Hoe betrouwbaar is de Matrassentest van de Consumentenbond/Test Aankoop?

Er is al veel gezegd en geschreven over de 'Beste van de Test' - Matras. De 'Beste Matras' wordt jaarlijks aangeduid wordt door consumentenorganisaties Consumentenbond (in Nederland) en Test Aankoop (in België).

Het minste dat je kan zeggen: de Matrassentest zorgt elk jaar opnieuw voor veel commotie. 


Beste-Uit-De-Test-Matrassentest

Kritiek op de Matrassentest

 • De parameters worden verkeerd gemeten of gebruikt. 
  • Lichaamsondersteuning wordt onvoldoende geanalyseerd en gewaardeerd.
   • Te weinig verschillende testpersonen
   • Slecht één hardheid per keer wordt getest
   • Er wordt geen rekening gehouden met de matrasbodem
  • Warmtecategorie geeft een beperkte meerwaarde voor de consument. 
  • Vochtafvoer wordt ondergewaardeerd in de test.
  • Duurzaamheid wordt (te) mechanisch gemeten
  • Materiaalkeuze wordt niet opgenomen in de test.
  • Certificaten worden niet opgenomen in de test.
 • Discussie over de formule van de totaalscore
 • Score - Wat betekent een score van 3 sterren op 5 ('Redelijk')?
 • Selectie van de matrassen die worden opgenomen in de test.
 • Organisatie met commerciële activiteiten

Gebruik van de verkeerde parameters

Lichaamsondersteuning

Lichaamsondersteuning (wervelkolompositie) is de belangrijkste voorwaarde voor een gezonde nachtrust. Je wervelkolom moet in zijn natuurlijke positie ondersteund worden, zowel in zijlig als in ruglig.

Voorbeeld van een natuurlijke, horizontale wervelkolom positie.

Logisch dat de parameter Ondersteuning is opgenomen in de test. 

Om een goede indicatie te geven over de ondersteunende werking van de matras dient men rekening te houden met:

 • verschillende lichaamsbouwen,
 • verschillende hardheden,
 • verschillende matrasbodems.

Het is belangrijk om met al deze elementen rekening te houden. 

Te weinig verschillende testpersonen
Er wordt te weinig rekening gehouden met verschillende lichaamstypes. Bij Testaankoop worden de matrassen getest door één vrouw en één man. Naar onze mening is dit niet voldoende representatief. Op basis van twee testpersonen kan men geen goede indicatie te geven over de ondersteuning van de matras. Om een goede analyse te maken moeten minstens verschillende lichaamstypes aan bod komen.

Slechts één hardheid per keer wordt getest
Er wordt geen rekening gehouden met verschillende hardheden in functie van de lichaamsbouw. In de matrassentest wordt per matras slechts één densiteit per keer getest. Bij premium matrassen zijn er vaak meerdere hardheden (soft, medium, firm, ...) beschikbaar afhankelijk van de lichaamsbouw. De hardheid dient gekozen te worden in functie van de lichaamsbouw. Een premium matras kan in een bepaalde hardheid net uitstekend aangepast zijn aan een zware man met brede schouders. Een lichte vrouw zou op datzelfde matras totaal niet goed liggen. Scoort de matras dan 2.5 op 5 op ondersteuning? Hier houdt de matrassentest geen rekening mee.

Geen rekening gehouden met de matrasbodem
Er wordt geen rekening gehouden met de matrasbodem. Bij sommige matrassen komt de ondersteuning volledig uit de matras zelf. Bij andere, zoals bijvoorbeeld latex matrassen, zorgt de combinatie van de matras en de matras bodem voor de juiste ondersteuning. In de test houdt men geen rekening met verschillende matrasbodems. De kans is groot dat jij thuis een andere bodem hebt dan die gebruikt werd in de test. De uiteindelijke ondersteuning van de matras zal afhankelijk zijn van de bedbodem waar die op komt te liggen.

Warmte categorie

Men geeft een beoordeling over de matras met betrekking tot warmte: koud, matig warm of warm. Wat is goed? In de zomer heb je het graag fris. In de winter graag warm. Deze beoordeling heeft een beperkte meerwaarde voor de consument. Het slaapklimaat wordt voor een groot deel bepaalt door je linnengoed en je dekbed. (Bijna) niemand slaapt zonder dekbed op zijn matras. De test zou dan ook gedaan moeten worden met kwalitatief linnengoed en een kwalitatief dekbed.

Vochtafvoer

Er wordt ook kritiek geuit op de scoring van ‘vochtdoorlatendheid’. Deze score zou voor 5% meetellen in de totaalscore van het matras. Vochtregulatie is belangrijker dan de test vooropstelt, zo luidt de kritiek. Een hoogwaardige vochtregulatie bepaalt mee het slaapklimaat en waarborgt een lange levensduur van het matras. Een matras dat is opgebouwd uit materiaal met een hoog vocht evacuerend vermogen (natuurlijke materialen zoals Tencel, wol, katoen, ...) voorkomt dat vocht zich ophoopt in het matras. Zo voorkom je schimmelvorming en vermijd je een klam en warm slaapklimaat. De vochtafvoer is een onderdeel dat onvoldoende belang krijg bij de matrastest van de consumentenorganisatie.

Duurzaamheid

De duurzaamheid wordt getest door met een wals over de matras te gaan. Bij deze test controleert de Consumentenbond vooral of de ondersteuning na het walsen nog steeds goed is. Ze trachten eerder de vraag: Hoe lang blijft de matras goed? te beantwoorden dan de vraag: Hoe lang gaat de matras mee? Op zich een goede insteek. Maar een wals is geen persoon die transpireert en vocht afgeeft. Dit heeft een grote impact op de duurzaamheid van de matras. Bovendien is het onduidelijk of de matras in de test op de X aantal walsen wordt omgedraaid bij matrassen die langs 2 kanten beslaapbaar zijn. 

Duurzaamheid test matras

 

Analyse van materiaalkeuze en certificaten ontbreekt

De tests houden geen rekening met de materiaalkeuze en eventuele certificaten. Ondersteuning en slaapklimaat wordt deels getest bij andere parameters. Toch is het relevant om materiaalkeuze op zich, alsook de bijhorende certificaten mee te nemen in de analyse.

Zo lees je veel klachten over een hinderlijke chemische geur. En er was ook het schandaal over de schuimen uit China die gebruikt werden in matrassen. Zowel materiaalkeuze als bijhorende certificaten geven een meerwaarde aan een matras, maar worden niet meegenomen in de analyse van de matras in de test. 


Discussie over de formule om totaal score te bereken

Elke geteste matras krijgt een totaalscore op 100. Die score wordt berekend op basis van een aantal parameters (ondersteuning, duurzaamheid, vochtafvoer, ...). 

Naast de discussie over welke parameters er precies moeten worden opgenomen om de score van de 'beste matras' te bepalen is er ook discussie over het proportionele gewicht dat elk van die parameters krijgt. Zo krijgt levensduur (duurzaamheid) een belang van 40%. Akkoord, de levensduur is belangrijk, maar uit de testresultaten blijkt dat dit een parameter is waarin slechts een beperkt verschil wordt waargenomen tussen de verschillende matrassen.

Beste uit de test matras parameters testaankoop


Waarde van de scores

Je kan je de vraag stellen: "Wat zegt dat nu een score van 3 sterren op 5 voor ondersteuning in zijlig?"

Bij Testaankoop is 5 sterren 'Zeer goed', 3 sterren is 'Redelijk' en 1 ster is 'Slecht'. Wat betekent het concreet als de ondersteuning 'Redelijk' is? We gaan er even vanuit dat de ondersteuning van de wervelkolom niet goed is. En kan een matras met een score 'Redelijk' überhaupt als 'Beste Matras' uit de bus komen. Ondersteuning is de allerbelangrijkste parameter voor een gezonde nachtrust. 


Welke matrassen worden geselecteerd om deel te nemen aan de Matrassentest?

Er worden meestal een 30-tal matrassen getest. Welke parameters hanteren ze bij de selectieprocedures? En zijn de geteste matrassen wel representatief voor het aanbod?


Organisatie met commerciële activiteiten

Zowel Test Aankoop als Consumentenbond zijn organisaties die commerciële activiteiten aan de dag leggen. Met betrekking tot de matrassen-test hebben ze twee belangrijke inkomstenkanalen:

 • Leden die betalen om toegang te krijgen tot de testresultaten.
 • Bedrijven die betalen om gebruik te mogen maken van het uitgereikte 'Beste ...' - label.

Consumenten betalen voor toegang tot de testresultaten

TestAankoop Commerciële Organisatie

Bedrijven betalen om het 'Beste ...' label te gebruiken

Beste-Uit-De-Test-Matras-Consumentenbond