Beste matras kiezen: Matrassenvergelijker

Er zijn verschillende soorten matrassen:

 • Schuimmatrassen
  • Polyurethaanmatrassen
  • Koudschuimmatrassen
  • Latexmatrassen
  • Traagschuimmatrassen
 • Veringmatrassen
  • Pocketveringmatrassen
  • Bonellveringmatrassen
 • Waterbed

  Een overzicht van de eigenschappen van de verschillende matrastypes:
  Duurzaamheid Ventilatie Ondersteuning Aanpassingsvermogen
   Schuimmatrassen:
     Polyurethaanmatrassen
     Koudschuim matras
     Latex matras
     Traagschuim matras
   Schuimmatrassen:
     Pocketveringmatrassen
     Bonellveringmatrassen
  Waterbed

  Meer informatie over de verschillende matrastypes:

  Schuimmatrassen

  Polyurethaanmatrassen

  Een polyurethaanmatras (of polyether) staat uit 100% synthetisch schuim en is het goedkoopste type. Ze beschikken over weinig goede eigenschappen en zorgen voor een matige ondersteuning.

  De duurzaamheid en het comfort van een polyurethaanmatras wordt bepaald door het soortelijke gewicht (SG). Dit is het gewicht van de grondstoffen per meter schuim. Een matras met bijvoorbeeld SG 20 heeft schuim dat 20 kg/m weegt. Hoe groter het soortelijk gewicht, hoe groter de duurzaamheid van de matras. Overweegt u toch zo’n matras, zorg dan voor een dikte van minstens 14 cm en een densiteit van 35 kg/m3.

  Koudschuimmatrassen

  De koudschuimmatrassen (of HR-schuim) bestaan eveneens uit polyuerthaanschuim waarbij de cellen de druk echter beter verdelen dan bij de polyurethaanmatrassen. Ze zorgen voor een grotere veerkracht en duurzaamheid. Omdat dit materiaal meer open porien heeft, is het beter in staat om vocht te reguleren en adement het ook beter dan de polyurethaanschuimen. Een ander voordeel: kuilvorming is hiermee praktisch uitgesloten, zeker in combinatie met een goed ventilerende matrasdrager. Toch blijft de lichaamsondersteuning ook hier maar matig.

  Latexschuimmatrassen

  Latex is schuimrubber. Een latexmatras kan voor 100% bestaan uit synthetische latex of uit een combinatie van natuurlatex (tot 80%) en synthetische latex (20%).

  Het grote voordeel van latexmatrassen is dat ze heel veerkrachtig zijn en ook duurzaam blijven. Afhankelijk van de gebruikte latex en de aanwezigheid van luchtkanalen, kunnen deze matrassen variëren van uitzonderlijk zacht tot behoorlijk stevig. Ze zijn daarbij nog soepel genoeg om op verstelbare matrasdragers te worden toegepast. Natuurlatex heeft een beter ademend vermogen en is veerkrachtiger dan synthetische latex. Door het ademend vermogen is een matras die hoofdzakelijk uit natuurlatex bestaat, beter vochtdoorlatend.

  Sommige latexmatrassen kunnen een zachte schouderzone en een verharde bekkenzone hebben. De hardheid van de matras kan aangepast worden aan het lichaamsgewicht van de persoon.

  Een meer recent product is de Talalay Perfolatex matras. Talalaylatex wordt gevormd door natuurlijke latex, gecombineerd met een synthetische latex. Het latexschuim heeft een heel open celstructuur wat de veerkracht, ventilatie en het comfort van het product ten goede komt. Omwille van het productieproces is de matras iets duurder dan de gewone latexmatras.

  Traagschuimmatrassen

  Een traagschuimmatras is gemaakt van visco-elastisch polyurethaanschuim. De matras wordt zachter als de temperatuur stijgt. Wanneer het lichaam in contact komt met de matras zal de matras meer inzakken en zachter worden. De matras vormt zich dus naar het lichaam en sluit goed aan bij de contouren van het lichaam. Omdat het bekken zwaarder is dan de schouders zal op een traagschuim matras het bekken meer doorzakken. Zo ontstaat er een hangmateffect. Een goede ondersteunende bodem met een verharde bekkenzone is daarom een noodzakelijke combinatie, hoewel de bodem de nadelen van de matras nooit volledig kan compenseren.

  Een nadeel is dat het materiaal bij koude harder wordt. Een in de zomer kan het dan weer te soepel worden. Een constante kamertemperatuur is dan ook aan te raden.

  Het gebrek aan ventilatie, het doorzakken van het bekken en de verschillende hardheden bij temperatuurschommelingen maken dat deze matras niet echt voldoet.

  Traagschuim heeft veel bijnamen: tempur, NASA schuim, memory foam.

  Binnenveringmatrassen

  De kern van een binnenveringsmatras is samengesteld uit een groot aantal stalen veren. Het voordeel van deze matras is dat hij kan aangepast worden aan het lichaamsgewicht.

  Binnenveringsmatrassen kunnen worden gecombineer met een stevige bodem zoals een boxspring of een spiraalbodem. Er bestaan drie soorten veren:

  • Bonell of biconische veer: bestaat uit 5 windingen. Deze veren zijn boven- en onderaan breder dan in het midden. Bonnellveren zijn onderling met elkaar verbonden. Hoe zwaarder het lichaamsgewicht, hoe stijver de veer reageert. Zr zijn we stugger dan de andere soorten veren.
  • Endless-verenkern: is een kern die gevlochten is uit één doorlopende staaldraad.
  • Zakjes- of pocketveer: tonvormige veren met 5 windingen, afzonderlijke verpakt in textielhoesjes. Doordat de veren individueel verpakt zijn en op verschillende rijen staan, is de matras heel soepel en buigbaar en biedt ze een uitstekend draagvermogen. Een pocketverenmatras kan voorzien worden van een verharde bekkenzone en een zachte schouderzone. Doordat de pocketverenmatras luchtig is opgebouwd, heeft ze een goed ventilatievermogen wat voor grote zweters een voordeel is.

  Waterbed

  Op een waterbed zakt het bekken dieper in dan op een normale matras en veroorzaakt zo een doorhangeffect. Ineen waterbed zult u minder bewegen en ook de vochtregulatie is slecht. Als u om medische redenen toch op een water bed wenst te slapen, slaapt u best op een systeem met twee aparte eenpersoonswatermatrassen. Waterbedden zijn hoog, half of laag gestabiliseerd. Dit bepaalt hoe hevig een waterbed nadeint.

  Sommige mensen met arthrose van de gewrichten vinden de temperatuur van een waterbed aangenaam en verlichtend voor hun klachten. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar afgaande op de vele getuigenissen lijkt dit toch een pluspunt te zijn.