Tempur Matras | Koopadvies & Review

Update Januari 2022 | Redactie - Quiescopedia

Review Tempur Matras


Tempur matrassen zijn erg populair. Ze zijn in een groot aantal slaapwinkels te verkrijgen. De prijs voor een standaard eenpersoonsmatras start bij €1198,- en neemt toe in prijs afhankelijk van de dikte van de matras.

Net zoals bij de Tempur hoofdkussens, is de bovenste laag van de matrassen gemaakt van het TEMPUR® materiaal. Dit is een synthetische visco-elastisch polyurethaanschuim ontwikkeld door NASA in de jaren 70 (meer informatie over de achtergrond van Tempur vind je hier).


Onze visie over Tempur Traagschuim


Review Tempur Matras - Samenvatting

Onze score: 6.5 / 10 

Voordelen Tempur Matras:

 • Druk verdelend
 • Vormt zich naar je lichaam

Nadelen Tempur Matras:

 • Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding
 • Volledig synthetisch
 • Temperatuurgevoelig
 • Minder goede vocht- en warmteregulatie

De Tempur matras bestaat voor 100% uit synthetische materialen. De matras past zich uitstekend aan en zorgt voor een goede drukverdeling dankzij het Tempur traagschuimmateriaal. De ondersteuning van de matras is erg twijfelachtig. De matras biedt (voor de meeste mensen) niet de juiste ondersteuning voor een goede, gezonde nachtrust. Ook het slaapklimaat van de matras is niet goed. De synthetische materialen zorgen voor een klam, onaangenaam slaapklimaat.


Evaluatiecriteria voor beoordeling van de Tempur matras

Is Tempur een goede matras voor jou?

We maken de evaluatie op basis van onze 7 eigenschappen van een goede matras :

 Aanpassingsvermogen
 • Het aanpassingsvermogen van de matras is de mate waarin de matras zich aanpast naar jouw specifieke slaaphouding en lichaamsbouw.
Ondersteuning
 • Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
Drukverdeling
 • Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
Elasticiteit
 • Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de ondersteuning van de matras stabiel en dynamisch te zijn.
Slaapklimaat
 • Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat.
Hygiëne
 • Bij een hygiënische matras is de hoes afneembaar en wasbaar. 
Duurzaamheid
 • Een matras die twee- of vierzijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur. Ook de ecologische voetafdruk van de matras en CO-2 neutraliteit van de matras is belangrijk. 
 • Het aanpassingsvermogen van een matras is de mate waarin die zich aanpast aan je slaaphouding en lichaamsbouw.
 • Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
 • Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel. 
 • Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de matras een hoge elasticiteit te hebben.
 • Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat
 • Een matras met een afneembare, wasbare hoes zorgt voor hygiëne
 • Een twee- of vierzijdig beslaapbare matras heeft een langere duurzaamheid.

De 7 eigenschappen van een goede matras toegepast op de Tempur matrassen:

#1 Aanpassingsvermogen - 5/5
Uitstekend. De Tempur matras past zich uitstekend aan dankzij de visco-elastische cellen die onder invloed van je lichaamswarmte en druk uitdeinen.

#2 Ondersteuning - 3/5
Matig. In de praktijk zien we dat de Tempurmatras vaak niet de juiste ondersteuning biedt, vooral in buik- en zijlig. Doe zelf de bezemsteel test om na te gaan of Tempur je de juiste ondersteuning biedt. 

#3 Drukverdeling - 5/5
Uitstekend. Het Tempur materiaal zorgt voor een perfect drukverdeling.

#4 Elasticiteit - 0/5
Slecht. Traagschuim is helemaal niet elastisch. 

#5 Slaapklimaat - 1/5
Slecht. De matras is afgewerkt met synthetische materialen. Synthetisch materiaal zorgt voor een vochtig, warm slaapklimaat.

#6 Hygiëne - 5/5
Uitstekend. De hoes van de matras is afneembaar en wasbaar op 60 graden.

#7 Duurzaamheid - 4/5
Zeer goed. Tempur is een zeer sterk en duurzaam materiaal. 


Voordelen
 • + Druk verdelend
 • + Vormt zich naar het lichaam
Nadelen
 • - Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding
 • - Temperatuur-gevoelig
 • - Volledig synthetisch
 • - Slechte vocht- en warmteregulatie
 Voordelen Nadelen
 • + Druk verdelend
 • + Vormt zich naar het lichaam
 • - Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding
 • - Temperatuurgevoelig
 • - Volledig synthetisch
 • - Slechte vocht- en warmteregulatie

Temperatuurgevoelig

Het visco-elastisch schuim, ook wel traagschuim, is afhankelijk van twee factoren: temperatuur en druk. Als je op de matras gaat liggen, zal het zich na een tijd als een mal om jouw lichaam vormen. De lichaamstemperatuur is daarbij zeer belangrijk (zoals de naam Tempur misschien al verraden had). Tempur geeft aan dat de optimale temperatuur in de slaapkamer 23°C is. Zo kan de matras zich aanpassen aan je lichaam. Slaapkamers zijn in de werkelijkheid in België/Nederland een stuk frisser. Verschillende richtlijnen geven ook aan dat de optimale slaapkamer temperatuur lager ligt; dit zou tussen de 16-21 graden liggen afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Een lagere temperatuur zorgt ervoor dat de matras (een stuk) harder wordt en zorgt dus voor minder comfort. Daarnaast zorgen temperatuurverschillen door het jaar heen voor een probleem. In de warme zomers, die we steeds vaker meemaken, is de matras veel te zacht en biedt het geen stabiliteit. In de winter als het kouder wordt, is de matras kei hard en ontstaat er, naarmate de nacht vordert, als het ware een gipsafdruk van het lichaam. Een constante kamertemperatuur is daarom essentieel bij een tempurmatras.

Advies in functie van je slaaphouding

Hoe goed je nachtrust is, wordt onder andere bepaald door een correcte slaaphouding. ’s Nachts is het moment om te herstellen. Een slechte nachtrust zorgt er eigenlijk voor dat als je opstaat, je al met 1-0 achter staat. Bij een correct matras liggen bekken, borst en hoofd op één lijn en biedt steun op de juiste plaatsen. Omdat de schouders breed en licht zijn, moet de schouder- en borstzone ruimte bieden. Het bekken daarentegen, wat zwaar is, moet veel ondersteuning krijgen. Op een Tempurmatras is de steun van het traagschuim overal hetzelfde. In elke slaaphouding gebeurt het volgende: het zwaardere bekken in het midden zakt door de druk. De uiteindes (hoofd, borst en benen) blijven juist hoger liggen en er ontstaat een hangmat-effect. 

In de drie slaapposities geeft dit verschillende problemen.

1) Buiklig

Buiklig tijdens de nachtrust is op welk matras dan ook afgeraden. Dit komt omdat er ergens in de wervelkolom (vaak in de nekregio) een draaiing ontstaat die er voor zorgt dat de wervels niet mooi uitlijnen. Dit wordt versterkt als de steun onvoldoende is, zoals bij een tempur. Het bekken zakt en de benen, borst en hoofd blijven hoger liggen waardoor de rug in hyperlordose komt. De wervels komen in de onderrug onder grote druk te staan. Het lijkt bijna alsof het lichaam in de lucht hangt zoals bij een vrije val tijdens het parachutespringen.

2) Zijlig

In zijlig worden de effecten van het gemis aan ondersteuning vergroot. Omdat het bekken in zijlig minder oppervlakte heeft, wordt de druk groter en komt het bekken nog lager te liggen. De vervorming van de wervelkolom wordt nog groter en er komt meer stress op de wervels en tussenwervelschijven. Spieren verkrampen of komen op rek, wat zorgt voor verhoogde spanning. Het hangmateffect is hier dus het meest problematisch.

3) Ruglig:

In deze positie geeft een tempurmatras de minste problemen. Op deze manier is de wervelkolom het meest neutraal uitgelijnd. Ondanks dat het bekken nog steeds zakt, verdeelt het grotere oppervlak de druk beter dan in zijlig. Ook hier ontstaat een lichte hyperlordose van de onderrug, maar dit wordt gecompenseerd door de benen die hoger blijven liggen. Wij raden dan ook aan als je een matras van tempur hebt om op je rug te liggen.

Invloed van het kussen

Zoals hierboven beschreven heeft een tempurmatras warmte nodig van het lichaam om zich te kunnen vormen. Een hoofdkussen houdt juist de lichaamswarmte van hoofd en nek tegen met als gevolg dat deze regio niet kan zakken. De keuze van een hoofdkussen is daarom heel belangrijk. Een dun hoofdkussen is dus sterk aangeraden omdat het hoofd anders veel te hoog blijft liggen.

Tips waarop je kan letten bij een tempurmatras:

 • Lig op de rug.
 • Slaap op een dun hoofdkussen.
 • Als je bodem verstelbaar is, zorg dan dat de bekkenregio zo veel mogelijk ondersteuning krijgt vanuit de bodem.
 • Houd de temperatuur op je kamer constant.

Slaapklimaat bij een tempurmatras

De bovenlaag van de tijk of hoes van de matras is bij tempur altijd gemaakt van 99% polyester. Polyester is in wezen plastic. Het gebruik van synthetische materialen in producten is op zich geen probleem, omdat het sterkte en duurzaamheid van het product verbetert, maar als het volledig van polyester gemaakt is, is het voor het slaapklimaat minder geschikt. ’s Nachts zweten we; de een meer dan de ander. Goede vochtevacuatie en warmteregulatie is essentieel.

Polyester is niet de ideale keuze als het aankomt op deze twee eigenschappen, met als gevolg dat het bed klam kan aanvoelen. Een betere keuze zou bijvoorbeeld wol zijn. Wol kan wel tot 40% van het eigen gewicht opnemen aan vocht, zonder klam aan te voelen. Wol zou niet gebruikt kunnen worden in de tijk van een tempurmatras omdat de werking van wol “te isolerend” is. Je lichaamswarmte kan veel minder goed door de tijk het traagschuim bereiken en het matras kan zich niet goed vormen. Ongeveer driekwart van het slaapklimaat, het belangrijkste element dus, wordt bepaald door deken die op je ligt, maar een matras met de juiste eigenschappen kan goed ondersteunen in het slaapklimaat.

Daarnaast is de juiste keuze van beddengoed ook van belang. Idealiter doe je onder het hoeslaken nog een molton (matrasbeschermer) voor extra hygiëne en om de matras extra te beschermen. Goede materialen zijn katoen of tencel om de warmte te regelen en het vocht op te nemen. De dubbele laag van molton en hoeslaken zijn voor op een tempurmatras een probleem omdat de warmte ook op deze manier wordt tegengehouden.

Een matras gaat het langste mee als hij volledig symmetrisch is opgebouwd. Dan is het mogelijk om het in vier zijden te draaien en wordt het matras gelijkmatig belast en is de slijtage dus minder. Bij een tempur is het onmogelijk om het matras te draaien. De bovenste 8-10 cm is gemaakt van het tempurmateriaal. De basis laag daaronder is gemaakt van een synthetisch koudschuim. Op deze zijde liggen is dus afgeraden omdat de eigenschappen van deze laag nog slechter zijn en dus is slapen maar op een zijde mogelijk.


Tempur of Quiesco, welke matras past het beste bij mij?

Vind je het moeilijk om de juiste matras te kiezen? Beide merken zijn van hoge kwaliteit en hebben als doel om jou beter te laten slapen.

Misschien twijfel je wel tussen een Tempur matras en de Quiesco matras.

Een vergelijking van de Quiesco matras en de Tempur matras op basis van de eigenschappen van een goede matras.

Logo Tempur matrassen Logo Quiesco matrassen
Aanpassingsvermogen
5 5
Ondersteuning
3 4
Drukverdeling
5 4
Elasticiteit
1 4
Slaapklimaat
2 4
Hygiene
3 4
Duurzaamheid
3 3
Service
2 5
Prijs
ongeveer 1.200 euro 999 euro
Logo Tempur matrassen Logo Quiesco matrassen
AANPASSINGSVERMOGEN + + + + + + + + + +
ONDERSTEUNING + + +  + + + +
DRUKVERDELING + + + + + + + + +
ELASTICITEIT + + + + +
SLAAPKLIMAAT + + + + + +
HYGIËNE + + + + + + +
DUURZAAMHEID + + + + + +
SERVICE + + + + + + +
PRIJS ongeveer 1.200 euro 999 euro

Hét alternatief voor een Tempur matras


Quiesco Matras

5 star review

Quiesco Matras


Twijfel je nog steeds tussen Tempur en Quiesco?
Zij slapen al op een Quiesco matras:

{{ product.metafields.spr.reviews }}