Ergonomisch hoofdkussen

Alles wat je wil weten over ergonomische hoofdkussens.

Ergonomisch hoofdkussen

Een ergonomisch kussen biedt meer steun dan een normaal hoofdkussen. De juiste ondersteuning van je hoofd en je nek zorgt voor een goede en gezonde nachtrust.

Met een goed hoofdkussen voel je op korte termijn verlichting en ervaar je een betere nachtrust. Met een goed ergonomisch kussen krijg je elke nacht de juiste ondersteuning waardoor je fysieke klachten (preventief) vermijdt, het zal bijdragen tot betere slaappatronen, een betere gezondheid en betere prestaties overdag.


Wat is een ergonomisch hoofdkussen?

Een ergonomisch hoofdkussen is een kussen dat de nek en het hoofd ondersteunt op een manier waarbij de natuurlijke positie van de wervelkolom gerespecteerd wordt. 

Een ergonomisch kussen is ontworpen om het gewicht van je nek en je hoofd gelijkmatig te verdelen over het oppervlak van het kussen om zo de druk, belasting en spanning op je nekwervels, en op je lichaam, te verlichten. De kern van het kussen is gemaakt van een vulling die zich aanpast naar de vorm van je hoofd en nek. Meestal bestaat de kern van een ergonomisch hoofkussen uit traagschuim of latex.


 KORT OVERZICHT:

Onze top 5 - Beste Ergonomische Hoofdkussens

 1. Quiesco hoofdkussen
 2. Theraflex Plumka kussen
 3. Mahoton Butterfly kussen
 4. Tempur Original kussen
 5. Sissel Deluxe kussen

(Uitgebreide bespreking van de beste ergonomische hoofdkussens onderaan deze pagina)


Ergonomisch hoofdkussen kopen - waar op letten

Wil je een goed ergonomisch kussen kopen?
Houd dan rekening met de onderstaande 8 tips waar je op moet letten:

#1 - Heeft het kussen de juiste hoogte?

Waar op letten ergonomisch kussen?

Een goed ergonomisch kussen ondersteunt je wervelkolom in zijn natuurlijke positie. Zoals op de afbeelding hierboven.

Is het kussen te hoog of te laag dan ontstaat er spanning in je nek. De nekwervels worden overbelast, waardoor nekpijn en zelfs hoofdpijn kan ontstaan. Ook om schouderklachten te vermijden is de juiste hoogte van je kussen erg belangrijk. Zo verlicht je de druk op het schoudergewricht.

Pro Tip
Vraag iemand om na te kijken of je nekwervels op een horizonale lijn liggen.

#2 - Is het kussen vormvast?

Als de vulling in het kussen niet vormvast is, verplaatst die zich binnen het kussen terwijl je slaapt. Het hoofdkussen geeft dus geen stabiele, goede ondersteuning. 

Losse materialen als hoofdkussenvulling

Dons, boekweit, water en andere losse materialen verplaatsen zich onder druk. Om een ondersteunende vorm of hoogte te behouden moet je het 's nachts opschudden. Dat is natuurlijk niet mogelijk terwijl je slaapt. 

Kies dus voor een kussen met een vormvaste vulling.

Pro Tip

Bij een niet-vormvast materiaal zal de vulling zich verplaatsten als je schudt met het hoofdkussen.

 • Niet vormvaste kussens: boekweit, water, dons en losse vullingen.
 • Vormvaste kussens: latex, bultex, koudschuim.

#3 - Is het kussen elastisch?

Een goed ergonomisch kussen is elastisch. Zo past het zich aan aan de contouren van je nek en hoofdkussen ongeacht je slaaphouding.

latex is elastischer dan traagschuim

Pro Tip

Neem de hoes van het kussen en laat een gewicht vallen op het kussen. Als het gewicht een paar keer op en neer veert dan is het kussen elastisch.

#4 - Het hoofdkussen is niet temperatuur- en drukgevoelig

Traagschuim is druk- en temperatuur gevoelig. Door de druk en temperatuur vormt het zich perfect naar de contouren van je hoofd en nek. Het nadeel is dat je comfort temperatuur afhankelijk is. Een traagschuim kussen voelt harder aan bij koude temperaturen en (te) zacht bij warme temperaturen.

Traagschuim is ook drukgevoelig. Als je van slaaphouding verandert heeft het even tijd nodig om zich aan te passen. Kies voor een kussen dat niet temperatuur en drukgevoelig is. Om die manier krijg je altijd een ideale ondersteuning ongeacht de temperatuur en druk. 

Traagschuim hoofdkussen is drukgevoelig

Pro Tip

Bij een temperatuur- en drukgevoelig kussen voel je dat het een tijdje duurt voor het aangepast is. Als je dan van slaaphouding verandert voel je dat je op een harder stuk komt dat minder snel aanpast.

#5 - Het is ventilerend

Een hoofdkussen dat slecht ventileert voelt onaangenaam en warm aan. Kies voor een hoofdkussenmateriaal dat goed ventileert.

Slecht ventilerende materialen 🔥

 • Visco-elastisch schuim
 • Koudschuim
 • Water

Goede ventilatie 💨

 • Latex
 • Dons

Slecht ventilerende materialen 🔥

 • Visco-elastisch schuim
 • Koudschuim
 • Water

Goede ventilatie 💨

 • Latex
 • Dons

#6 - Aangepast aan je lichaamsbouw

Het kussen mag dan wel gemaakt zijn van de beste materialen, het moet ook passen jouw lichaamsbouw. Een ergonomisch slaapkussen houdt rekening met:

 • de lengte van je nek,
 • de breedte van je schouders,
 • de verhouding nek- en hoofdbreedte.

Kies een hoofdkussen dat de neklengte en de afstand tussen schouder en nek overbrugt als je op je zij slaapt.

Als je op je rug slaapt moet het kussen het achterhoofd voldoende ruimte geven zodanig dat de natuurlijke holte van de nekwervels optimaal ondersteund wordt.

#7 - Het is aangepast aan je slaaphouding

Ergonomisch kussen voor zijslapers

Als je veel op je zij slaapt moet het hoofdkussen voldoende hoog zijn en een klein beetje ruimte geven aan het hoofd en veel steun aan de nekwervel. Het moet zodanig aanvoelen dat je hoofd in een horizontale positie ligt in het verlengde van uw bekken. Dus bekken en hoofd moeten op dezelfde as liggen, dan is het kussen een goed hoofdkussen.

Goed hoofdkussen voor zijslapers

Ergonomisch kussen voor rugslapers

In rughouding is het anders. In rughouding moet je voelen dat uw hoofd eigenlijk in zijn natuurlijke positie lichtjes kantelt in het hoofdkussen zodanig dat er een lichte tractie ontstaat ter hoogte van de nekwervels en dat de nekwervel hoogte goed gerespecteerd is door het hoofdkussen. In ruglig mag het hoofdkussen ook zeker niet te hard zijn.

Goed hoofdkussen voor rugslapers

Als je voelt dat je hoofd te fel naar achter kantelt in ruglig, is het hoofdkussen te laag. Omgekeerd, als het hoofdkussen te hoog is duwt het hoofdkussen het hoofd naar voor en krijg je een slechte nekwervel positie. Een te hoog kussen is dus ook helemaal niet goed.

tip#8 - Zorg dat je het kussen mag testen bij je thuis

Zorg dat je het kussen ruime tijd bij je thuis kan proberen. Geef jezelf ongeveer twee weken de tijd om te wennen aan je nieuwe hoofdkussen.


Ontdek het beste ergonomische hoofdkussen

Quiesco hoofdkussen

5 star review

Alternatief voor Tempur kussen


Ergonomisch kussen bij nekklachten

Ben je op zoek naar een ergonomisch kussen om nekklachten te vermijden?

Goed nieuws, een goed ergonomisch hoofdkussen kan nekklachten verminderen. Het is natuurlijk nóg beter als je een goed kussen zoekt om nekpijn preventie te vermijden.

Om nekklachten te vermijden dient je kussen:

 • de juiste hoogte te hebben,
 • aangepast aan je lichaamsbouw, 
 • aangepast aan je slaaphouding. 

Puur theoretisch gezien is het ideale ergonomisch hoofdkussen voor jou het kussen dat je hoofd en je nek in zijn natuurlijke positie kan ondersteunen. 

Eigenlijk is het dus redelijk simpel. Je zoekt dit als je het juiste kussen bij nekklachten zoekt:

goed ergonomisch kussen

Dat is puur theoretisch. En niet rekeninghoudend met het comfort. 


Veelgestelde vragen over ergonomische hoofdkussens

Ergonomisch kussen hoe gebruiken?

Een goed ergonomisch kussen heeft een neksteun. Sommige kussens hebben twee neksteunen zodat je zelf kan kiezen wat het beste voor je aanvoelt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de neksteunkant gebruikt om je nek te ondersteunen. Trek daarom het kussen stevig aan tot tegen je schouders.

Ergonomisch kussen wassen? 

Dit is afhankelijk van het type ergonomische kussen. 

Een latex hoofdkussen mag je niet wassen. 

Wat zijn goede kussenslopen voor een ergonomisch hoofdkussen?

Zorg dat het hoofdkussensloop ruim genoeg rond het kussen zit. Een te strakke sloop kan het kussen aanspannen waardoor het harder aanvoelt. Goede kussenslopen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen.