Emma Matras Review

Onze kritische review van de Emma matras.

Review Emma matrasReview Emma Matras - Samenvatting

De Emma matras bestaat voor 100% uit synthetische materialen. De kern van de matras bestaat uit 3 schuimlagen en ook de matrastijk is volledig synthetisch. Het gebruik van synthetische materialen kan nadelig zijn voor een aangenaam slaapklimaat. Polyester neemt bijvoorbeeld zeer weinig vocht op[1-4] waardoor het niet geschikt kan zijn voor mensen die veel vocht afgeven.[3] Polyester is ook niet in staat om lucht vast te houden voor warmte-isolatie.[3-5]

We raden aan om de ondersteuning van de Emma matras kritisch te evalueren. Uit de resultaten van Testaankoop (2019) bleek dat de ondersteuning niet 'zeer goed' was. Ook uit onze eigen bezemsteeltest menen wij te kunnen besluiten dat de matras niet voor iedereen de juiste ondersteuning biedt.

Ongeacht welke matras je op het oog hebt, controleer altijd je wervelkolompositie. Je wervelkolom moet in zijn natuurlijke positie ondersteund worden. Dit is een essentiële voorwaarde voor een goede, gezonde nachtrust.[6-9]

Hoe ziet een goede wervelkolompositie er uit?

 •  Je schouders liggen in een verticale rechte lijn.
 •  Je wervelkolom ligt in een horizontale rechte lijn in het verlengde van je bekken.
Leer meer
goede wervelkolompositie

De prijs-kwaliteit verhouding van de Emma matras wordt sterk beïnvloed door grote kortingen. De matras is opgebouwd uit onder andere polyester en koudschuim. Twee synthetische materialen die traditioneel erg goedkoop zijn. Daar staat een aanzienlijke verkoopprijs van 529 euro (90x200, update 2022) tegenover. Een korting van 40% heeft logischer wijs een sterke invloed de prijs-kwaliteit verhouding.


Voordelen Emma Matras:

 • Traagschuim zorgt voor een goede drukverdeling
 • Goede testservice: 100 dagen proefslapen

Nadelen Emma Matras:

 • Slechts in 1 hardheid beschikbaar (One-Size-Fits-All)
 • Enkel een schouderzone, geen specifieke taille of heupzone
 • 100% synthetische materialen
 • Polyester heeft een beperkte vochtregulatie
 • Slechts langs één kant beslaapbaar
 • Internet-meldingen over kuilvorming

⚠ Evalueer kritisch de ondersteuning van je rug (doe zelf de test)De Emma matras is een razend populaire schuimmatras. Als je online op zoek bent naar een nieuwe matras ben je het merk waarschijnlijk tegengekomen.  
Denk jij er ook over na om een Emma matras te kopen?

Hieronder vind je onze uitgebreide, kritische review van de Emma matras.

Productbeschrijving - Emma Original Matras

Type: Combinatie koud- en traagschuim

 • Kern: Koudschuim
 • Afdeklagen
  • Traagschuim (visco-elastisch schuim)
  • Airgocell schuim
 • Hoes/tijk:
  • 100% synthetisch
   • (99% polyester & 1% elastaan)
  • Afritsbaar/Wasbaar

Uitgebreide Review Emma Matras

Opbouw van de matras

 1. "Airgocell" schuimlaag
 2. Traagschuimlaag
 3. Koudschuimlaag
Opbouw van Emma Original Matras

1. Airgocell schuimlaag

De bovenste laag van de Emma Original Matras is de "Airgocell" schuimlaag. Deze laag is 4 centimeter dik. 

De belangrijkste functie van deze laag is de regeling van het slaapklimaat. Dit is nodig omdat de daaronder liggende laag traagschuim een beperkt ventilerend vermogen heeft[11,13]. Een beperkte ventilatie kan op zijn beurt een ongunstig (te warm en te vochtig) slaapklimaat creëren. Door deze Airgocell laag toe te voegen probeert Emma dat effect te counteren.

De mysterieuze Airgocell toplaag is een eigen benaming van Emma. Hierdoor is er maar weinig informatie over te vinden. Het enige wat we opmerken is dat de laag, zoals vermeld, het klimaatprobleem van de daaronder liggende lagen zou moeten verhelpen. 

Aangezien de Airgocell toplaag ook 100% synthetisch is hebben we grote twijfels rond de vochtopname capaciteiten van het materiaal. Natuurlijke materialen, zoals wol of wildzijde, zijn gekend voor hun uiterst goede eigenschappen als klimaatregelaars.[3-4] Een synthetische vezel kan veel minder vocht opnemen, en vrijgeven, dan een natuurlijke vezel (zoals wol, tencel of wildzijde). Hierdoor kan een synthetische matras warmer en klammiger aanvoelen.


2. Traagschuim laag

Onder de Airgocell laag is er een traagschuim afdeklaag.

Traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim genoemd, is een schuim dat zich aanpast onder invloed van druk en lichaamswarmte. Het schuim is gekend om zijn drukverlagende eigenschap. Dit wil zeggen dat het zorgt voor een goede doorbloeding van je huid- en spierweefsel. Een goede doorbloeding bevordert de recuperatie van je lichaam.

De Emma matras heeft een traagschuimlaag van 4 centimeter. Het is goed dat deze laag niet te dik is zodat het (zwaardere) bekken in verhouding tot de rest van het lichaam niet te veel inzakt. Deze dikte is ook voldoende om de druk op het lichaam voldoende te verlagen.

Een nadeel van traagschuim is dat het beperkt lucht doorlaat[11,13] en dus minder ventileert. Om dit te counteren gebruikt Emma de Airgocell laag die hierboven besproken werd.


3. Koudschuim laag

De onderste laag is ook meteen de grootste en de belangrijkste. Deze laag moet zorgen voor de ondersteuning.

Bij de Emma Original Matras is de koudschuimlaag 17 centimeter dik. Koudschuim is een goedkoop materiaal. 

In de koudschuimkern zijn horizontale perforaties ter hoogte van de schouderzones. Door de perforaties wordt er ruimte gecreëerd zodat de schouder in de matras kan wegzakken. De perforaties zijn noodzakelijk omdat het koudschuim, zonder perforaties, zich onvoldoende aanpast aan de contouren van je lichaam.

Emma gebruikt HRX koudschuim. Een high resilience polyetheraan schuim. HR polyetheraan schuim is goed qua duurzaamheid en soepelheid. De gemiddelde elasticiteit van latex matrassen is groter dan de gemiddelde elasticiteit van polyurethaanmatrassen.[3]


4. De matrashoes

Matrashoes Emma Matras

Ook de matrashoes van de Emma matras bestaat voor 100% uit synthetisch materiaal.

De bovenkant van de hoes is voor 99% gemaakt uit polyester en 1% elastaan. Polyester is een synthetische stof. Het is gemakkelijk in onderhoud maar het nadeel is dat je er sneller op gaat zweten[5].

Dit is te verklaren doordat polyester amper vocht opneemt (slechts tot 0.4% van zijn eigen gewicht) in vergelijking met natuurlijke materialen zoals wol (33% van zijn eigen gewicht) en wildzijde. Ook de warmte-isolatie van polyester is minder goed dan natuurlijke alternatieven.[1-5] Zowel de vochtregulatie als de warmte-isolatie van je slaapsysteem heeft invloed op de kwaliteit van je nachtrust.[10]

De grijze zijkant van de hoes is 100% uit polyester gemaakt. De onderkant is 89% polyester en 11% polypropeen. 

De matrashoes is afritsbaar en wasbaar.

Specificaties van de hoes:

 • 100% synthetisch
 • Afritsbaar
 • Wasbaar

Is een Emma matras goed bij rugklachten?

Denk je eraan om een Emma matras te kopen om je rugklachten te verminderen? Wij raden je aan om de Emma matras kritisch te evalueren.

Terwijl je slaapt moeten je wervelkolom en je spieren herstellen van de dagelijkse belasting. Je tussenwervelschijven moeten ontlast worden zodat ze opnieuw vocht kunnen opnemen en hun elasticiteit herwinnen. Als je slaapt vermindert ook de druk op de facetgewrichten zodat je kraakbeen zich kan herstellen. Ons menselijk lichaam is niet in staat om de wervelkolom actief te controleren terwijl we slapen. Daarom is de juiste combinatie van een matras, matrasbodem en hoofdkussen noodzakelijk [3].

Het juiste slaapsysteem ondersteunt je wervelkolom in zijn natuurlijke positie [3-6]. Die vergelijkbaar is met je positie terwijl je rechtop staat.

Hoe ziet een goede wervelkolompositie er uit?

 •  Je schouders liggen in een verticale rechte lijn.
 •  Je wervelkolom ligt in een horizontale rechte lijn in het verlengde van je bekken.
Leer meer
goede wervelkolompositie

Als je wervelkolom niet op de juiste manier ondersteund wordt raden we de Emma matras niet aan. Zeker niet als je nek- of rugpijn hebt. Er zijn aan aantal aanwijzingen die reden geven om de wervelkolompositie kritisch te beoordelen bij de Emma matras. Dit wordt onder 'Mogelijk onvoldoende ondersteuning van je rug' verder toegelicht.


Hoe controleer ik mijn wervelkolompositie?

Doe de Bezemsteeltest :

Controleer of je Emma matras je de juiste ondersteuning geeft.

Vraag aan je partner of vriend(in) om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt.

Bezemsteeltest Matras

De BEZEMSTEEL-test is een objectieve manier om na te gaan of je matras, bodem en kussen je gezond ondersteunen.

De ondersteuning is goed als:

 • Je schouders in een verticale rechte lijn liggen, zoals de borstel van de bezem.
 • Je wervelkolom in een horizontale rechte lijn ligt, zoals de steel van de bezem.

Word je niet op de juiste manier ondersteund door de Emma matras dan is die niet geschikt voor jou.

Deze regel geldt trouwens niet alleen voor de Emma matras, maar voor ALLE matrassen. Bovendien wil je niet alleen fysieke klachten zoals rug- en nekpijn verminderen. Je wil klachten ook preventief vermijden. De 'bezemsteeltest' is dus nuttig voor IEDEREEN die een gezonde slaaprust wil.


De eigenschappen van een goede matras

Eigenschappen van een goed matras tegenover Emma matras

Onze visie over de eigenschappen van een goede matras

 •  Zorg dat de matras je wervelkolom correct ondersteunt. (Ondersteuning)
 •  Geeft de matras een aangenaam comfort? (Drukverdeling)
 •  Geeft de matras je veel bewegingsvrijheid? (Elasticiteit)
 •  Is de matrashoes gemaakt van natuurlijke materialen? (Slaapklimaat)
 •  Heeft de matras een afneembare, wasbare buitenhoes? (Hygiene)
 •  Is de matras één-, twee- of vierzijdig beslaapbaar? (Duurzaamheid)
 •  Mag je de matras op proef? (Service)

Gerelateerd artikel :  Hoe kies je de juiste matras?


Nadelen van de Emma Matras

1. Mogelijk onvoldoende ondersteuning van je rug

Uit onze bevindingen blijkt dat de Emma matras niet voor iedereen een goede ondersteuning biedt.

Deze bemerking wordt onderbouwd door de volgende elementen:

 1. Resultaten van de Bezemsteeltest.
 2. Emma Original is een one-size-fits-all matras. One-size-fits-all werkt niet.
 3. Emma Original heeft enkel een aangepaste schouderzone.
 4. De ontwikkeling van de Emma Motion matras.
 5. Testresultaten met betrekking tot ondersteuning (Testaankoop 2019).

1.1 Resultaten van de Bezemsteel-test

Op basis van onze eigen Bezemsteel-test stellen wij vast dat de Emma matras niet voor iedereen de juiste ondersteuning biedt.

Observatie: De schouder zakt niet diep genoeg weg. Bij personen met brede schouders is die een vaak voorkomend probleem.

pijn in schouder mogelijk door matras

Observatie: De lendenwervels zakken door en te veel druk op de schouder-borst-en bekken sector.

ruggengraat emma matras

Observatie: Lichte opwaartse positie van de borstwervels en te veel druk op de schoudergordel.

matige ondersteuning van de schouder op de Emma matras

Essentieel voor een gezond nachtrust is een goede ondersteuning. Controleer dan of je wervelkolom in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund als je op je zij ligt. En doe de Bezemsteel-test.


1.2 "One-Size-Fits-All" matras

De Emma matras is slechts in 1 hardheid beschikbaar.

Verschillende studies[3, 12, 14] wijzen op het belang van een slaapsysteem dat is aangepast aan de persoonlijke lichaamsbouw van de slaper. Voor zover wij weten is er geen enkele matras in staat om alle lichaamstypes de juiste ondersteuning te bieden.

Om die reden zijn premium matrassen verkrijgbaar in verschillende hardheden (Soft, Medium, Firm, ...). Afhankelijk van het lichaamstype dient de passende hardheid te worden gekozen. Zo kan een lichte vrouw bijvoorbeeld kiezen voor de Soft omdat dit matras beter past bij haar lichaamstype.

Er zijn verschillende bronnen die eveneens uitleggen dat one-size-fits-all niet werkt:

 • “Eén hardheid die voor zowel zware mensen als lichte mensen prettig ligt en goede ondersteuning geeft is namelijk nagenoeg onmogelijk…. Er zijn fabrikanten die bewust matrassen leveren met slechts één hardheid omdat deze volgens hen prima voldoet voor iedereen. In mijn optiek is dit alleen omdat dit de verkoop en opslag veel gemakkelijker maakt. Persoonlijk geloof ik niet in dat ‘one fits all’ principe. Hoe kan eenzelfde matras met één hardheid nou goed werken voor iemand die 50 kg weegt maar ook voor iemand die 100 kg weegt?“ - Matras.info
 • "Hier schort het aan bij deze “One-Size-Fits-All” matrassen. Het is technisch gezien haast onmogelijk om een matras te ontwerpen, te produceren en te leveren waar iedereen lekker en gezond op kan slapen. [...]. We zijn allemaal gewoon te verschillend van lichaamsbouw om op een standaard `One Size Fits All` matras te goed te kunnen slapen." - Huberts-slaapcomfort

1.3 Enkel een aangepaste schouderzone.

Een goed matras houdt rekening met de contouren van je lichaam (brede schouders, smalle heupen, ...) en de verdeling van je gewicht over je lichaam (zwaar bekken, lichte taille, ...). Omdat deze twee factoren zeer individueel zijn zou de aanbeveling van het geschikte matras ook moeten gebeuren op een persoonlijke basis.

Het Emma Original matras geeft geen opties naargelang je lichaamskenmerken.

Matrassen zijn vaak opgedeeld in verschillende steunzones omdat verschillende lichaamsonderdelen een verschillende steun vereisen. Zo zijn er duidelijke verschillen in de breedte en het gewicht van de romp, taille en schouders.

Bij het Emma matras is er enkel het schoudergedeelte en bijvoorbeeld geen heupgedeelte of lendenversteviging.


1.4 Ontwikkeling van de Emma Motion matras

De Emma Motion matras is een matras die zich automatisch, elektrisch aanpast als je van houding verandert met als doel een betere ondersteuning van de wervelkolom te bieden.

emma motion matras

Print screen emma-motion.nl (momenteel offline).

De lancering van de Emma Motion matras impliceert dat de wervelkolom-positie niet optimaal is bij eerdere modellen (o.a. Het Emma Original Matras). De Emma Motion matras kost 2.499 euro (afmeting 90x200). Het Emma Original matras kost 529 euro. Voorlopig is de Emma Motion nog geen succes. En inmiddels wordt ze zelfs niet meer aangeboden.


1.5 Resultaten 'Ondersteuning' - Beste Uit De Test (Testaankoop 2019)

Ondanks dat de Emma matras verschillende keren als 'Beste Uit De Test' uit de bus kwam scoort de matras niet bijzonder hoog voor 'Ondersteuning'. Naar ons inzien dé belangrijkste voorwaarde voor een gezonde nachtrust.

resultaten testaankoop Emma matras
 • Lichaamsondersteuning man bij zijlig
  • 3 sterren (redelijk)
 • Lichaamsondersteuning bij man bij ruglig
  • 4 sterren (goed)
 • Lichaamsondersteuning bij vrouw bij zijlig
  • 4 sterren (goed)
 • Lichaamsondersteuning bij vrouw bij ruglig
  • 5 sterren (zeer goed)

Ten eerste is de categorisatie onduidelijk. Hoe definieer Testaankoop de ondersteuning als ‘zeer goed', ‘goed’, ‘redelijk’, ‘zwak” of ‘slecht’? Ligt je wervelkolom bij een redelijke ondersteuning dan een beetje verkeerd? Het geeft op zijn minst aan dat de wervelkolom-posities niet optimaal waren bij de test van de Emma matras. Gemiddeld liggen we 60% van de tijd in bed op onze zij.[3] Voor mannen scoort de Emma matras 'redelijk' in zijlig. Voor vrouwen is de ondersteuning 'goed' in zijlig. 

Wij moedigen de consument aan om zelf de test te doen (bezemsteel-test) en de wervelkolom-positie kritisch te evalueren om een gezonde nachtrust te bekomen.

Net als vele anderen kijken wij kritisch naar de 'Beste Uit De Test' - resultaten. Wil je meer weten? Lees dan: Hoe betrouwbaar is de Matrassentest van de Consumentenbond/Test Aankoop?


2. Beperkte veerkracht

De veerkracht van een matras is belangrijk omdat we s'nachts verschillende keren van positie veranderen. Een goed matras is hieraan aangepast. Op een veerkrachtige matras kost je minder moeite om van houding te veranderen. Bij een studie waarbij een pocketveren matras werd vergeleken met een Tempur matras bleek dat draaien en keren op de pocketveren matras veel vlotter ging en dat minder spieractiviteit vereist was.

Om die reden wordt een veerkrachtig matras aangeraden. In de Emma matras zitten (Airgocell- en traagschuimlaag) traagschuim lagen. Traagschuim is gekend om zijn beperktere elasticiteit.[3-4] Het kan beweging in je slaap beperken door het mal-effect dat gecreëerd wordt. De Airgocell- en traagschuimlaag zorgen voor een lichte kuilvorming, naar de vorm van je lichaam. Dit effect is eigen aan het materiaal, dat zich vormt onder druk.

Over het algemeen is latex elastischer dan traagschuim. Er wordt gekozen voor traagschuim omwille van de goede drukverdeling, maar latex heeft beide eigenschappen: een goede drukverdeling en een hoge veerkracht.

Traagschuim bij Matrassen

Bovenstaand is niet de Emma matras. Het is een voorbeeldafbeelding om het mal-effect bij traagschuim weer te geven.

Hierdoor blijft een matras met traagschuim harder en hoger in de zones waar het minder druk en lichaamswarmte krijgt.

Het lichaam moet eigenlijk gestimuleerd worden om vrij te bewegen tijdens je slaap. Door de inzakken beperk je de bewegingsvrijheid.

3. Invloed van synthetische materialen op het slaapklimaat

Het gebruik van 100% synthetisch materiaal kan nadelig zijn voor het slaapklimaat van de matras. Synthetische gel-lagen en traagschuim laten minder lucht door dan pocketveren of latex. Door deze beperktere ventilatie kan er zich minder lucht door het materiaal verplaatsen. Hierdoor kan een traagschuim matras (te) warm aanvoelen.

4. Prijs-kwaliteit verhouding sterk afhankelijk van kortingen

De Emma matras is relatief duur voor de materialen waaruit ze is opgebouwd. Uiteindelijk bestaat de matras uit 3 lagen synthetische materiaal. De prijs-kwaliteit verhouding vinden wij om die reden niet goed.

De Felix matras is met uitzondering van de buitenhoes identiek aan de Emma matras. Toch wordt de Felix matras aan minder dan de helft van de prijs aangeboden. Ook dit is een indicatie dat de prijs-kwaliteit verhouding van de Felix matras een stuk beter is dan die van de Emma matras.

Emma biedt regelmatig grote kortingen aan. Met een korting van 40% is de prijs-kwaliteit verhouding natuurlijk een stuk beter. 


Felix matras = geretourneerde Emma matras

De retour gestuurde Emma matrassen worden hoofdzakelijk opnieuw verkocht onder een andere merknaam: Felix matras. Als je een Emma matras aan een goedkopere prijs wilt aankopen kies je dus best voor de Felix matras. De Felix matras is een geretourneerde Emma matras met een nieuwe hoes.

Omdat er voldoende Emma matrassen retour worden gestuurd heeft de onderneming achter Emma een tweede verkoopkanaal opgezet: Felix Matras.

De Felix Matras is een geretourneerde Emma matras met een nieuwe hoes. De prijs van de Felix matras ligt een stuk lager. Voor een Felix matras van 90 x 200 cm betaal je 189.99 euro. Voor dezelfde maat Emma matras betaal je 499 euro.

Het prijsverschil toont ook aan hoe 'overpriced' de Emma matras is.

Felix Matras

 EXACT dezelfde matras, op de hoes na.

Emma matras - Felix Matras

Dezelfde matras. Met dezelfde opbouw. Enkel krijgen de lagen een andere (marketing) benaming:

 Emma Matras Felix Matras
Airgocelschuim Fiberschuim
Traagschuim Traagschuim
HXR schuim Koudschuim
€ 499.00 € 189.99


Het enige verschil tussen beide matrassen is de matrashoes:

 • De matrashoes van Emma is aan de bovenkant voor 99% gemaakt uit polyester en 1% elastaan. 
 • De matrashoes van Felix is voor 100% gemaakt uit polyester.

UPDATE: Emma is gestopt met het verdelen van de Felix matras. Geretourneerde matrassen krijgen nu een tweede leven via de 'Emma Refurbished Matras'. Deze opgeknapte geretourneerde matras wordt rechtstreeks via de website aangeboden. Een goed en transparanter initiatief.   


Emma of Quiesco: welke matras is goed voor jou?

De juiste matras vinden is niet eenvoudig. Het is ook een belangrijke beslissing. Een matras gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Je nachtrust is ook gewoon super belangrijk.

Wij krijgen vaak de vraag: "Wat is het verschil tussen de Emma matras en de Quiesco matras?" Je bent hier waarschijnlijk omdat je twijfelt een Emma matras aan te kopen.

Wij willen je graag een andere matras voorstellen: de Quiesco matras.

Een luxueuze 7-zone pocketveren matras afgewerkt met natuurlijke materialen.

Quiesco matras versus Emma matras

Laten we er geen gras over groeien.

Ja, de Quiesco matras is een stuk duurder dan de Emma matras. Dat heeft natuurlijk een reden.

Vergelijking Emma matras - Quiesco matras

Tijk van de matras:

Quiesco:  65% fluweel katoen, 25% viscose en 10% polyester. 

Emma:  99% polyester en 1% elastaan. 

De tijk van Emma is zeer dun en 100% synthetisch. De tijk van Quiesco bestaat voor 90% uit natuurlijke materialen: katoen en viscose. Katoen heeft een goed vocht opnemend vermogen. Polyester kan bijna geen vocht opnemen en geen warmte vasthouden.[3-5] Het is dan ook niet verwonderlijk dat je sneller zweet bij polyester in vergelijking met katoen.[5]

De natuurlijke materialen in de matrashoes van Quiesco zorgen voor een droog en aangenaam slaapklimaat.

Elasticiteit, vocht-opnemend vermogen en warmte-isolatie van textiel. Figuur uit 'Rust voor je rug' (2017, P. Mannekens).

Matrashoes:

Quiesco:  wol en wildzijde (500gr/m²).

Emma: geen vulling in de matrashoes.

De matrashoes van Quiesco is gevuld met natuurlijke wol en wildzijde.

Wol heeft in vergelijking met polyester een veel groter vocht-absorberend vermogen en geeft warmte vrij aan de omgeving. Zo krijg je een fris en droog slaapklimaat in de zomer. En behoudt je je lichaamstemperatuur optimaal tijdens de winter dankzij de goede isolerende werking.

De Quiesco matras heeft een zomer- en een winterkant. De zomerkant is een mix van wol en wildzijde. De winterkant is gemaakt met zuivere wol. 

Matraskern

Quiesco: natuurlatex toplaag, pocketveren kern

Emma: 3 synthetische schuimlagen: airgocell-schuim, traagschuim en HRX (high resilience) schuim.

Dit zijn materialen die weinig elastisch zijn en je lichaamswarmte en druk nodig hebben om zich aan te passen aan de contouren van je lichaam. Dit heeft als groot nadeel dat de matras ter hoogte van de onderrug en zwaardere bekkensector vooral in zij- en buiklig meestal te veel doorzakt, waardoor de rug mogelijk niet correct ondersteund wordt (doe de bezemsteeltest).

Onder de hoes van de Quiesco matras zit een zacht aanvoelende, goed ventilerende en elastische latexlaag. De latex zorgt voor een onmiddellijke, correcte, neutrale aanpassing aan de contouren van je lichaam, ongeacht je ligpositie, en ongeachte de omgevings- en lichaamswarmte.

Onder de latex bevindt zich de elektroshock geharde stalen pocketverenkern waarvan de draaddiktes in de verschillende steunzones, bepaald zijn in functie van je eigen lichaamsbouw. De kern zorgt voor een correcte ondersteuning van je rug terwijl je slaapt.

Onder de kern van de Quiesco matras bevindt zich opnieuw een latexlaag en de zelfde hoes als aan de bovenkant gevuld met 500 gram biowol per vierkante meter. De matras is dus symmetrisch en vierzijdig beslaapbaar, hetgeen de levensduur van de matras ten goede komt. 


Overzicht vergelijking

  logo Emma matras alternatiefEmma Original logo Quiesco matras
Wervelkolompositie I
Is de matras beschikbaar in verschillende hardheden naargelang je lichaamsbouw?
nee ja
Wervelkolompositie II
Is de matras opgebouwd in 7 symmetrische comfortzones?
nee ja
Drukverdeling
Heeft de matras een drukverdelend toplaag uit natuurlijk materiaal?
nee ja
Slaapklimaat I
Is de tijk gemaakt van natuurlijke materialen?
nee ja
Slaapklimaat II
Is de matrashoes gevuld met natuurlijk materiaal?
nee ja
Beslaapbaar
Is de matras langs twee kanten beslaapbaar? En omkeerbaar?
nee ja
Prijs (90x200) € 529 € 1.169
Emma Original logo Quiesco matras
Wervelkolompositie I
Is de matras beschikbaar in verschillende hardheden naargelang je lichaamsbouw?
nee ja
Wervelkolompositie II
Is de matras opgebouwd in 7 symmetrische comfortzones?
nee ja
Drukverdeling
Heeft de matras een drukverdelend toplaag uit natuurlijk materiaal?
nee ja
Slaapklimaat I
Is de tijk gemaakt van natuurlijke materialen?
nee ja
Slaapklimaat II
Is de matrashoes gevuld met natuurlijk materiaal?
nee ja
Beslaapbaar
Is de matras langs twee kanten beslaapbaar? En omkeerbaar?
nee ja
Prijs (90x200)
€ 529 € 1.169

 

Besluit:

De Quiesco matras overklast de Emma matras op alle vlakken, behalve prijs.

Terwijl de Emma matras 100% synthetisch is, gebruikt Quiesco zo veel mogelijk natuurlijke materialen. De eigenschappen van de gekozen materialen hebben een invloed op het slaapklimaat. Wol heeft een beter vocht-evacuerende vermogen dan polyester. Wol heeft ook een betere warmte-isolering.

De ondersteuning van de Quiesco matras is aangepast aan je lichaamsbouw en je slaaphouding dankzij 7 comfortzones en 4 verschillende hardheden. De Emma matras is slechts in 1 hardheid beschikbaar. Evalueer jouw wervelkolompositie altijd kritisch. Doe de Bezemsteel-test.

De prijs-kwaliteit verhouding van de Emma matras wordt sterk beïnvloed door frequente hoge kortingen. De Quiesco matras heeft een correcte prijs-kwaliteit verhouding.


Ontdek de Quiesco Matras

quiesco matras

"Beste uit de test" Emma Matras

Emma zet het label "Beste uit de Test" zeer duidelijk in de kijker. Wij vinden het jammer dat in de test van Test-Aankoop de Quiesco matras niet is opgenomen.

Kortom, door het uitsluiten van de Quiesco matras uit de test krijgt inferieure matras zoals de Emma matras een plaats toegewezen die naar onze mening onterecht is.

Bovendien stellen wij ons ook vragen bij de parameters die deze testen gebruikt worden. 


Andere Reviews over de Emma Matras

Op het internet vind je een aantal reviews over de Emma matras.

Je vindt bijvoorbeeld reviews op 'affiliate' websites. Deze websites verdienen geld wanneer jij als klant via hun website bij de Emma matras terecht komt en deze aankoopt. Zij zijn dus zeker niet objectief.

Enkele voorbeelden van affiliate websites:

 • https://www.top5matrassen.nl/
  • Op hun website staat ook letterlijk: "Deze website wordt beheerd door DIBMaT, een volledige dochtersonderneming van Emma."
 • https://www.bestematras.info/
  • Op hun website staat de volgende disclaimer: "Deze Emma matras review kan affiliate links bevatten. Hiermee krijgen we een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou."
 • https://www.matrassencheck.nl/
  • Ook dit is een 'affiliate' website. Ze vermelden: "We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt."

En zo zijn er nog vele anderen. Bijna alle reviews van de Emma matras zijn op die manier beïnvloedt. Hou hier dus rekening mee. 


Ervaringen Emma matras

Op Trustpilot (https://nl.trustpilot.com/review/www.emma-matras.nl) vind je reviews van ontevreden klanten. 

Meest voorkomende klachten zijn:

 • Onduidelijkheid over de levertijd (vertragingen)
 • Sterke geur van de matras
 • Kuilvorming na enige tijd
 • Niet geschikt bij rug- of schouderklachten
 • Slechte klantenservice

Ook reviews op Trustpilot kunnen gemanipuleerd worden. 

Op Facebook werd er een groep aangemaakt 'Gedupeerden Emma matras / Beter Bed' waarin ontevreden klanten zich verzamelen en elkaar proberen te helpen.


Achtergrondinformatie - het bedrijf achter Emma

Emma bestaat sinds 2015 en is onderdeel van het Duitse bedrijf Bettzeit. De matrassen worden geproduceerd in Duitsland.

Het is éėn van de meest verkochte matrassen van de afgelopen jaren. Emma investeert veel in reclame, vooral online zijn ze sterk aanwezig. De digitalisering gaf de onderneming dan ook een sterke boost. Ze richten zich voornamelijk op millenials.

De Emma matras is vooral populair bij (jongere) personen zonder klachten. De matras is enkel beschikbaar in één densiteit waardoor het belangrijk is om de ondersteuning kritisch te evalueren. Studies tonen aan dat verschillende lichaamstypes een verschillende ondersteuning nodig hebben om gezond te slapen.


Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

 •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
 •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
 •  Beweging in je slaap en overdag.
 •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen


 Bronnen

 • [1] Firgo et al. The functional properties of Tencel - A current update (2016)
 • [2] A Jabbar et al., 2019 Polylactic acid/Lyocell fibre as an eco-friendly alternative to Polyethylene terephthalate/Cotton fibre blended yarns and knitted fabrics. Journal of the Textile Institute.
 • [3] Haex B. Back and bed: ergonomics of sleeping. Boca Raton: CRC. Press, 2004.
 • [4] Mannekens P. Rust voor je Rug. Lannoo. 2014. 
 • [5] Shin M, Halaki M, Swan P, Ireland AH, Chow CM. The effects of fabric for sleepwear and bedding on sleep at ambient temperatures of 17°C and 22°C. Nat Sci Sleep. 2016 Apr 22;8:121-31.
 • [6] Haex B. A study on the optimal support of the human spine during bed rest. PhD Thesis; Leuven: Acco, 2002.
 • [7] Oliver J, Middleditch A. Functional anatomy of the spine, 1st ed., Oxford: Butterworth-Heinemann, 1991.
 • [8] Pheasant S. Posture. Ergonomics, work and health, 1st ed., London: Macmillan, 1991.
 • [9] Gracovetsky SA, Farfan H. The optimum spine. Spine 1986;11:543–73.
 • [10] Okamoto-Mizuno K, Mizuno K. Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. J Physiol Anthropol. 2012;31:14.
 • [11] Covestro LLC. (2020). The Chemistry Behind Your Comfort Raw. https://solutions.covestro.com
 • [12] Jacobson B., Hugh A. Gemmell, Brad M. Hayes, Thomas S. Altena, Effectiveness of a selected bedding system on quality of sleep, low back pain, shoulder pain, and spine stiffness, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, Volume 25, Issue 2, 2002, p 88-92.
 • [13] Chris Defonseka. (2019). Flexible Polyurethane Foams: A Practical Guide. Walter de Gruyter, ISBN 3110639831
 • [14] Leilnahari K, et al. (2011). Spine alignment in men during lateral sleep position: experimental study and modeling. Biomed Eng Online. Nov 30;10:103. doi: 10.1186/1475-925X-10-103.