Matrassentest Consumentenbond - Testaankoop :
Beste Matras uit de Test

Er is al veel gezegd en geschreven over de 'Beste van de Test' - Matras die jaarlijks aangeduid wordt door de consumenten organisaties Consumentenbond (Nederland) en Test Aankoop (België).

Het minste dat je kan zeggen is dat deze testen telkens opnieuw voor veel commotie zorgt. 


Beste-Uit-De-Test-Matrassentest

Kritiek op de Matrassentest

Gebruik van de verkeerde parameters

Lichaamsondersteuning

Lichaamsondersteuning (wervelkolompositie) is de belangrijkste voorwaarde voor een gezonde nachtrust. Je wervelkolom moet in zijn natuurlijke positie ondersteund worden, zowel in zijlig als in ruglig.

Voorbeeld van een natuurlijke, horizontale wervelkolom positie.

Het is dus vanzelfsprekend dat deze parameter is opgenomen in de test. De juiste matras kies je in functie van je lichaamsbouw, je slaaphouding en je slaapsysteem.

Het is dus belangrijk om met al deze elementen rekening te houden. Veel matrassen uit het (duurdere) premium segmenten zijn dan ook verkrijgbaar in verschillende densiteiten (hardheden). Denk maar aan Zacht, Medium en Stevig. De densiteit moet gekozen worden in functie van je lichaamsbouw om de beste ondersteuning te krijgen.

In de matrassentest wordt er één densiteit uitgekozen en die wordt getest bij verschillende testpersonen met verschillende lichaamsbouwen. Dat is natuurlijke niet de bedoeling bij een matras met verschillende densiteiten.

Warmte categorie

Men geeft een beoordeling aan de warmte categorie (koud, matig warm, warm) waar binnen een matras valt. Deze beoordeling heeft op zich een beperkte meerwaarde voor de consument. Het slaapklimaat wordt voor een groot deel bepaalt door je linnengoed en je dekbed. (Bijna) niemand slaapt zonder dekbed op zijn matras. De test zou dan ook gedaan moeten worden met kwalitatief linnengoed en een kwalitatief dekbed.

Vochtafvoer

Er wordt ook kritiek geuit op de scoring van ‘vochtdoorlatendheid’. Deze score zou voor 5% meetellen in de totaalscore van het matras. Vochtregulatie is belangrijker dan de test vooropstelt, zo luidt de kritiek. Een hoogwaardige vochtregulatie bepaalt mee het slaapklimaat en waarborgt een lange levensduur van het matras. Een matras dat is opgebouwd uit materiaal met een hoog vocht evacuerend vermogen (natuurlijke materialen zoals Tencel, wol, katoen, ...) voorkomt dat vocht zich ophoopt in het matras. Zo voorkom je schimmelvorming en vermijd je een klam en warm slaapklimaat. De vochtafvoer is een onderdeel dat onvoldoende belang krijg bij de matrastest van de consumentenorganisatie.

 

Selectieprocedure van de geteste matrassen?

Er worden meestal een 30-tal matrassen getest. Welke parameters hanteren ze bij de selectieprocedures? En zijn de geteste matrassen wel representatief voor het aanbod?

Organisatie met commerciële activiteiten

Zowel Test Aankoop als Consumentenbond zijn organisaties die commerciële activiteiten aan de dag leggen. Met betrekking tot de matrassen-test hebben ze twee belangrijke inkomstenkanalen:

  • Leden die betalen om toegang te krijgen tot de testresultaten.
  • Bedrijven die betalen om gebruik te mogen maken van het uitgereikte 'Beste ...' - label.

TestAankoop Commerciële Organisatie

Test Aankoop en Consumentenbond vragen een maandelijkse bijdrage van respectievelijk 10,84 euro en 5 euro per maand voor het bekijken van de testresultaten. Om de testresultaten van een specifieke matras te bekijken moet je een betalend lid zijn.

TestAankoop Commerciële Organisatie

Beste-Uit-De-Test-Matras-Consumentenbond