voor een onmiddellijke, correcte, neutrale aanpassing aan de contouren van je lichaam, ongeacht je ligpositie, en ongeachte de omgevings- en lichaamswarmte.

Onder de latex bevindt zich de elektroshock geharde stalen pocketverenkern waarvan de draaddiktes in de verschillende steunzones, bepaald zijn in functie van je eigen lichaamsbouw. De kern zorgt voor een correcte ondersteuning van je rug terwijl je slaapt.

Onder de kern van de Quiesco matras bevindt zich opnieuw een latexlaag en de zelfde hoes als aan de bovenkant gevuld met 500 gram biowol per vierkante meter. De matras is dus symmetrisch en vierzijdig beslaapbaar, hetgeen de levensduur van de matras ten goede komt. 

Bovendien is de matras zeer milieuvriendelijk omdat de natuurlijke materialen composteerbaar zijn en de kern van de matras herbruikbaar is.

Overzicht vergelijking:

  logo Emma matras alternatiefEmma Original logo Quiesco matras
Materiaal 100% schuim pocketveren &
natuurlijke materialen
Wervelkolompositie ? (doe de test) Uitstekend
Drukverdeling Goed Uitstekend
Slaapklimaat Minder goed Uitstekend
Beslaapbaar 2-zijdig 4-zijdig
Prijs € 479 € 999
Emma Original logo Quiesco matras
Materiaal
100% schuim pocketveren &
natuurlijke materialen
Wervelkolompositie
Slecht Uitstekend
Drukverdeling
Goed Uitstekend
Slaapklimaat
Slecht Uitstekend
Beslaapbaar
2-zijdig 4-zijdig
Prijs
€ 479 € 999

 

Besluit:

De Quiesco matras overklast de Emma matras op alle vlakken, behalve prijs.

Terwijl de Emma matras is opgebouwd uit synthetische materialen, gebruikt Quiesco natuurlijke materialen. De ondersteuning van de Quiesco matras zorgt voor een natuurlijke, goede ondersteuning van de wervelkolom. Bij de Emma matras is de ondersteuning zeer twijfelachtig. Qua slaapklimaat scoort Emma ook veel minder.

Tenslotte ligt ook de prijs van de Emma matras te hoog ten opzichte van de kwaliteit. De prijs-kwaliteit verhouding van de Quiesco matras is uitzonderlijk goed.


Quiesco Matras

5 star review

Quiesco Matras


Twijfel je nog steeds tussen Emma en Quiesco?
Zij slapen al op een Quiesco matras:

{{ product.metafields.spr.reviews }}

"Beste uit de test" Emma Matras

Emma zet het label "Beste uit de Test" zeer duidelijk in de kijker. Wij vinden het jammer dat in de test van Test-Aankoop de Quiesco matras niet is opgenomen.

Kortom, door het uitsluiten van de Quiesco matras uit de test krijgt inferieure matras zoals de Emma matras een plaats toegewezen die naar onze mening onterecht is.

Bovendien stellen wij ons ook vragen bij de parameters die deze testen gebruikt worden. 


Andere Reviews over de Emma Matras

Op het internet vind je een aantal reviews over de Emma matras. Belangrijk om te weten is dat (bijna) geen enkele review objectief is. Ook onze review niet. 

Je vindt bijvoorbeeld reviews op 'affiliate' websites. Deze websites verdienen geld wanneer jij als klant via hun website bij de Emma matras terecht komt en deze aankoopt. Zij zijn dus zeker niet objectief. 

Enkele voorbeelden van affiliate websites:

 • https://www.top5matrassen.nl/ 
  • Op hun website staat ook letterlijk: "Deze website wordt beheerd door DIBMaT, een volledige dochtersonderneming van Emma."
 • https://www.bestematras.info/
  • Op hun website staat de volgende disclaimer: "Deze Emma matras review kan affiliate links bevatten. Hiermee krijgen we een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou."
 • https://www.matrassencheck.nl/
  • Ook dit is een 'affiliate' website. Ze vermelden: "We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt."

En zo zijn er nog vele anderen. Bijna alle reviews van de Emma matras zijn op die manier beïnvloedt. Hou hier dus rekening mee. 


Ervaringen Emma matras

Op Trustpilot (https://nl.trustpilot.com/review/www.emma-matras.nl) regent het slechte reviews. 

Meest voorkomende klachten zijn:

 • Onduidelijkheid over de levertijd (vertragingen)
 • Sterke geur van de matras
 • Kuilvorming na enige tijd
 • Niet geschikt bij rug- of schouderklachten
 • Slechte klantenservice

Achtergrondinformatie - het bedrijf achter Emma

Emma bestaat sinds 2015 en is onderdeel van het Duitse bedrijf Bettzeit. De matrassen worden geproduceerd in Duitsland.

Het is éėn van de meest verkochte matrassen van de afgelopen jaren. Emma investeert veel in reclame, vooral online zijn ze sterk aanwezig. De digitalisering gaf de onderneming dan ook een sterke boost. Ze richten zich voornamelijk op millenials.

De Emma matras is vooral populair bij (jongere) personen zonder klachten. De matras is enkel beschikbaar in één densiteit waardoor de ondersteuning niet altijd optimaal is.