Hoe kies je de juiste pocketveren matras?

Een overzicht en vergelijking van de beste pocketveren matrassen.

pocket veren matras

Als een dappere soldaat wandel je door het mijnenveld.

Je bent op zoek naar een goede pocketvering matras toch?

De zoektocht naar een nieuwe matras lastig. Je krijgt ontelbaar veel matrassen voorgeschoteld. En je vindt onleesbaar veel informatie.

Het wordt nóg pijnlijker als je verkeerde informatie krijgt. Of een miskoop doet.

Toch kan je er niet om heen: de juiste matras kiezen is een kwestie van goed of slecht slapen - fris of moe uit je bed komen - opstaan zonder klachten of met een pijnlijke rug - ...

Je lichaam zal je dankbaar zijn als je de juiste keuze maakt.

Wij gaan je daar bij helpen. Door je correct te informeren en je kwalitatieve oplossingen te tonen.

Om het logisch te maken hebben we het als volgt opgebouwd:


Hoe kies je de beste pocketveren matras?


Wanneer kiezen voor een pocketveren matras? 

Een goede pocketvering matras biedt je de juiste ondersteuning en een aangenaam comfort (op voorwaarde dat de matras voldoet aan de eigenschappen van een goed pocketveren matras (later meer hierover...).

Een pocketveren matras is combineerbaar met verschillende type matrasbodems. De ondersteuning komt namelijk uit de matras zelf. Hierdoor is de bedbodem van minder belang. Een pocketvering matras is combineerbaar met een spiraalbodem, lattenbodem, boxspring, ... 

Samengevat een pocketveren matras wordt aangeraden als:

 • je bedbodem geen specifieke ondersteuning biedt.
 • jouw lichaamsbouw (sterk) verschilt met dat van je partner.
 • je houdt van een veerkrachtige ondersteuning en een verend comfort.
 • je wil investeren in een goede matras voor een goede, gezonde slaaphouding.

Goede pocketvering matras kopen - waar op letten? 

Het verschil tussen een goedkope, slechte pocketveren matras en een matras van hoge kwaliteit zit in één of meerdere van de 5 onderstaande elementen van de opbouw van een pocket matras.

Opbouw Pocketvering Matras

De 5 elementen in de opbouw van een pocketveren matras:

 1. Verschillende steunzones. Een pocketveren matras is opgebouwd uit individuele veren. Deze veren zijn vaak opgedeeld in verschillende zones: 3, 5, 7 of meer zones.
 2. De kwaliteit van pocketvering. De vering in pocketveren matrassen verschilt in de hoeveelheid veren per m², draaddikte, vorm van de veer en het aantal draaiingen
 3. De matrasrand zorgt voor de stabiliteit van de matras. Meestal gemaakt uit koudschuim.
 4. Drukverdeler & afdeklaag zorgen voor de juiste drukverdeling.
 5. De hoes van matras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat.

Verschillende steunzones voor de juiste ondersteuning

De belangrijkste eigenschap van een goed matras is dat je wervelkolom in zijn natuurlijke positie ondersteund wordt. Bij de juiste ondersteuning ligt je wervelkolom op één rechte, horizontale lijn als je op je zij ligt.

Goede ondersteuning pocketveren matras

Een pocketveren matras is opgebouwd uit individuele veren. Deze veren zijn meestal opgedeeld in verschillende zones: 3, 5, 7 of meer zones.

3-5-7 zone pocketveren matras

Het is niet zo dat een matras met 7 zones altijd beter is dan een matras met 3 zones. Het aantal zones maakt op zich niets uit. Het belangrijkste is dat de matras je wervelkolom in zijn natuurlijke positie ondersteunt. Als je de juiste ondersteuning krijgt bij een 3-zone matras is dat prima. 
Do-It-Yourself Bezemsteeltest :

Controleer of de pocketveren matras je de juiste ondersteuning geeft.

Vraag aan je partner of vriend(in) om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt.

Bezemsteeltest Matras

De BEZEMSTEEL-test is een objectieve manier om na te gaan of je matras, bodem en kussen je gezond ondersteunen.

De ondersteuning is goed als:

 • je schouders in een verticale rechte lijn liggen, zoals de borstel van de bezem
 • je wervelkolom in een horizontale rechte lijn ligt, zoals de steel van de bezem.

Om nek-, schouder-, en rugklachten te vermijden moet je zorgen dat heel je wervelkolom goed ondersteund wordt.

Zie voorbeelden van de bezemsteeltest bij andere klanten.De kwaliteit van de pocketveren

De hoeveelheid veren per m²

Het aantal veren per m² bepaalt hoe nauwkeurig de matras zich aanpast aan je lichaam. De beste pocketverenmatrassen hebben gemiddeld 500 veren per m². Goedkopere matrassen hebben 200 veren per m². 

Het aantal veren heeft een grote impact op de kwaliteit en de ondersteunende werking van de matras. Het heeft ook een grote impact op de prijs van de matras.

Hoe hoger het aantal veren per vierkante meter, hoe duurder de matras.

Vorm van de veer

Tonvormige veren zijn de beste veren. Bovenaan zijn ze iets smaller, in het midden iets breder en onderaan opnieuw smaller. Zo zakt de veer in elkaar wanneer er druk op komt.

Draaddikte & aantal draaiingen

Hoe dikker de draad, hoe meer steun. Het aantal wentelingen bepaalt de soepelheid. 


matrasrand bij pocketvering matras

Links: Een illustratie van een pocketvering matras met een dikke rand.
Rechts: Illustratie met een matrasrand met een optimale dikte. 

Matrasrand

De matrasrand zorgt voor de stabiliteit van de matras. Meestal is de rand gemaakt uit koudschuim. Een matrasrand is best zo smal mogelijk. Zo is de oppervlakte waar je ondersteuning krijgt van de pocketveren groter. 

De rand mag ook niet te smal zijn, want dan verliest de matras zijn stabiliteit. Bij zeer goedkope pocketveren matrassen probeert men de matrasrand extra dik te maken om één of meerdere rijen (duurdere) pocketveren te besparen.


Drukverdeler en afdeklaag

De drukverdeler is de laag tussen de afdeklaag en de pocketveren. Deze laag verdeelt de druk zodat de veren niet door de afdeklaag worden geduwd. De meeste drukverdelers zijn gemaakt uit vilt of jute. De kwaliteit van de drukverdeler is heel belangrijk: deze moet elastisch zijn, anders verlies je het indrukkingsvermogen van de veer.

Bovenop de drukverdeler komen één of meer afdeklagen van schuim of latex. Een goede afdeklaag is elastisch, comfortabel en duurzaam.

Meestal zijn ze gemaakt van koudschuim, traagschuim of latex en zijn ze tussen 3 en 5 cm dik. Is de afdeklaag dunner? Dan voel je de veren door de matras.

Minder kwaliteitsvolle pocketvering matrassen hebben meestal een koudschuim afdeklaag. Goede kwaliteit pocketveren matrassen hebben een afdeklaag uit latex of traagschuim.

Als een matras langs beide kanten volledig is afgewerkt (zoals op de afbeelding) dan kan je op beide kanten van de matras slapen. Een matras die tweezijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur.

afdeklaag pocketvering matras

Matrasvulling Pocketvering Matras

Van links naar rechts: synthetische vulling, wol en kamelenhaar.

Matrashoes

Ook de matrashoes speelt een zéér belangrijke rol. Zowel voor het comfort als de ondersteuning van de matras.

De matrashoes zegt vaak veel over de totale kwaliteit van de pocketverenmatras. Een pocketmatras met een goede hoes is meestal verder ook kwaliteitsvol opgebouwd.

Goede pocketverenmatrassen hebben een matrashoes die gemaakt is van natuurlijke materialen. Onze aanbeveling is een matrashoes met wol en wildzijde. Deze natuurlijke materialen zijn prijs-kwaliteit het beste. Bij luxueuze pocketveren matrassen is de vulling met kamelenhaar of kasjmier. Deze natuurlijke materialen zijn een stuk duurder, en de meerwaarde is beperkt.

Goedkopere matrassen hebben vaak een synthetisch matrashoes. 


De hoogte van de matras

De hoogte of dikte van de matras speelt een rol bij de ondersteuning en het comfort van de matras. Een goede matras is meestal minstens 20 centimeter dik. Let wel op, hoge matrassen zijn zeker niet altijd de beste matrassen. 


Hardheid van de matras

Kies de hardheid van de matras in functie van je lichaamsgewicht. 

De hardheid geeft aan hoe diep je wegzakt in de matras. Een zachte matras zal dieper inzakken dan een harde matras als er dezelfde druk wordt op uitgeoefend.

Zwaardere mensen kiezen beter voor een harde matras omdat ze te diep wegzakken in een zachte matras. Door te diep weg te zakken is het moeilijker om van houding te veranderen, wat leidt tot een verstoorde nachtrust.

Een goede pocketverenmatras om die reden verkrijgbaar in verschillende hardheden (Soft, Medium, Firm, ...). Het is meestal een slecht teken als de matras slechts in één hardheid beschikbaar is aangezien dit aanduidt dat de matrasfabrikant dan geen rekening houdt met een verschillende lichaamsbouw.

Het is nog beter om ook rekening te houden met de verdeling van het gewicht over het lichaam. Zo horen zwaardere lichaamsdelen ondersteund te worden door hardere matrassegmenten.


Wat is het verschil tussen goedkope en goede pocketveren matrassen?

Goedkope pocketveren matras Goede pocketveren matras
slechts in 1 hardheid beschikbaar in verschillende hardheden beschikbaar (hardheid wordt gekozen op basis van lichaamsbouw)
tijk met polyester (synthetische materialen) tijk met katoen, viscose, tencel, ... (natuurlijke materialen)
éénzijdig beslaapbaar tot wel 4-zijdig beslaapbaar
synthetische matrashoesvulling matrashoesvulling met wol, wildzijde, ... (natuurlijke materialen)
aan vervanging toe na 2-5 jaar zeer duurzaam

Slechts in één hardheid verkrijgbaar

Goedkope pocketvering matrassen zijn vaak slechts in één hardheid verkrijgbaar. Zoals we eerder op deze pagina bespraken: de hardheid van de matras dient gekozen te worden in functie van de lichaamsbouw. Een matras die slechts in 1 hardheid verkrijgbaar is houdt geen rekening met een verschillende lichaamsbouw.


Matrashoes uit synthetisch materiaal 

Bij goede pocketveren matrassen is de matrashoes gemaakt met natuurlijke materialen zoals katoen, viscose, tencel, ... De natuurlijke materialen hebben een hoog vocht absorberend vermogen en een goede warmte-isolatie. Hierdoor krijg je een aangenaam slaapklimaat. 

Een goedkope pocketveren matras heeft vaak een matrashoes uit polyester.  Polyester neemt zeer weinig vocht op en heeft een slechte warmte-isolatie. Hierdoor krijg je een vochtig en klam slaapklimaat.


Slechts langs één kant beslaapbaar.

Vanzelfsprekend is het duurder om een matras langs 2 kanten af te werken matras zodat je er op kan slapen. Een matras die 4-zijdig beslaapbaar is kan je draaien en keren in alle richtingen. Het voordeel is een langere levensduur. 

Bij sommige matrassen die minstens 2-zijdig beslaapbaar is er verschillende tijk langs beide kanten. Zo kan de matras een zomer- en een winterkant heb met aangepaste materialen voor een beter slaapklimaat naargelang het seizoen.

 


Beste Pocketvering Matrassen 2022 - Overzicht

 Beste Pocketmatras - Schramm

Schramm - Pocketvering matras 

 • Luxueus afwerkte hoes
 • Gemaakt op ambachtelijke wijze
 • Toplaag met Talalay latex

Lees meer

9.5
Uitstekend

 Beste Pocketmatras - Quiesco

Quiesco - Pocketvering Matras

 • 7 zone pocketveren
 • Focus op een gezonde ondersteuning
 • Toplaag met latex

Lees meer

9.0
Zeer goed

 Beste Pocketveren - Kuperus

Kuperus - Pocketvering matras

 • Comfortabel
 • Goede drukverdeling
 • Toplaag met latex

Lees meer

8.5
Goed

Schramm - Pocketveren Matras

Pocketvering Matras - Schramm

9.5
Uitstekend

 • Luxueuze afwerking met natuurlijke materialen
 • Gemaakt op ambachtelijke wijze
 • Toplaag met Talalay latex

Lees meer

Quiesco - Pocketvering Matras

Pocketvering Matras - Quiesco

9.0
Zeer goed

 • 7 zone pocketveren
 • Design voor een gezonde ondersteuning
 • Toplaag met latex

Lees meer

Kuperus - Pocketvering Matras

Pocketvering Matras - Kuperus

8.5
Goed

 • Comfortabele ondersteuning
 • Goede drukverdeling
 • Toplaag met latex

Lees meer


1. Schramm Mythos

Schramm Matras Mythos - Beste Matras

Het Duitse familiebedrijf Schramm maakt al sinds 1959 matrassen op ambachtelijke wijze. Het merk is gekend om zijn uitzonderlijke kwaliteitsvolle matrassen.

De Schramm Mythos is voor ons simpelweg de beste pocketvering matras. Deze handgemaakte pocketveermatras is afgewerkt met de beste natuurlijke materialen, zoals wol, katoen, zijde, linnen en kasjmier. De matras heeft daardoor een zeer luxueuze afwerking. Ook de pocketveren zijn van bijzondere kwaliteit. Ze hebben een duurzame veerkracht en een hoge weerstand tegen breuk.

Het enige nadeel van deze pocketveren matras is het stevige prijskaartje.

Product Specificaties:

 • Type: Pocketveren matras
 • Materialen:
  • Hoes: Talalay-latex, wol, katoen, zijde, linnen en kasjmier.
  • Kern: Ong. 500 cilinderveren (bij 100 x 200 cm)
 • Prijs: 2.500 euro
 • Service: niet bekend

Review van Schramm Mythos

 • Aanpassingsvermogen:

  De matras houdt rekening met je lichaamsbouw en slaaphouding dankzij de verschillende draaddikte van de veren en de progressieve pocketopbouw.

 • Ondersteuning:

  De matras heeft een unieke schouderzone die speciaal ontwikkeld is voor zijslapers. Dankzij de aangepaste veren in de schouderzone zakken de schouders makkelijk weg in de matras.

  Eén van de meest voorkomende problemen bij mensen die niet goed slapen is een veel te harde schouderzone.

  De pocketvering matras is beschikbaar in 4 verschillende hardheden.

 • Drukverdeling:

  Dankzij de soepele Talalay latex toplaag, de drukverdeler en de hoge hoeveelheid wol.

 • Elasticiteit:

  Enkel bij zeer lichte personen zien we een oppervlakte spanning door de geweven katoenen matrastijk.

 • Slaapklimaat:

  De matrashoes is gemaakt uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen, zijde, linnen en kasjmier hierdoor creëer je een aangenaam slaapklimaat. Ook het kernmateriaal bestaat uit katoen om de afvoer van het lichaamsvocht uit de matras te faciliteren.

 • Hygiëne:

  De matrashoes is afneembaar en wasbaar.

 • Duurzaamheid:

  Bij de productie van de matras wordt gebruik gemaakt van thermische veredeling om de kwaliteit van de veren te verhogen. De veren gaan hierdoor langer mee wat de levensduur van de matras verlengt. 

Besluit:
De Schramm Mythos is voor ons de absolute top binnen de pocketverenmatrassen.

Het is een luxe uitvoering van een matras die volledig is aangepast om je te ondersteunen in een goede, gezonde slaaphouding.

Aan de keerzijde van de medaille hangt natuurlijk een stevig prijskaartje. Laat je het kamelenhaar en de kasjmier achterwege dan kan je een matras kopen die zeer dicht in de buurt komt van de Mythos, voor de helft van de prijs.


2. Quiesco Matras

Pocketveren Matras Quiesco

De Quiesco matras is een 7 zone pocketveren matras die afwerkt is met natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. De matras geeft een luxueus comfortgevoel. Ideaal voor een perfecte drukverdeling en ondersteuning van je wervelkolom. In vergelijking met andere hoge kwaliteitsmatrassen heeft de Quiesco matras een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.

Product Specificaties:

 • Type: Pocketveren matras
 • Materialen:
  • Hoes: Latex, wol en wildzijde.
  • Kern: 500 cilinderveren
 • Prijs: 999 euro (90 x 200)
 • Service: 100 dagen proberen. Gratis verzending én retour.

Review van Quiesco Matras:

 • Aanpassingsvermogen:

  Dankzij honderden pocketveren afgewerkt met latex.

 • Ondersteuning:

  De matras heeft specifieke steunzones waarbij de draaddikte en de densiteit van de latex aangepast zijn aan de lichaamsbouw en het gewicht. 

 • Drukverdeling:

  De latex toplaag zorgt voor de juiste drukverdeling.

 • Elasticiteit:

  Dankzij de soepelere velourshoes, de latex toplagen heb je nergens oppervlakte spanning. De zomerkant is iets stroever omwille van de wildzijde vulling.

 • Slaapklimaat:

  De matrashoes heeft een winter en een zomerkant. De zomerhoes bestaat voor 70% uit wildzijde en 30% biowol. De winterkant bestaat voor 100% uit 500 gr/m² biowol.

 • Hygiëne:

  De hoezen zijn niet wasbaar in de wasmachine. Enkel droogkuis mogelijk. Gebruik steeds een aangepaste molton matrasbeschermer in katoen of tencel, alsook een goed hoeslaken en was deze geregeld op 40° of 60° in de wasmachine.

 • Duurzaamheid:

  De matras is symmetrisch opgebouwd en zowel boven- als onderkant zijn perfect afgewerkt. Je kan dus je matras 4 keer per jaar draaien en omkeren. Dit komt de levensduur van de matras ten goede. 


Besluit:
De Quiesco matras is een luxueuze pocketverenmatras die specifiek ontworpen werd om een gezonde, correcte ondersteuning te bieden.

In tegenstelling tot andere matrassen van topkwaliteit wordt de Quiesco matras direct online aangeboden. Hierdoor heeft de Quiesco matras een zeer sterke prijs-kwaliteitsverhouding.


3. Kuperus matras

Kuperus Aangemeten Matras

Bij het 100 jaar bestaan werd Kuperus bekroond als Hofleverancier. Vakmanschap, ambacht en kwaliteit staan als sinds 1905 centraal voor dit traditiebedrijf. 

Product Specificaties:

 • Type: Pocketveren matras
 • Materialen: 
  • Hoes: Latex, wol en wildzijde.
  • Kern: 500 cilinderveren.
 • Prijs: 1.099 euro
 • Service: onbekend

Review van Kuperus Matras

 • Aanpassingsvermogen:

  De talalay latexlaag en de individueel aangepaste veren zorgen voor een uitstekend aanpassingsvermogen.

 • Ondersteuning:

  De vier verschillende draaddiktes van de veren de mogelijkheid om ze individueel uit te lijnen (filmpje) zorgen voor een perfecte ondersteuning van je rug.

 • Drukverdeling:

  Dankzij de talalay latex-toplaag.

 • Elasticiteit:

  Hoge punt-elasticiteit dankzij de jutte drukverdeler en de talalay latex. Ook de elastische hoes draagt bij tot de elasticiteit van de matras.

 • Slaapklimaat:

  De hoes bestaat uit 500 gr. wol per vierkante meter.

 • Hygiëne:

  De hoes is wel niet wasbaar. Gebruik dus een matrasbeschermer.

 • Duurzaamheid:

  Vierzijdig beslaapbaar.

Besluit:
De Kuperus matras is een zeer goede matras.


Voordelen en nadelen van pocketveren matras

Pocketveren matrassen zijn populair. Hieronder lees je de belangrijkste voordelen van pocketvering matrassen.

Voordelen Nadelen
 • + Geen overdracht van beweging
 • + Constante stevigheid
 • + Drukverlagend
 • + Goede ventilatie
 • + Duurzaam
 • - Koel slaapklimaat
 • - Matrasrand
 • - Niet (altijd) combineerbaar met verstelbare bodem
Voordelen
 • + Geen overdracht van beweging
 • + Constante stevigheid
 • + Drukverlagend
 • + Goede ventilatie
 • + Duurzaam
Nadelen
 • - Koel slaapklimaat
 • - Matrasrand
 • - Niet (altijd) combineerbaar met verstelbare bodem

Voordelen Pocketveren Matras

 • Geen overdracht van beweging
 • Constante stevigheid
 • Totale lichaamsondersteuning
 • Drukverlagend
 • Goede ventilatie
 • Hygiënisch
 • Duurzaam

Geen overdracht van beweging

Elke veer is ingesloten in een eigen textielhoes. Daardoor werken de veren onafhankelijk van elkaar en reageren ze alleen op de druk die op dat gebied wordt uitgeoefend. Omdat de veren individueel verpakt zijn en op verschillende rijen staan, is een pocketveer matras heel soepel en buigbaar. Het resultaat is een beter aangepaste ondersteuning voor personen met een verschillende lichaamsbouw.

Hierdoor rol je niet naar elkaar toe tijdens je slaap.

Constante stevigheid

Omdat elke individuele pocketveer in zijn eigen textielhoes is ingesloten, is er een constante spanning. Dit zorgt voor een gelijkmatige stevigheid over het hele matras.

Totale lichaamsondersteuning

(Goede) pocketveren matrassen zijn een type verende matras van hoge premium kwaliteit. Ze staan bekend om hun consistente, optimale lichaamsondersteuning.

Drukverlagend

Omdat pocketveren onafhankelijk van elkaar werken, ondersteunen pocketverende matrassen je lichaamsgewicht in grotere mate dan een open spiraalveersysteem (ook wel bekend als standaard vering). Hierdoor lig je comfortable en wordt je goed ondersteund, waardoor het risico op drukpuntopbouw wordt verminderd.

Goede ventilatie

De matrassen hebben een verenkern waardoor ze beter ventileren dan synthetische schuimmatrassen. De lucht verplaatst zich namelijk veel makkelijker door pocketveren dan door schuim. 

Een betere verluchting zorgt voor een aangenaam, koel slaapcomfort.

Hygiënisch

In tegenstelling tot wat andere zouden beweren is een pocketveren matras erg hygiënisch. Schimmel en bacteriën ontstaan door warmte en vocht, de goede ventilatie van een matras met veren zorgt voor een optimale vochtevacuatie.

Duurzaam

Een pocketveren matras zal eerder aan vervanging toe zijn door de slijtage van de matrashoes en afdeklagen dan door de slijtage of metaalmoeheid van de pocketveren. 

Pocketveren uit goede matrassen tonen na 10 jaar nog steeds geen metaalmoeheid. Afdeklagen uit koudschuim, traagschuim, latex, … verslijten aanzienlijk sneller.

Om die reden hebben pocket veren matrassen ook minder snel kuilvorming. 


Nadelen Pocketveren Matras

 • Koel slaapklimaat
 • Matrasrand
 • Niet (altijd) combineerbaar met verstelbare bodem

Koel slaapklimaat

Elk voordeel zijn nadeel? De goede ventilatie van een pocketveren matras zorgt voor een fris, aangenaam slaapklimaat. Voor sommige voelt een pocketveren matras (te) koel aan.  

Matrasrand

Rond een pocketverenkern zit een matrasrand die meestal gemaakt is uit koudschuim. Deze rand is meestal tussen de 5 en 10 centimeter dik en biedt geen goede ondersteuning. Het doel van deze matrasrand is zorgen voor stabiliteit. Als je op de rand ligt krijg je dus geen goede ondersteuning bij een pocketverenmatras.

 Niet altijd combineerbaar met een verstelbare bodem

Niet alle pocket veren matrassen zijn geschikt voor elektrisch verstelbare bedbodems. Bij schuimmatrassen is dit vanzelfsprekend minder een probleem.


Verschil pocketveren en traagschuim matras

Een pocketvering matras of een traagschuim matras: wat is beter? Beide matrassentypes zijn erg populair. Ze hebben een aantal overeenkomstige eigenschappen, maar een aantal zeer belangrijke verschillen.


Een overzicht van de eigenschappen van de verschillende matrastypes:

Aanpassings-
vermogen
Ondersteuning Duurzaamheid Ventilatie
Koudschuim matras
1 1 1 0
Latex matras
5 4 4 4
Traagschuim matras
5 4 4 4
Pocketvering matras
5 4 4 4
Aanpassings- vermogen Ondersteuning Duurzaamheid Ventilatie
Koudschuimmatras Matig Matig Matig Slecht
Latex matras Goed Goed Goed Goed
Traagschuim matras Goed Matig Matig Slecht
Pocketveringmatrassen Goed Goed Goed Goed

Verschillend materiaal

Het meest opvallende verschil tussen een pocketveren matras en een traagschuim matras is natuurlijk het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Een pocketvering matras bestaan uit een kern van individueel verpakte veren met daarboven een comfortlaag. In het algemeen zorgt een goede pocketverenmatras voor een comfortable, goede ondersteuning.

Traagschuimmatrasen bestaan daarentegen uit polyurethaanschuim. Het synthetische schuim is dicht en vormt zich onder druk en temperatuur. Ze zijn gekend voor hun drukverlagende eigenschap.

Verschillend comfortgevoel 

Een ander verschil tussen een traagschuim- en een pocketmatras is het comfortgevoel. Hou je van een veerkrachtige, ondersteunende matras dan is een pocketveren matras beter geschikt voor jou. Mensen die slapen op een pocketverenmatras zijn vaak erg positief over de veerkrachtige steun die de matras biedt tegenover andere typen matrassen. Een pocketveren matras voelt vaak steviger aan dan een traagschuim matras.

In een traagschuim matras zak je dieper weg. De matras vormt zich naar je lichaam, waardoor de druk op je lichaam zeer licht is. Sommige vinden die 'sensatie' erg fijn, anderen vinden dat net niet aangenaam. You love it or you hate it. 

Duurzaamheid

Ook de gemiddelde levensduur van de matrassen verschilt.

De vering in een pocketveren matras zal na verloop van tijd metaalmoeheid vertonen. Hierdoor worden de veren minder veerkrachtig en zal de matras beginnen doorzakken, en harder aanvoelen. Het is belangrijk dat een pocketvering matras regelmatig gedraaid wordt om de levensduur van de matras te verlengen. Een goede pocketverenmatras gaat 8 tot 10 jaar mee

Mits de juiste zorg gaan traagschuimmatrassen vrij lang mee. Een traagschuimmatras van goede schuimkwaliteit kan tot 12 jaar meegaan. Om hygiënische redenen is het na deze lange tijd aangeraden om een nieuwe matras te kopen. Ook een traagschuim matras wordt best regelmatig omgedraaid.

Verschillend slaapklimaat

Het slaapklimaat is een belangrijke verschil tussen pocketvering en traagschuim matrassen. Ondanks dat de nieuwe generatie traagschuim matrassen koeler zijn dan voordien, worden ze nog steeds vaak te warm bevonden.

Pocketvering matrassen zijn over het algemeen koeler. Let wel op: het slaapklimaat van een pocketveren matras wordt hoofdzakelijk bepaalt door de comfortlaag en de matrashoes.

Bewegingsoverdracht

Op vlak van bewegingsoverdracht is het verschil tussen beide matrastypes beperkt.

Door het 'mal-' of 'knuffeleffect' van een traagschuimmatras wordt er zeer weinig beweging van de ene kant van de matras naar de andere overgebracht. Hierdoor storen partners elkaar zo min mogelijk tijdens het draaien en keren s'nachts.

Pocketveren matrassen geven ook een grote bewegingsvrijheid. Niet op hetzelfde niveau als een traagschuimmatras. De individueel verpakte veren in het matras zorgen ervoor dat elke veer op eigen kracht kan bewegen en reageren op druk, in plaats van het hele bed te schudden. Zeer vaak wordt bij pocketveringmatrassen ook gekozen voor twee éénpersoonsmatrassen naast elkaar. Hierbij is er geen enkele bewegingsoverdracht. 

Bij de keuze tussen een pocketveringmatras en een traagschuimmatras hou je dus best rekening met bovenstaande zaken. Ze hebben een aantal overeenkomsten kenmerken, maar het zijn vooral de verschillen die mensen doet kiezen voor het ene boven het andere.


Wat is een pocketvering matras?

Een pocketvering matras is een matras waarvan de kern is opgebouwd uit individuele pocketveren.

Pocketveren

Pocketveren zijn spiraalvormige veren die meestal gemaakt zijn uit staal. Elke veer is afzonderlijk ingesloten in een eigen textielhoesje. Daardoor werken de veren onafhankelijk van elkaar en reageren ze alleen op de druk die op dat gebied wordt uitgeoefend.

Omdat de veren individueel verpakt zijn en op verschillende rijen staan, geeft een pocketveer matras een goede, aangepaste ondersteuning.

Het verschil tussen een pocketveren matras en een verenmatras

Er is een belangrijk verschil (en ook prijsverschil) tussen pocketveren matrassen en verenmatrassen. Pocketveren bewegen individueel en dus niet als een geheel, in tegenstelling tot de gewone veermatrassen. Dit zorgt voor een betere ondersteuning en vermijdt kuilvorming. Elke pocketveer werkt individueel om je lichaam op de juiste manier te ondersteunen. Dit is ook één van de reden waarom een pocketverend matras je toelaat en stimuleert om vrij te bewegen tijdens je slaap. Beweging tijdens je slaap is cruciaal voor de bloedcirculatie en recuperatie van je lichaam.


Op zoek naar een goede pocketveren matras?Ontdek de Quiesco Matras

quiesco matras