Dankzij deze tips koop je een goed hoofdkussenEen goed hoofdkussen kopen

Een te dun, te dik of gewoonweg een fout hoofdkussen kan zorgen voor een slechte nachtrust of fysieke klachten. Om slapeloze nachten te vermijden heb je een goed hoofdkussen nodig. Maar want is nu het juiste hoofdkussen voor jou? Er zijn immers zo veel verschillende kussens.

Om het je makkelijker te maken hebben we een checklist opgesteld. Print deze af en neem hem mee tijdens je zoektocht naar het ideale kussen.

Ultieme checklist: een goed hoofdkussen kopen. 

Hieronder vind je de ultieme checklist om een goed kussen te kopen. Ja, hij is zéér uitgebreid maar dat moet ook. Een hoofdkussen gebruiken we elke nacht en gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Bovendien zijn er veel mensen die ondertussen al een hele verzameling hoofdkussens hebben omdat ze nooit het juist gevonden hebben. Met deze checklist koop je eindelijk een goed hoofdkussen:

1. Een goed hoofdkussen heeft de juiste hoogte.  

Het hoofdkussen zorgt ervoor dat de wervelkolom, het hoofd en meer bepaald de nekwervels in hun natuurlijke positie ondersteund worden.

goed hoofdkussen

Waarom is dit belangrijk?

Een te hoog of te laag hoofdkussen zorgt voor een overbelasting van de nekwervels, soms met nekklachten of nekpijn tot gevolg. Een goed kussen zorgt daarentegen voor een regelmatige drukverdeling op de tussenwervelschijven ter hoogte van de nekwervels.

De juiste hoogte is ook belangrijk om de druk op het schoudergewricht weg te nemen. Als je kussen te laag is, ga je door het gewicht van de nek en het hoofd extra druk creëren op het schoudergewricht. 

Hoe te controleren?

Vraag iemand om na te kijken of je nek(wervels) op een horizontale lijn liggen.

2. De vulling van een goed kussen heeft de volgende eigenschappen:
❏  a. vormvast
 Waarom is dit belangrijk?
Als je hoofdkussen niet vormvast is, gaat de opvulling zich verplaatsen tijdens je slaap. Hierdoor krijgt je geen goede ondersteuning. Bijvoorbeeld water, boekweit, dons, ... dat zijn losse materialen die zich verplaatsen onder druk. Het vervelende hierbij is dat je dan 's nachts je hoofdkussen zou moeten opschudden of vormen voor de juiste ondersteuning. Beter is om te kiezen voor vormvast materiaal, zo krijg je een stabiele ondersteuning.
 Hoe te controleren?

Bij een niet-vormvast materiaal zal de vulling zich verplaatsten als je schudt met het hoofdkussen. 
     ►  Niet vormvaste materialen: boekweit, water, dons en veren, alle soorten losse vullingen.
     ►  Vormvaste materialen: latex, bultex, koudschuim. 
❏  b. elastisch 
  Waarom is dit belangrijk?

Een goed kussen is elastisch zodat het zich optimaal kan aanpassen aan de contouren van uw hoofd en nek, in alle slaaphoudingen. 
 Hoe te controleren?
Je neemt de hoes van het hoofdkussen en laat een gewicht vallen op kern van het hoofdkussen. Als het gewicht een paar keer op en neer veert dan heb je een elastisch materiaal. Als het (bijna) geen opwaartse beweging maakt, is het materiaal niet elastisch.
c. niet temperatuur en drukgevoelig
♛  Waarom is dit belangrijk?
Visco-elastische schuimen (memory-foam, Tempur) worden gekenmerkt door hun druk- en temperatuur gevoeligheid. Hierdoor kan dit type kussen hard aanvoelen bij koude temperaturen en (te) zacht bij warme temperaturen. Als je je slaaphouding wijzigt zal je moeten wachten tot het hoofdkussen zich terug aanpast is aan je nieuwe houding. Bijvoorbeeld, als je draait van ruglig naar zijlig dan voelt het deel van het hoofdkussen waar je niet op lag eerst hard en oncomfortabel aan. Dat komt omdat het hoofdkussen dan zich niet onmiddellijk aanpast onder de druk en temperatuur van je hoofd en nek. 
 Hoe te controleren?
Bij een temperatuur- en drukgevoelig kussen voel je dat het een tijdje duurt voor het aangepast is. Als je dan van slaaphouding verandert voel je dat je op een harder stuk komt dat minder snel aanpast. Ook hier is het belangrijk om terug te grijpen naar de essentie van een goede slaaphouding en na te gaan of de wervelkolom in een horizontale positie optimaal ondersteund wordt. 
d. ventilerend
♛  Waarom is dit belangrijk?
Een hoofdkussen dat slecht ventileert zal onaangenaam aanvoelen. Visco-elastische schuimen ventileren minder goed. 
e. anti-bacterieel en schimmelwerend
♛  Waarom is dit belangrijk?
Goede hoofdkussens zijn antibacterieel en schimmelwerend. Zo gaan ze langer mee en blijven ze hygiënisch. 
3. Het kussen is aangepast aan je lichaamsbouw.

Bij de keuze van je hoofdkussen houd je rekening met:

 • de lengte van je nek,
 • de breedte van je schouders
 • de verhouding van je nekbreedte tegenover je hoofdbreedte.

In functie daarvan zou je een hoofdkussen moeten kiezen dat de neklengte en de afstand tussen schouder en nek overbrugt als je op je zij slaapt. Als de afstand tussen schouder en nek optimaal overbrugd wordt zal ook de schouder geen extra druk krijgen. 

Als je op je rug slaapt zou kussen het achterhoofd voldoen ruimte moeten geven zodanig dat de natuurlijke holte van de nekwervels optimaal ondersteund wordt. 

4. Het hoofdkussen is aangepast aan je slaaphouding.

Heel belangrijk.

Voor de zijslapers: als je veel op je zij slaapt moet het hoofdkussen voldoende hoog zijn en een klein beetje ruimte geven aan het hoofd en veel steun aan de nekwervel. Het moet zodanig aanvoelen dat je hoofd in een horizontale positie ligt in het verlengde van uw bekken. Dus bekken en hoofd moeten op dezelfde as liggen, dan is het kussen een goed hoofdkussen. 

Voor de rugslapers: in rughouding is het anders. In rughouding moet je voelen dat uw hoofd eigenlijk in zijn natuurlijke positie lichtjes kantelt in het hoofdkussen zodanig dat er een lichte tractie ontstaat ter hoogte van de nekwervels en dat de nekwervel hoogte goed gerespecteerd is door het hoofdkussen. In ruglig mag het hoofdkussen ook zeker niet te hard zijn. 

Als je voelt dat je hoofd te fel naar achter kantelt in ruglig, is het hoofdkussen te laag. Omgekeerd, als het hoofdkussen te hoog is duwt het hoofdkussen het hoofd naar voor en krijg je een slechte nekwervel positie. Een te hoog kussen is dus ook helemaal niet goed. 

5. Een goed hoofdkussen mag/moet getest worden. 
Zorg dat u de mogelijkheid heeft om het hoofdkussen te testen in uw thuis-situatie.

 

Printversie: Checklist: een goed hoofdkussen kopen.

 

goed hoofdkussen kopen checklist

 Download: printversie checklist

Wil je online een goed hoofdkussen kopen? 

Het Quiesco-hoofdkussen voldoet aan alle eigenschappen van een goed kussen. 
+ de meest complete testservice: gratis verzending én retour.
Niets houd je tegen om het comfort bij jouw thuis te testen.

 

Ontdek de 7 uitzonderlijke eigenschappen van het Quiesco kussen.

 

WAT ZEGGEN ONZE KLANTEN OVER
HET QUIESCO HOOFDKUSSEN?

12 reacties

 • AlJxRpdUYSTjzCI

  GAbrxVfQK
 • EVNCfybKetUvJgzi

  hjBYfVWk
 • BfoyQWehIrN

  dzXjbaclSqT
 • wUaulfxzJ

  NVHWYdrXGuy
 • CQIhsPKj

  KHzXcyOwfoQANs

Laat een reactie achter