Onze Review: Emma matras

Emma Matras

Emma matras

De Emma matras is een populaire traagschuim matras. Misschien denk jij er ook over na om een Emma matras te kopen. Hieronder vind je onze review van de Emma matras, mer voor- en nadelen.

Introductie

Emma bestaat sinds 2015 en is onderdeel van het Duitse bedrijf Bettzeit. De matrassen worden geproduceerd in Duitland.

Het is éėn van de meest verkochte matrassen van de afgelopen jaren. Emma investeert veel in publiciteit, vooral online zijn ze sterk aanwezig. De digitalisering gaf de onderneming dan ook een sterke boost. Ze richten zich voornamelijk op millenials.

De matras biedt een aangenaam comfort voor (jonge) personen zonder klachten. De matras is enkel beschikbaar in één densiteit waardoor de ondersteuning niet altijd optimaal is. 

Producteigenschappen:

Type: Visco-elastisch koudschuim

 • Kern: Koudschuim
 • Afdeklagen
  • Visco-elastisch koudschuim
  • Airgocell schuim
 • Hoes/tijk:
  • 100% plastiek
   • (99% polyester & 1% elastaan)
  • Afritsbaar
  • Wasbaar

Voordelen:

 • Redelijk goede drukverdeling
 • Lekker warm
 • Testservice van 100 dagen

Nadelen:

 • Slechte ondersteuning van de rug
 • Slecht slaapklimaat
 • Slechte warmte regulatie
 • Geen klimatiserende hoes met natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. 
 • Eénzijdig, niet symmetrisch opgebouwd
 • Niet duurzaam (relatief snelle kuilvorming)
 • Eco-onvriendelijk 
  • Plastics
  • Slecht of niet recycleerbaar
 • Hoog retourpercentage

Review van de Emma matras

1. Koudschuim kern

We beginnen bij de matraskern. De kern is volledig gemaakt uit koudschuim. Deze koudschuimkern is 17 centimeter dik en vormt dus de basis van de Emma matras.

In de koudschuimkern zijn horizontale perforaties ter hoogte van de schouderzones. Door de perforaties wordt er ruimte gecreëerd zodat de schouder in de matras kan wegzakken. De perforaties zijn noodzakelijk omdat het koudschuim, zonder perforaties, zich onvoldoende aanpast aan de contouren van je lichaam.

Emma gebruikt HRX koudschuim. Een high resilience polyetheraan schuim. Dit is het beste koudschuim qua duurzaamheid en soepelheid, maar het blijft onvoldoende elastisch om zich aan te passen aan je lichaam.

 2. Traagschuim laag

Bovenop de koudschuimkern komt een traagschuim afdeklaag.

Traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim genoemd, is een schuim dat zich aanpast onder invloed van druk en lichaamswarmte. Het schuim is gekend om zijn drukverlagende eigenschap. Dit wil zeggen dat het zorgt voor een goede doorbloeding van je huid- en spierweefsel. Een goede doorbloeding bevordert de recuperatie van je lichaam.

De Emma matras heeft een traagschuimlaag van 4 centimeter. Het is goed dat deze laag niet te dik is zodat het (zwaardere) bekken in verhouding tot de rest van het lichaam niet te veel inzakt. Deze dikte is ook voldoende om de druk om het lichaam voldoende te verlagen.

Het nadeel van deze traagschuim toplaag is dat je er snel op kan zweten. Om dit te counteren gebruikt Emma een bijkomende laag die hieronder besproken wordt.

3. Airgocell schuim laag

De Airgocell schuim laag in de Emma matras is ook 4 centimeter dik. 

Deze laag heeft als belangrijkste functie om het slaapklimaat te regelen en de ondersteunende werking van de koudschuimkern door te geven. Wij menen dat de synthetische Airgocell toplaag niet over een vochtopname capaciteit beschikt zoals natuurlijke materialen, zoals wol of wildzijde, dat wel hebben. Een synthetische vezel kan veel minder vocht opnemen dan een natuurlijke vezel. Hierdoor kan de matras klammig aanvoelen.

De Emma matras in zijn totaliteit

Geen optimale ondersteuning

Wij vrezen dat de combinatie van de twee toplagen (traagschuim en airgocell) voor sommige een te diepe inzakking geeft ter hoogte van het bekken. 

In de praktijk zien we vaak dat de schouder-, hoofd-, en beensector hoger blijft dan de bekkensector. De rug wordt hierdoor niet in een anatomisch correcte positie ondersteund.

De bezemsteeltest geeft hierover uitsluitsel.

Beperkte bewegingsvrijheid

Een ander nadeel is dat de matras beweging is je slaap beperkt door het mal-effect. De Airgocell- en traagschuimlaag zorgen voor een lichte kuilvorming. De matras blijft harder en hoger in de zones waar het geen druk en lichaamswarmte krijgt.

Slecht slaapklimaat

Het slaapklimaat van de Emma matras is niet top. De toplaag in Airgocell schuim heeft een beperkte vochtevacuerende werking.

Slechte prijs-kwaliteit verhouding

De Emma matras is prijzig gezien de gebruikte materialen. Uiteindelijk bestaat de matras uit 3 lagen synthetische materiaal (plastiek). Kortom, de prijs-kwaliteit van de matras is niet goed.

Niet milieu-vriendelijk

Emma krijgt veel matrassen retour. De retour gestuurde matrassen worden hoofdzakkelijk opnieuw verkocht onder een andere merknaam: Felix matras. Als je een Emma matras aan een goedkopere prijs wilt aankopen kies je dus best voor de Felix matras. Deze is dan een geretourneerde Emma matras met een nieuwe hoes.

De Emma matras zou je kunnen vergelijken met Coca-Cola. Er wordt fors geinvesteerd in het merk, en het is behoorlijk populair. Maar of het echt gezond is is nog een hele andere vraag. Naar onze kritische mening: niet.

Het exacte retourpercentage van de Emma matras is niet gekend. Wel staat vast dat Emma een groot aantal matrassen retour krijgt. 

 

Om een eerlijke vergelijking te maken tussen de verschillende matrassen houden we rekening met de volgende elementen:

 • Aanpassingsvermogen: Het aanpassingsvermogen van de matras is de mate waarin de matras zich aanpast naar jouw specifieke slaaphouding en lichaamsbouw.
 • Ondersteuning: Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
 • Drukverdeling: Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
 • Elasticiteit: Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de ondersteuning van de matras stabiel en dynamisch te zijn.
 • Slaapklimaat: Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat. 
 • Hygiëne: Bij een hygiënische matras is de hoes afneembaar en wasbaar.
 • Duurzaamheid: Een matras die twee- of vierzijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur. Ook de ecologische voetafdruk van de matras en CO-2 neutraliteit van de matras is belangrijk. 

"Beste uit de test" Emma Matras.

Emma zet het label "Beste uit de Test" zeer duidelijk in de kijker. Wij vinden het jammer dat in de test van Test-Aankoop de Quiesco matras niet is opgenomen waardoor de Emma matras de kans heeft gekregen om er als beste uit te komen.

De Quiesco matras overklast de Emma matras op vele punten.

Ten eerste, bestaat de buitenste hoes van de Quiesco matras uit natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. Hierdoor heb je in de zomer altijd een fris en droog slaapklimaat. Terwijl in de winter je lichaamstemperatuur optimaal behouden blijft door de goede isoleerende werking.

De Emma matras heeft daarentegen een zeer dunne tijk die voor 100% uit plastiek gemaakt is: 99% polyester en 1% elastaan. Het grote nadeel is dat de matras slecht ventileerd en snel vochtig en klamig zal aanvoelen bij personen die het snel te warm hebben. 

Als je beide hoezen van de matrassen vergelijkt zowel qua slaapklimaat, ventilatie en vocht-evacueerd vermogen is de hoes van de Quiesco matras veel beter. 

Ten tweede, onder de hoes van de Emma matras zit ook plastiek. Er zijn 3 plastiek lagen: airgocell-schuim, traagschuim en HRX (high resiliance) schuim.

Dit zijn materialen die weinig elastisch zijn en je lichaamswarmte en druk nodig hebben om zich aan te passen aan de contouren van je lichaam. Dit heeft als groot nadeel dat de matras ter hoogte van de onderrug en zwaardere bekkensector vooral in zijn en buiklig te veel doorzakt, waardoor de rug niet correct ondersteund wordt.

Bovendien zijn deze materialen zeer milieu onvriendelijk.

Tegenover de materialen van de Quiesco matras scoort de Emma matras ronduit slecht. Onder de hoes van de Quiesco matras bevindt zich namelijk een heerlijk zachtaanvoelende goed ventileerende en elastische latexplaat. Deze latexplaat zorgt voor een onmiddelijke, correcte, neutrale aanpassing aan de contouren van je lichaam, ongeacht je ligpositie.

Onder deze latexplaat bevindt zich de elektroshok geharde stalen pocketverenkern waarvan de draaddiktes bepaald zijn in functie van je lichaamsbouw. De kern zorgt voor een correcte ondersteuning van je rug terwijl je slaapt.

Onder de kern van de Quiesco matras bevindt zich opnieuw een latexplaat en de zelfde hoes als aan de bovenkant gevult met 500 gram biowol per vierkante meter. De matras is dus symetrisch en vierzijdig beslaapbaar.

Bovendien is de matras zeer milieuvriendelijk omdat de natuurlijke materialen composeerbaar zijn en de kern van de matras herbruikbaar is.

Kortom, door het uitsluiten van de Quiesco matras uit de test krijgt inferieure matras zoals de Emma matras een plaats toegewezen die naar onze mening onterrecht is. 

We besluiten dat de Emma matras zowel qua ondersteuning als slaapklimaat onvoldoende scoort om van ons en vele gebruikers enige vorm van appreciatie te krijgen. De prijs van deze matras ligt dan ook veel te hoog voor een veredeld stuk plastiek.