Emma Matras Review

Onze kritische review van de Emma matras

Review Emma matrasReview Emma Matras - Samenvatting

Onze score: 4 / 10 

Voordelen Emma Matras:

 • Redelijk goede drukverdeling
 • Lekker warm
 • Testservice van 100 dagen

Nadelen Emma Matras:

 • Slechte ondersteuning van je rug
 • 100% synthetische materialen
 • Warm slaapklimaat
 • Slechte ventilatie
 • Geen 'ademende' hoes met natuurlijke materialen (wol/wildzijde) 
 • Slechts langs één kant beslaapbaar
 • Niet duurzaam (relatief snelle kuilvorming)
 • Niet milieu-vriendelijk
 • Hoog retourpercentage

De Emma matras is één blok plastiek. Er zit letterlijk geen enkel natuurlijk materiaal in de matras. Ook op vlak van ondersteuning scoort de Emma matras ondermaats. De matras biedt (voor de meeste mensen) niet de juiste ondersteuning voor een goede, gezonde nachtrust. De prijs-kwaliteit verhouding van de matras is ook niet goed. De productie met plastiek/schuim is erg goedkoop in vergelijking met de verkoopprijs.


De Emma matras is een razend populaire schuimmatras. 
Denk jij er ook over na om een Emma matras te kopen?

Hieronder vind je onze uitgebreide, kritische review van de Emma matras.

Productbeschrijving - Emma Original Matras

Type: Combinatie koud- en traagschuim

 • Kern: Koudschuim
 • Afdeklagen
  • Traagschuim (visco-elastisch schuim)
  • Airgocell schuim
 • Hoes/tijk:
  • 100% plastiek
   • (99% polyester & 1% elastaan)
  • Afritsbaar/Wasbaar

Uitgebreide Review Emma Matras

Opbouw van de matras

 1. "Airgocell" schuimlaag
 2. Traagschuimlaag
 3. Koudschuimlaag
Opbouw van Emma Original Matras

1. Airgocell schuimlaag

De bovenste laag van de Emma Original Matras is de "Airgocell" schuimlaag. Deze laag is 4 centimeter dik. 

De belangrijkste functie van deze laag is de regeling van het slaapklimaat. Dit is nodig omdat de daaronder liggende lagen, traagschuim en koudschuim, gekend zijn om een slecht (te warm en te vochtig) slaapklimaat te creëren. Door deze Airgocell laag toe te voegen probeert Emma dat effect te counteren.

De mysterieuze Airgocell toplaag is een eigen uitvinding van Emma. Hierdoor is er maar weinig informatie over te vinden. Het enige wat we opmerken is dat de laag, zoals vermeld, het klimaatprobleem van de daaronder liggende lagen zou moeten verhelpen. 

Aangezien de Airgocell toplaag ook 100% synthetisch is hebben we grote twijfels rond de vochtopname capaciteiten van het materiaal. Natuurlijke materialen, zoals wol of wildzijde, zijn gekend voor hun uiterst goede eigenschappen als klimaatregelaars. Een synthetische vezel kan veel minder vocht opnemen dan een natuurlijke vezel. Hierdoor kan de Emma matras warm en klammig aanvoelen.


2. Traagschuim laag

Onder de Airgocell laag is er een traagschuim afdeklaag.

Traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim genoemd, is een schuim dat zich aanpast onder invloed van druk en lichaamswarmte. Het schuim is gekend om zijn drukverlagende eigenschap. Dit wil zeggen dat het zorgt voor een goede doorbloeding van je huid- en spierweefsel. Een goede doorbloeding bevordert de recuperatie van je lichaam.

De Emma matras heeft een traagschuimlaag van 4 centimeter. Het is goed dat deze laag niet te dik is zodat het (zwaardere) bekken in verhouding tot de rest van het lichaam niet te veel inzakt. Deze dikte is ook voldoende om de druk op het lichaam voldoende te verlagen.

Het nadeel van deze traagschuim toplaag is dat je er snel op kan zweten. Om dit te counteren gebruikt Emma de Airgocell laag die hierboven besproken werd.


3. Koudschuim laag

De onderste laag is ook meteen de grootste en de belangrijkste. Deze laag moet zorgen voor de ondersteuning.

Bij de Emma Original Matras is de koudschuimlaag 17 centimeter dik. Koudschuim is een goedkoop materiaal. 

In de koudschuimkern zijn horizontale perforaties ter hoogte van de schouderzones. Door de perforaties wordt er ruimte gecreëerd zodat de schouder in de matras kan wegzakken. De perforaties zijn noodzakelijk omdat het koudschuim, zonder perforaties, zich onvoldoende aanpast aan de contouren van je lichaam.

Emma gebruikt HRX koudschuim. Een high resilience polyetheraan schuim. Dit koudschuim is goed qua duurzaamheid en soepelheid, maar het blijft onvoldoende elastisch om zich aan te passen aan je lichaam.


4. De matrashoes

Matrashoes Emma Matras

Ook de matrashoes van de Emma matras bestaat voor 100% uit plastiek.

De bovenkant van de hoes is voor 99% gemaakt uit polyester en 1% elastaan. Polyester is een synthetische stof. Het is gemakkelijk in onderhoud maar het nadeel is dat je er snel op gaat zweten.

De grijze zijkant van de hoes is 100% uit polyester gemaakt. De onderkant is 89% polyester en 11% polypropeen. 

De matrashoes is afritsbaar en wasbaar.

Specificaties van de hoes:

 • 100% plastiek
 • Afritsbaar
 • Wasbaar

Emma matras rugklachten

Denk je eraan om een Emma matras te kopen om je rugklachten te verminderen? Wij raden de matras niet aan, zeker niet als je nek- of rugpijn hebt.

De belangrijkste voorwaarde om rugklachten te verminderen is dat de matras je een goede, gezonde ondersteuning biedt. De Emma matras is hiervoor niet geschikt.

Op hun website (www.emma-matras.nl) vind je geen enkele foto van iemand die goed ondersteund wordt door de Emma matras. We vinden enkel sfeer-foto's maar geen enkele foto zoals deze:

Voorbeeld van een correcte, gezonde ondersteuning van de wervelkolom

Een foto die aangeeft hoe de volledige wervelkolom in zijn natuurlijk, horizontale positie ondersteund. 

Misschien heeft Emma zo'n foto niet, ofwel weet Emma dat hun matras waarschijnlijk niet de juiste ondersteuning zou bieden. Wij dagen je uit om een foto te vinden waar de matras wél de juiste ondersteuning biedt. 

Heb je al een Emma matras?

Als je al een Emma matras hebt aangekocht kan je eenvoudig nagaan of de matras jou een goede ondersteuning biedt. 

Doe de BEZEMSTEELTEST:

Bezemsteeltest - Quiesco

Vraag aan je partner, vriend of vriendin om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt.

De bedoeling is dat je wervelkolom in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund wordt zoals in de onderstaande afbeelding:

goede positie op Quiesco Matras

Word je niet op de juiste manier ondersteund door de Emma matras dan is die niet geschikt voor je.

Deze regel geldt trouwens niet alleen voor de Emma matras, maar voor ALLE matrassen. Bovendien wil je niet alleen fysieke klachten zoals rug- en nekpijn verminderen. Je wil klachten ook preventief vermijden. De 'bezemsteeltest' is dus nuttig voor IEDEREEN die een gezonde slaaprust wil.

Als je nog geen matras gekocht hebt kan deze test ook een belangrijke basis vormen om te beslissen of je de matras wil houden of niet.


Eigenschappen goede matras

Naast een goede ondersteuning zijn er nog verschillende andere voorwaarden voor een goede matras.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van een goede matras:

 • Aanpassingsvermogen: Het aanpassingsvermogen van de matras is de mate waarin de matras zich aanpast naar jouw specifieke slaaphouding en lichaamsbouw.
 • Ondersteuning: Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
 • Drukverdeling: Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
 • Elasticiteit: Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de ondersteuning van de matras stabiel en dynamisch te zijn.
 • Slaapklimaat: Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat. 
 • Hygiëne: Bij een hygiënische matras is de hoes afneembaar en wasbaar.
 • Duurzaamheid: Een matras die twee- of vierzijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur. Ook de ecologische voetafdruk van de matras en CO-2 neutraliteit van de matras is belangrijk. 

Nadelen Emma Matras

 • Geen optimale ondersteuning

De combinatie van de twee toplagen (traagschuim en Airgocell) geeft voor sommige een te diepe inzakking ter hoogte van het bekken. 

Ook zien we in de praktijk vaak dat de schouder-, hoofd-, en beensector hoger blijft dan de bekkensector. De rug wordt hierdoor niet in een anatomisch correcte positie ondersteund.

Zoals hierboven uitgelegd kan de bezemsteeltest hier uitsluitsel over geven.

 • Beperkte bewegingsvrijheid

Een ander nadeel is dat de matras beweging in je slaap beperkt door het mal-effect. De Airgocell- en traagschuimlaag zorgen voor een lichte kuilvorming. De matras blijft harder en hoger in de zones waar het geen druk en lichaamswarmte krijgt. Het lichaam moet eigenlijk gestimuleerd worden om vrij te bewegen tijdens je slaap. Door de inzakken beperk je de bewegingsvrijheid.

 • Slecht slaapklimaat

Het slaapklimaat van de Emma matras is niet goed. De toplaag in Airgocell schuim heeft een beperkte vochtevacuerende werking. Hierdoor kan de matras warm aanvoelen in de zomer.

 • Slechte prijs-kwaliteit verhouding

De Emma matras is duur voor de materialen waaruit ze is opgebouwd. Uiteindelijk bestaat de matras uit 3 lagen synthetische materiaal (plastiek). De prijs-kwaliteit verhouding vinden wij op die reden niet goed. Het beste voorbeeld daarvoor is de Felix matras. Identiek dezelfde matras aan minder dan de helft van de prijs. 

 • Niet milieu-vriendelijk

Mogelijk krijgt Emma veel matrassen retour. De retour gestuurde matrassen worden hoofdzakelijk opnieuw verkocht onder een andere merknaam: Felix matras. Als je een Emma matras aan een goedkopere prijs wilt aankopen kies je dus best voor de Felix matras. De Felix matras is een geretourneerde Emma matras met een nieuwe hoes.

De Emma matras zou je kunnen vergelijken met Coca-Cola. Er wordt fors geïnvesteerd in het merk, en het is behoorlijk populair. Maar of het echt gezond is is nog een hele andere vraag. Naar onze kritische mening: niet.

Het exacte retourspercentage van de Emma matras is niet gekend. Wel lijkt dat Emma een groot aantal matrassen retour krijgt, vandaar mogelijk het ontstaan van de Felix matras. 


Felix matras = geretourneerde Emma matras

Felix matrassen zijn geretourneerde Emma matrassen.

Omdat er mogelijk veel Emma matrassen retour worden gestuurd heeft de onderneming achter Emma een tweede verkoopkanaal opgezet: Felix Matras.

De Felix Matras is een geretourneerde Emma matras met een nieuwe hoes. De prijs van de Felix matras ligt een stuk lager. Voor een Felix matras van 90 x 200 cm betaal je 189.99 euro. Voor dezelfde maat Emma matras betaal je 499 euro.

Het prijsverschil toont ook aan hoe 'overpriced' de Emma matras is.

Felix Matras

 EXACT dezelfde matras, op de hoes na.Emma matras - Felix Matras

Dezelfde matras.
Dus ook dezelfde opbouw.
De lagen krijgen enkel een andere benaming:

 Emma Matras Felix Matras
Airgocelschuim Fiberschuim
Traagschuim Traagschuim
HXR schuim Koudschuim
€ 499.00 189.99


Rond de geretourneerde Emma matras wordt een nieuwe matrashoes van Felix gedaan.

De matrashoes van Emma is aan de bovenkant voor 99% gemaakt uit polyester en 1% elastaan. 

De matrashoes van Felix is voor 100% gemaakt uit polyester.

 


Emma of Quiesco: welke matras is goed voor jou?

De juiste matras vinden is niet eenvoudig. Het is ook een belangrijke beslissing. Een matras gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Je nachtrust is ook gewoon super belangrijk.

Je bent hier waarschijnlijk omdat je twijfelt om een Emma matras aan te kopen.

Wij willen je graag een andere matras voorstellen: de Quiesco matras.

Een luxueuze 7-zone pocketveren matras afgewerkt met natuurlijke materialen.

Quiesco matras versus Emma matras

Laten we er geen gras over groeien. Ja, de Quiesco matras is een stuk duurder dan de Emma matras. Dat heeft natuurlijk een reden. Een hele goede reden...

Vergelijking Emma matras - Quiesco matras

Matrashoes

Quiesco: Ten eerste, bestaat de buitenste hoes van de Quiesco matras uit natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. Hierdoor heb je in de zomer altijd een fris en droog slaapklimaat. Terwijl in de winter je lichaamstemperatuur optimaal behouden blijft door de goede isoleerende werking.

Emma: De Emma matras heeft daarentegen een zeer dunne tijk die voor 100% uit plastiek gemaakt is: 99% polyester en 1% elastaan. Het grote nadeel is dat de matras slecht ventileert en snel vochtig en klammig zal aanvoelen bij personen die het snel te warm hebben. 

Als je beide hoezen van de matrassen vergelijkt zowel qua slaapklimaat, ventilatie en vocht-evacuerend vermogen is de hoes van de Quiesco matras veel beter. 

Matraskern

Emma: Ten tweede, onder de hoes van de Emma matras zit ook plastiek. Er zijn 3 plastiek lagen: airgocell-schuim, traagschuim en HRX (high resiliance) schuim.

Dit zijn materialen die weinig elastisch zijn en je lichaamswarmte en druk nodig hebben om zich aan te passen aan de contouren van je lichaam. Dit heeft als groot nadeel dat de matras ter hoogte van de onderrug en zwaardere bekkensector vooral in zijn en buiklig te veel doorzakt, waardoor de rug niet correct ondersteund wordt.

Bovendien zijn deze materialen zeer milieu onvriendelijk.

Quiesco: Tegenover de materialen van de Quiesco matras scoort de Emma matras ronduit slecht. Onder de hoes van de Quiesco matras bevindt zich namelijk een heerlijk zacht aanvoelende, goed ventilerende en elastische latexlaag. De latex zorgt voor een onmiddellijke, correcte, neutrale aanpassing aan de contouren van je lichaam, ongeacht je ligpositie.

Onder de latex bevindt zich de elektroshock geharde stalen pocketverenkern waarvan de draaddiktes bepaald zijn in functie van je lichaamsbouw. De kern zorgt voor een correcte ondersteuning van je rug terwijl je slaapt.

Onder de kern van de Quiesco matras bevindt zich opnieuw een latexlaag en de zelfde hoes als aan de bovenkant gevuld met 500 gram biowol per vierkante meter. De matras is dus symmetrisch en vierzijdig beslaapbaar.

Bovendien is de matras zeer milieuvriendelijk omdat de natuurlijke materialen composteerbaar zijn en de kern van de matras herbruikbaar is.

Overzicht vergelijking:

  logo Emma matras alternatiefEmma Original logo Quiesco matras
Materiaal 100% schuim pocketveren &
natuurlijke materialen
Wervelkolompositie Slecht Uitstekend
Drukverdeling Goed Uitstekend
Slaapklimaat Slecht Uitstekend
Beslaapbaar 2-zijdig 4-zijdig
Prijs € 479 € 999
Emma Original logo Quiesco matras
Materiaal
100% schuim pocketveren &
natuurlijke materialen
Wervelkolompositie
Slecht Uitstekend
Drukverdeling
Goed Uitstekend
Slaapklimaat
Slecht Uitstekend
Beslaapbaar
2-zijdig 4-zijdig
Prijs
€ 479 € 999

 

Besluit:

De Quiesco matras overklast de Emma matras op alle vlakken.

Terwijl de Emma matras is opgebouwd uit synthetische materialen, gebruikt Quiesco natuurlijk materialen. De ondersteuning van de Quiesco matras zorgt voor een natuurlijke, goede ondersteuning van de wervelkolom. Bij de Emma matras is de ondersteuning zeer twijfelachtig. Qua slaapklimaat scoort Emma onvoldoende.

Tenslotte ligt ook de prijs van de Emma matras te hoog ten opzichte van de kwaliteit. De prijs-kwaliteit verhouding van de Quiesco matras is uitzonderlijk goed.


Quiesco Matras

5 star review

Quiesco Matras


Twijfel je nog steeds tussen Emma en Quiesco?
Zij slapen al op een Quiesco matras:

{{ product.metafields.spr.reviews }}

"Beste uit de test" Emma Matras

Emma zet het label "Beste uit de Test" zeer duidelijk in de kijker. Wij vinden het jammer dat in de test van Test-Aankoop de Quiesco matras niet is opgenomen waardoor de Emma matras de kans heeft gekregen om er als beste uit te komen.

Kortom, door het uitsluiten van de Quiesco matras uit de test krijgt inferieure matras zoals de Emma matras een plaats toegewezen die naar onze mening onterecht is.


Andere Reviews over de Emma Matras

Op het internet vind je een aantal reviews over de Emma matras. Belangrijk om te weten is dat (bijna) geen enkele review objectief is. Ook onze review niet. 

Je vindt bijvoorbeeld reviews op 'affiliate' websites. Deze websites verdienen geld wanneer jij als klant via hun website bij de Emma matras terecht komt en deze aankoopt. Zij zijn dus zeker niet objectief. 

Enkele voorbeelden van affiliate websites:

 • https://www.top5matrassen.nl/ 
  • Op hun website staat ook letterlijk: "Deze website wordt beheerd door DIBMaT, een volledige dochtersonderneming van Emma."
 • https://www.bestematras.info/
  • Op hun website staat de volgende disclaimer: "Deze Emma matras review kan affiliate links bevatten. Hiermee krijgen we een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou."
 • https://www.matrassencheck.nl/
  • Ook dit is een 'affiliate' website. Ze vermelden: "We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt."

En zo zijn er nog vele anderen. Bijna alle reviews van de Emma matras zijn op die manier beïnvloedt. Hou hier dus rekening mee. 


Ervaringen Emma matras

Op Trustpilot (https://nl.trustpilot.com/review/www.emma-matras.nl) regent het slechte reviews. 

Meest voorkomende klachten zijn:

 • Onduidelijkheid over de levertijd (vertragingen)
 • Sterke geur van de matras
 • Kuilvorming na enige tijd
 • Niet geschikt bij rug- of schouderklachten
 • Slechte klantenservice

Achtergrondinformatie - het bedrijf achter Emma

Emma bestaat sinds 2015 en is onderdeel van het Duitse bedrijf Bettzeit. De matrassen worden geproduceerd in Duitsland.

Het is éėn van de meest verkochte matrassen van de afgelopen jaren. Emma investeert veel in reclame, vooral online zijn ze sterk aanwezig. De digitalisering gaf de onderneming dan ook een sterke boost. Ze richten zich voornamelijk op millenials.

De Emma matras is vooral populair bij (jongere) personen zonder klachten. De matras is enkel beschikbaar in één densiteit waardoor de ondersteuning niet altijd optimaal is.