gezond-slapen

9 tips om een goede matras te kopen

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten matrassen en jij bent op zoek naar de ideale matras. Perfect, in dit artikel helpen we je daarbij ! Dankzij deze tips kan je binnenkort genieten van een zalige nachtrust.

door Redactie Quiescopedia Sunday, 29 April, 2018Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten matrassen. En jij bent op zoek naar de ideale matras voor jou. Perfect, wij gaan je daar bij helpen. In dit artikel geven we je tips om de juiste matras aan te kopen. Naast de klassiekers zoals Auping, Tempur en ... heb je tegenwoordig ook nieuwe merken zoals Simba, Emma of eve. Er is de Simba matras, de Emma matras, de Tempur matras, ... en nog zeer veel andere matrassen van bekende en minder bekende merken. Wat maakt een matras nu juist een goede matras en welke matras is het meest geschikt voor jou? Met deze tips geven je een stap in de goede richting. 

Op zoek naar een nieuwe goede matras?

Je informeren is ongelofelijk belangrijk. Waarom ? 

 • Een goed matras gaat ongeveer 10 jaar mee.
 • De Belgische homo sapiens anno 2018 slaapt gemiddeld 236.520 uur doorheen zijn leven.
 • Een goede matras is een (dure) investering
 • Er zijn zo veel verschillende matrassen dat je niet meer weet waar te beginnen. 

Om de juiste keuze te maken is het cruciaal dat je correct geïnformeerd bent.

Daar helpen wij je nu mee ...Eigenschappen van een goede matras


  1. Zorg dat de matras aangepast is aan je lichaamsbouw.

Kies je matras in functie van je lichaamsbouw en je slaaphouding. Hoe beter je matras aangepast is, hoe groter het comfort. Een aangepaste matras garandeert een betere ondersteuning van je wervelkolom.

  1. Je gewicht bepaalt de hardheid van je matras

De hardheid van je matras is afhankelijk van je lichaamsgewicht: zwaardere mensen hebben een hardere matras nodig dan kan lichtere personen. Voor koppels is het daarom aangeraden om te kiezen voor twee aparte matrassen.

  1. De dikte zegt iets over de kwaliteit van de matras.

De dikte van de matras bepaalt mee het comfort. Het lichaam krijgt weinig ruimte om in te zakken in een dunne matras waardoor je minder comfort krijgt. De ideale dikte van de matras hangt ook af van het bedbodem type dat gebruikt wordt. Een verenmatras is meestal tussen de 20 à 26 cm dik. Een schuimrubberen matras is meestal 13 à 17 cm dik. Let op zeker niet alle dikke matrassen zijn van goede kwaliteit.

  1. Kies een matras die ventileert en warmte reguleert.

Een goede warmte-isolatie is belangrijk. ‘S nachts wil het je het niet te kou hebben (je krijgt mogelijk spierstijfheid en slaapt daardoor slecht). Maar je wil het ook niet te warm, zodat je niet te veel transpireert. Daarom is een constante lichaamstemperatuur bij het slapen is dus belangrijk. De optimale temperatuur varieert tussen 28°C en 30°C.

Warmte-regulatie

Om goed te slapen blijft je lichaamstemperatuur best relatief constant. De warmte die het lichaam afgeeft mag niet volledig worden opgeslagen door de matras. Een goede ventilatie en warmte-regulatie zorgen ervoor dat de warmte gedeeltelijk kan afgevoerd worden, zodat de lichaamstemperatuur niet stijgt. Tegelijk moet de matras ook warmte bijhouden zodat het lichaam niet afkoelt.

  1. De matras heeft een neemt vocht goed op en voert het af.

De vochtabsorptie van een matras geeft aan hoe snel en efficiënt het vocht opneemt. De absorptie wordt vooral bepaald door de toplaag van de matras en de hoes die daarrond is aangebracht. De toplagen bestaan vaak uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen of zijde. De vochtdoorlating geeft aan hoe makkelijk de matras het vocht doorlaat en afvoert. Zo laat een latexmatras minder vocht door dan een verenmatras.

  1. De matras is makkelijk te onderhouden.

Een matras moet regelmatig goed verlucht worden. Je draait de matras best om de 3 maanden om. Sommige matrassen zijn voorzien van handvatten om het draaien te vergemakkelijken. 

Stabiliteit Als je verandert van slaaphouding mag je slaapsysteem niet nadeinen, omdat dit een te grote spierarbeid vraagt van de slaper.

  1. De matras is duurzaam.

Afhankelijk van de kwaliteit gaat een matras gemiddeld 8 tot 12 jaar mee. Na deze periode verlies de matras zijn elastische, ondersteunende werking. Ook om hygiënische redenen is het aangeraden om je matras te vervangen. 

Matrassen zijn één-, twee-, of vierzijdig beslaapbaar. Deze eigenschap bepaalt mee de duurzaamheid van je matras.


TagsOudere Post


1 comment

 • Emilie H.

  Apr 15, 2018

  Nuttige informatie !!! Ik ben op zoek naar een goede matras voor mij en mijn partner. Wij zijn al in verschillende winkels geweest en merken duidelijk een verschil in kennis van de winkelverkopers. Goed dat hier deze informatie verzameld wordt.


Reageer zelf