De Beste Matras 2019


Ben je op zoek naar een nieuwe matras?

Dan wil je natuurlijk de beste matras kopen. Maar wat is de beste matras?

Er zijn erg veel verschillende matrassen. Hoe begin je eraan?

Matrassen vergelijken en je goed informeren. Maar daar begint het al 'je goed informeren'. Ons rebels karakter staat ons toe te stellen dat er ongelofelijk veel foute (en misleidende) informatie over matrassen op het internet staat.

Niemand is volledig objectief (ook wij niet, ook Test-Aankoop niet). Wij schijnen een kritisch en (zo) objectief licht op de ruime keuze aan matrassen én de overvloed aan informatie. Daarmee bespaar je een hoop tijd door een matras test als basis te nemen.

Wij helpen je hierbij: wij vergelijken hieronder de 3 beste matrassen. Bekijk gauw de resultaten van onze matras test, ga de beste matrassen vergelijken en kies jouw beste matras! Klik daarna direct door naar de website om jouw favoriete matras te bestellen.1. Eigenschappen van een goede matras 

Een goede matras is een investering in je nachtrust en je gezondheid. Bovendien gaat een matras gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Belangrijk dus om de juiste keuze te maken.

Lees hieronder hoe je de beste matras voor jou uitkiest.

Om een eerlijke vergelijking te maken tussen de verschillende matrassen houden we rekening met de volgende elementen:

 • Aanpassingsvermogen: Het aanpassingsvermogen van de matras is de mate waarin de matras zich aanpast naar jouw specifieke slaaphouding en lichaamsbouw.
 • Ondersteuning: Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
 • Drukverdeling: Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
 • Elasticiteit: Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de ondersteuning van de matras stabiel en dynamisch te zijn.
 • Slaapklimaat: Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat. 
 • Hygiëne: Bij een hygiënische matras is de hoes afneembaar en wasbaar.
 • Duurzaamheid: Een matras die twee- of vierzijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur. Ook de ecologische voetafdruk van de matras en CO-2 neutraliteit van de matras is belangrijk. 
 Aanpassingsvermogen
 • Het aanpassingsvermogen van de matras is de mate waarin de matras zich aanpast naar jouw specifieke slaaphouding en lichaamsbouw.
Ondersteuning
 • Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
Drukverdeling
 • Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
Elasticiteit
 • Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de ondersteuning van de matras stabiel en dynamisch te zijn.
Slaapklimaat
 • Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat
Hygiëne
 • Bij een hygiënische matras is de hoes afneembaar en wasbaar. 
Duurzaamheid
 • Een matras die twee- of vierzijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur. Ook de ecologische voetafdruk van de matras en CO-2 neutraliteit van de matras is belangrijk. 

Een hele waslijst dus!

Je bent op dan ook zoek naar de beste matras.
Verder nemen we ook prijs en service mee in de vergelijking. Beide spelen ook een belangrijke rol bij je keuze.2. Beste matrassen 2019

Hieronder vind je een overzicht van de 3 beste matrassen van 2019 (naar ons eigen inzicht):

 1. Schramm Mythos
 2. Quiesco
 3. Kuperus

1. Schramm Mythos

Schramm Matras Mythos - Beste Matras

Schramm is een Duitse familiebedrijf dat al sinds 1959 op ambachtelijke wijze matrassen maakt. Het merk is geroemd om zijn uitzonderlijke kwaliteitsvolle matrassen. De Schramm Mythos is voor ons simpelweg de beste matras. Deze pocketveren matras wordt met de hand gemaakt en is afgewerkt met de beste natuurlijke materialen, zoals wol, katoen, zijde, linnen en kasjmier. Dit alles zorgt voor een zeer luxueuze afwerking. Ook de pocketveren zijn van uitstekende kwaliteit. Ze hebben een duurzame veerkracht en een hoge weerstand tegen breuk. Het enige nadeel is het stevige prijskaartje.

Product Specificaties
Type: Pocketveren matras
Materialen: Talalay-latex, wol, katoen, zijde, linnen en kasjmier.
Ong. 500 cilinderveren (bij 100 x 200 cm)

Onze review van Schramm Mythos
Op basis van de eigenschappen van een goede matras:

 • Aanpassingsvermogen: Uitstekend. De matras houdt rekening met je lichaamsbouw en slaaphouding dankzij de verschillende draaddikte van de veren en de progressieve pocketopbouw.
 • Ondersteuning: Uitstekend. De matras heeft een unieke schouderzone die speciaal ontwikkeld is voor zijslapers. In de schouderzone worden aangepaste veren geplaatst zodat de schouders makkelijk kunnen wegzakken in de matras. Eén van de meest voorkomende problemen bij mensen die niet goed slapen is een veel te harde schouderzone. Er zijn 4 verschillende hardheden.
 • Drukverdeling: Uitstekend. Dankzij de soepele Talalay latex toplaag, de drukverdeler en de hoge hoeveelheid wol. 
 • Elasticiteit: Goed. Enkel bij zeer lichte personen zien we een oppervlakte spanning door de geweven katoenen matrastijk.
 • Slaapklimaat: Uitstekend. De matrashoes is gemaakt uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen, zijde, linnen en kasjmier hierdoor creëer je een aangenaam slaapklimaat. Ook het kernmateriaal bestaat uit katoen om de afvoer van het lichaamsvocht uit de matras te faciliteren.
 • Hygiëne: De hoes van de matras is afneembaar en wasbaar.
 • Duurzaamheid: Uitstekend. Bij de productie van de matras wordt gebruik gemaakt van thermische veredeling om de kwaliteit van de veren te verhogen. De veren gaan hierdoor langer mee wat de levensduur van de matras verlengt. 

Prijs: 2.500 euro

Service: ?

Besluit: De Schramm Mythos is voor ons de absolute top binnen de pocketverenmatrassen. Het is een luxe uitvoering van een matras die volledig is aangepast om je te ondersteunen in een goede, gezonde slaaphouding. Aan de keerzijde van de medaille hangt natuurlijk een stevig prijskaartje. Laat je het kamelenhaar en de kasjmier achterwege dan kan je een matras kopen die zeer dicht in de buurt komt van de Mythos maar voor de helft van de prijs.


2. Quiesco Matras

Quiesco Matras - Beste Matras 2019

De Quiesco matras is een 7 zone pocketveren matras die afwerkt is met natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. De matras heeft een luxueus comfortgevoel en geeft een hoog comfortlevel. Ideaal voor een goede drukverdeling en ondersteuning van je wervelkolom. In vergelijking met andere hoge kwaliteitsmatrassen heeft de Quiesco matras een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.

Product Specificaties
Type: Pocketveren matras
Materialen: Latex, wol, wildzijde.
Ong. 500 cilinderveren (bij 100 x 200 cm)

Review op basis van de eigenschappen van een goede matras:

 • Aanpassingsvermogen: Goed. Dankzij honderden pocketveren afgewerkt met latex.
 • Ondersteuning: De matras heeft specifieke steunzones waarbij de draaddikte en de densiteit van de latex aangepast zijn aan de lichaamsbouw en het gewicht. 
 • Drukverdeling: Goed. De latex toplaag zorgt voor de juiste drukverdeling.
 • Elasticiteit: Goed. Dankzij de soepelere velourshoes, de latex toplagen heb je nergens oppervlakte spanning. De zomerkant is iets stroever omwille van de wildzijde vulling.
 • Slaapklimaat: Uitstekend! De matrashoes heeft een winter en een zomerkant. De zomerhoes bestaat voor 70% uit wildzijde en 30% biowol. De winterkant bestaat voor 100% uit 500 gr/m² biowol.
 • Hygiëne: De hoezen zijn niet wasbaar in de wasmachine. Enkel droogkuis mogelijk. Gebruik steeds een aangepaste molton matrasbeschermer in katoen of tencel, alsook een goed hoeslaken en was deze geregeld op 40° of 60° in de wasmachine.
 • Duurzaamheid: Zeer goed! De matras is symmetrisch opgebouwd en zowel boven- als onderkant zijn perfect afgewerkt. Je kan dus je matras 4 keer per jaar draaien en omkeren. Dit komt de levensduur van de matras ten goede. 

Prijs: Uitstekend ! Je zal nergens anders een even kwaliteitsvolle matras vinden tegen de prijs.

Service: 100 dagen proberen bij je thuis. Gratis verzending. Gratis retour.

Besluit: De Quiesco matras is een luxueuze pocketverenmatras die specifiek ontworpen werd om een gezonde, correcte ondersteuning te bieden. In tegenstelling tot andere matrassen van topkwaliteit wordt de Quiesco matras dankzij een efficiënt productieproces niet ambachtelijk gemaakt. Hierdoor heeft de Quiesco matras een zeer sterke prijs-kwaliteitsverhouding.


3. Kuperus matras

Kuperus Aangemeten Matras

Bij het 100 jaar bestaan werd Kuperus bekroond als Hofleverancier. Vakmanschap, ambacht en kwaliteit staan als sinds 1905 centraal voor dit traditiebedrijf. 

Product Specificaties
Type: Pocketveren matras
Materialen: Latex, wol, wildzijde.
Ong. 500 cilinderveren (bij 100 x 200 cm)

Onze review van Kuperus Matras
Op basis van de eigenschappen van een goede matras:

 • Aanpassingsvermogen: Zeer goed. De talalay latexlaag en de individueel aangepaste veren zorgen voor een uitstekend aanpassingsvermogen.
 • Ondersteuning: Zeer goed. De vier verschillende draaddiktes van de veren de mogelijkheid om ze individueel uit te lijnen (filmpje) zorgen voor een perfecte ondersteuning van je rug.
 • Drukverdeling: Uitstekend. Dankzij de talalay latex-toplaag. 
 • Elasticiteit: Hoge punt-elasticiteit dankzij de jutte drukverdeler en de talalay latex. Ook de elastische hoes draagt bij tot de elasticiteit van de matras.
 • Slaapklimaat:  Uitstekend. De hoes bestaat uit 500 gr. wol per vierkante meter. 
 • HygiëneGoed. De hoes is wel niet wasbaar. Gebruik dus een matrasbeschermer.
 • Duurzaamheid: Uitstekend. Vierzijdig beslaapbaar. 

 

Prijs: 1099 euro

Service: ?

Besluit: De Kuperus matras is een zeer goede matras.

 

 

 Eigenschappen
Logo Schramm matrassen
Logo Quiesco matrassen
Logo Kuperus matrassen
Aanpassingsvermogen + + + + + + + + + + + + + + +
Ondersteuning + + + + + + + + + + + + +
Drukverdeling + + + + + + + + + + + + +
Elasticiteit + + + + + + + + + + + + +
Slaapklimaat + + + + + + + + + + + + +
Hygiëne + + + + + + + + + + +
Duurzaamheid: + + + + + + +
Service ? + + + + + ?
Prijs 2.500 euro 999 euro 1.099 euro

Meest verkochte matrassen 2019

De juiste matras kiezen begint met vergelijken.
Hier zetten we de populairste of meest verkochte matrassen van België en Nederland tegenover elkaar.

Quiesco Matras

De Quiesco matras is een 7 zone pocketveren matras die afwerkt is met natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. De matras heeft een luxueus comfortgevoel en geeft een hoog comfortlevel. Ideaal voor een goede drukverdeling en ondersteuning van je wervelkolom. In vergelijking met matrassen van dezelfde hoge kwaliteit heeft de Quiesco matras een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.

Als luxematras is de Quiesco opgebouwd uit de beste materialen. Hierdoor is de matras uiterst duurzaam, comfortabel en ondersteunend. Bovendien is de matras ook vierzijdig beslaapbaar waardoor je een lange tijd verzekert bent van een goede nachtrust. Dankzij 10 jaar garantie en een 100 dagen proefslaapperiode neem je ook geen enkel risico. Je probeert in alle rust de matras bij je thuis. Ben je niet overtuigd, dan kan je deze volledig gratis opnieuw laten ophalen en wordt je volledig terugbetaald.

Bekijk de matras

Materialen: pocketveren

Service: 100 dagen proberen. Gratis levering. Gratis retour.

Garantie: 10 jaar garantie


Tempur Matras

tempur matras tweepersonen

De Tempur Original is opgebouwd uit traagschuim. Traagschuim reageert op de temperatuur, vorm en het gewicht van uw lichaam. De matras is voorzien van een verwijderbare en wasbare hoes. 

De hoes (wit) van de Tempur Original Supreme (21cm hoog) versie is gemaakt van 99% Polyester en 1% Elastaan. De zijstof (wit) is gemaakt van 98% Polyester en 2% Elastaan.

Bekijk de matras

Levering: gratis levering

Garantie: 10 jaar

Proefperiode: 90 dagen, omruilbaar


Emma Matras

Emma matras

Bekijk de matras

De Emma matras is de laatste jaren populair geworden. Vooral dankzij de digitalisering maakte deze matras zijn opmars. Emma is als merk ook sterk aanwezig op het internet. Ze richten zich voornamelijk op millenials. De matras biedt een aangenaam comfort voor (jonge) personen zonder klachten. De matras is enkel beschikbaar in één densiteit waardoor de ondersteuning niet altijd optimaal is. 

Type: Visco-elastisch koudschuim

Voordelen:

 • Redelijk goede drukverdeling
 • Lekker warm
 • Testservice van 100 dagen

Nadelen:

 • Slechte ondersteuning van de rug
 • Slecht slaapklimaat
 • Slechte warmte regulatie
 • Geen klimatiserende hoes met natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. 
 • Eénzijdig, niet symmetrisch opgebouwd
 • Niet duurzaam (relatief snelle kuilvorming)
 • Eco-onvriendelijk 
  • Plastics
  • Slecht of niet recycleerbaar
 • Hoog retourpercentage

Auping matras

(Auping Maestro)

Auping Maestro Matras

Bekijk de matras

De Auping Maestro matras is één van de populaire pocketveren matras. 

Voordelen:

 • Goede ondersteuning in ruglig, behalve voor personen met een holle rug, omdat het bekken te weinig ruimte krijgt.
 • Matig in zijlig, vooral voor personen met bredere schouders en lichte schouders, small taille en breed bekken.
 • Goede drukverdeling op huid- en spierweefsel door elastische toplagen (afhankelijk van type). 
 • Goed slaapklimaat bij modellen die afgewerkt zijn met wol, tencel, of andere natuurlijke materialen.

Nadelen:

 • Slechte ondersteuning voor personen met een uitgesproken zandloperlichaam en holle rug. 
 • Eénzijdig beslaapbaar, niet symetrisch opgebouwd. Je kan de matras niet draaien en keren. 
 • Slaapklimaat niet optimaal bij sommige modellen. Afwerking met koudschuim toplaag en zonder natuurlijke materialen zijn niet optimaal.

  

 

Verschillende soorten matrassen

 • Schuimmatrassen
  • Polyurethaanmatrassen
  • Koudschuimmatrassen
  • Latexmatrassen
  • Traagschuimmatrassen
 • Veringmatrassen
  • Pocketveringmatrassen
  • Bonellveringmatrassen
 • Waterbed

  Een overzicht van de eigenschappen van de verschillende matrastypes:
  Aanpassings- vermogen Ondersteuning Duurzaamheid Ventilatie
   Schuimmatrassen:
     Polyurethaanmatrassen Matig Matig Matig Slecht
     Koudschuimmatras Matig Matig Matig Slecht
     Latex matras Goed Goed Goed Goed
     Traagschuim matras Goed Matig Matig Slecht
   Veringmatrassen:
     Pocketveringmatrassen Goed Goed Goed Goed
     Bonellveringmatrassen Matig Matig Goed Goed
  Waterbed Matig Slecht Matig Slecht

  Meer informatie over de verschillende matrastypes:

  Schuimmatrassen

  Polyurethaanmatrassen

  Een polyurethaanmatras (of polyether) staat uit 100% synthetisch schuim en is het goedkoopste type. Ze beschikken over weinig goede eigenschappen en zorgen voor een matige ondersteuning.

  De duurzaamheid en het comfort van een polyurethaanmatras wordt bepaald door het soortelijke gewicht (SG). Dit is het gewicht van de grondstoffen per meter schuim. Een matras met bijvoorbeeld SG 20 heeft schuim dat 20 kg/m weegt. Hoe groter het soortelijk gewicht, hoe groter de duurzaamheid van de matras. Overweegt u toch zo’n matras, zorg dan voor een dikte van minstens 14 cm en een densiteit van 35 kg/m3.

  Koudschuimmatrassen

  De koudschuimmatrassen (of HR-schuim) bestaan eveneens uit polyuerthaanschuim waarbij de cellen de druk echter beter verdelen dan bij de polyurethaanmatrassen. Ze zorgen voor een grotere veerkracht en duurzaamheid. Omdat dit materiaal meer open porien heeft, is het beter in staat om vocht te reguleren en adement het ook beter dan de polyurethaanschuimen. Een ander voordeel: kuilvorming is hiermee praktisch uitgesloten, zeker in combinatie met een goed ventilerende matrasdrager. Toch blijft de lichaamsondersteuning ook hier maar matig.

  Latexschuimmatrassen

  Latex is schuimrubber. Een latexmatras kan voor 100% bestaan uit synthetische latex of uit een combinatie van natuurlatex (tot 80%) en synthetische latex (20%).

  Het grote voordeel van latexmatrassen is dat ze heel veerkrachtig zijn en ook duurzaam blijven. Afhankelijk van de gebruikte latex en de aanwezigheid van luchtkanalen, kunnen deze matrassen variëren van uitzonderlijk zacht tot behoorlijk stevig. Ze zijn daarbij nog soepel genoeg om op verstelbare matrasdragers te worden toegepast. Natuurlatex heeft een beter ademend vermogen en is veerkrachtiger dan synthetische latex. Door het ademend vermogen is een matras die hoofdzakelijk uit natuurlatex bestaat, beter vochtdoorlatend.

  Sommige latexmatrassen kunnen een zachte schouderzone en een verharde bekkenzone hebben. De hardheid van de matras kan aangepast worden aan het lichaamsgewicht van de persoon.

  Een meer recent product is de Talalay Perfolatex matras. Talalaylatex wordt gevormd door natuurlijke latex, gecombineerd met een synthetische latex. Het latexschuim heeft een heel open celstructuur wat de veerkracht, ventilatie en het comfort van het product ten goede komt. Omwille van het productieproces is de matras iets duurder dan de gewone latexmatras.

  Traagschuimmatrassen

  Een traagschuimmatras is gemaakt van visco-elastisch polyurethaanschuim. De matras wordt zachter als de temperatuur stijgt. Wanneer het lichaam in contact komt met de matras zal de matras meer inzakken en zachter worden. De matras vormt zich dus naar het lichaam en sluit goed aan bij de contouren van het lichaam. Omdat het bekken zwaarder is dan de schouders zal op een traagschuim matras het bekken meer doorzakken. Zo ontstaat er een hangmateffect. Een goede ondersteunende bodem met een verharde bekkenzone is daarom een noodzakelijke combinatie, hoewel de bodem de nadelen van de matras nooit volledig kan compenseren.

  Een nadeel is dat het materiaal bij koude harder wordt. Een in de zomer kan het dan weer te soepel worden. Een constante kamertemperatuur is dan ook aan te raden.

  Het gebrek aan ventilatie, het doorzakken van het bekken en de verschillende hardheden bij temperatuurschommelingen maken dat deze matras niet echt voldoet.

  Traagschuim heeft veel bijnamen: Tempur, NASA schuim, memory foam.

  Binnenveringmatrassen

  De kern van een binnenveringsmatras is samengesteld uit een groot aantal stalen veren. Het voordeel van deze matras is dat hij kan aangepast worden aan het lichaamsgewicht.

  Binnenveringsmatrassen kunnen worden gecombineerd met een stevige bodem zoals een boxspring of een spiraalbodem. Er bestaan drie soorten veren:

  • Bonell of biconische veer: bestaat uit 5 windingen. Deze veren zijn boven- en onderaan breder dan in het midden. Bonnellveren zijn onderling met elkaar verbonden. Hoe zwaarder het lichaamsgewicht, hoe stijver de veer reageert. Ze zijn we stugger dan de andere soorten veren.
  • Endless-verenkern: is een kern die gevlochten is uit één doorlopende staaldraad.
  • Zakjes- of pocketveer: tonvormige veren met 5 windingen, afzonderlijke verpakt in textielhoesjes. Doordat de veren individueel verpakt zijn en op verschillende rijen staan, is de matras heel soepel en buigbaar en biedt ze een uitstekend draagvermogen. Een pocketverenmatras kan voorzien worden van een verharde bekkenzone en een zachte schouderzone. Doordat de pocketverenmatras luchtig is opgebouwd, heeft ze een goed ventilatievermogen wat voor grote zweters een voordeel is.

  Waterbed

  Op een waterbed zakt het bekken dieper in dan op een normale matras en veroorzaakt zo een doorhangeffect. Ineen waterbed zult u minder bewegen en ook de vochtregulatie is slecht. Als u om medische redenen toch op een water bed wenst te slapen, slaapt u best op een systeem met twee aparte eenpersoonswatermatrassen. Waterbedden zijn hoog, half of laag gestabiliseerd. Dit bepaalt hoe hevig een waterbed nadeint.

  Sommige mensen met arthrose van de gewrichten vinden de temperatuur van een waterbed aangenaam en verlichtend voor hun klachten. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar afgaande op de vele getuigenissen lijkt dit toch een pluspunt te zijn.