6 tips om een goede matras te kopenEen goede matras vinden is niet eenvoudig. Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten matrassen. De vraag is welke is matras het beste bij jou past. In dit artikel geven we tips zodat jij binnenkort kan genieten van een zalige nachtrust.

Tip 1 : Neem de tijd om je goed te informeren.

Top! Je bent al goed op weg als je hier bent belandt. Het is heel erg belangrijk om je goed te informeren als je een nieuwe matras aankoopt.

Waarom ?

 • Een goed matras gaat ongeveer 10 jaar mee.
 • De Belg slaapt gemiddeld 236.520 uur of 27 jaar doorheen zijn leven.
 • Een goede matras is een (dure) investering
 • Er zijn zo veel verschillende matrassen dat de beste kiezen niet eenvoudig is. 

Tip 2 : Zorg dat de matras je wervelkolom in zijn natuurlijk positie ondersteunt, zowel in zij- als ruglig.

De matras dient je wervelkolom in een natuurlijke positie te ondersteunen : 

Bovenstaande matras (in combinatie met een goede lattenbodem) zorgt voor een optimale ondersteuning van de wervelkolom van deze dame.

Let er dus zeker op dat je matras aangepast is aan : 

 • je gewicht
  • zwaardere personen: een hardere matras
  • lichte personen: een zachte matras
 • je lichaamsbouw
  • breed bekken: zachte bekkenzone
  • brede schouders: zachte schouderzone
  • ...

Om die reden kiezen koppels dus best voor twee aparte matrassen of één grote matras met een verschillende hardheid per slaaphelft. 

Winkeltip: Laat je partner in de winkel controleren of de matras zich goed aanpast aan je lichaam en de natuurlijke, horizontale positie van je wervelkolom respecteert. Hierbij dient de partner enkel na te gaan of de wervelkolom in een mooie horizontale lijn ligt. 

Tip 3 : De dikte van de matras zegt iets (niet alles!) over de kwaliteit

De dikte van de matras speelt een belangrijke rol in het comfort. Bij een dunne matras krijgt het lichaam krijgt te weinig ruimte om in te zakken waardoor je minder comfortabel ligt. De ideale dikte van de matras is afhankelijk van het bedbodem type dat gebruikt wordt. Een goede verenmatras is meestal tussen de 20 à 26 cm dik. Een schuimrubberen matras is meestal 13 à 17 cm dik. Let op zeker niet alle dikke matrassen zijn van goede kwaliteit.

Tip 4 : Kies een matras die ademt en warmte reguleert

Een goede warmte-isolatie is belangrijk. ‘S nachts wil het je het niet te kou hebben (je krijgt mogelijk spierstijfheid en slaapt daardoor slecht). Maar je wil het ook niet te warm, zodat je niet te veel transpireert. Daarom is een constante lichaamstemperatuur bij het slapen is dus belangrijk.

Warmte-regulatie

Om goed te slapen blijft je lichaamstemperatuur best relatief constant. De warmte die het lichaam afgeeft mag niet volledig worden opgeslagen door de matras. Een goede ventilatie en warmte-regulatie zorgen ervoor dat de warmte gedeeltelijk kan afgevoerd worden, zodat de lichaamstemperatuur niet stijgt. Tegelijk moet de matras ook warmte bijhouden zodat het lichaam niet afkoelt.

Tip 5 : De matras neemt vocht goed op en voert het af.

De vochtabsorptie van een matras geeft aan hoe snel en efficiënt het vocht opneemt. De absorptie wordt vooral bepaald door de toplaag van de matras en de hoes die daarrond is aangebracht. De toplagen bestaan vaak uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen of zijde. De vochtdoorlating geeft aan hoe makkelijk de matras het vocht doorlaat en afvoert. Zo laat een latexmatras minder vocht door dan een verenmatras.

 Tip 6 : Ook de bijhorende service is belangrijk: gratis retourneren ?

Zorg dat je de mogelijkheid hebt om de matras gratis te retourneren. Door onze bovenstaande tips te volgen verlaag je de kans op een miskoop maar als je na een aantal weken toch merkt dat de matras je lichaam toch niet in zijn natuurlijke positie ondersteunt wil je wel de mogelijkheid hebben om deze te retourneren of om te ruilen. 

5 reacties

 • ZVnoMYNfKyRtOFm

  yYnRvhPLbkKQA
 • LNizhBtr

  BOXanmGTJhgzHf
 • AiJhIzGsDUkaEcCo

  hZLIjKWOiYJHwazS
 • quWtZfcUoKA

  ldjigCVKSGJu
 • Nuttige informatie !!! Ik ben op zoek naar een goede matras voor mij en mijn partner. Wij zijn al in verschillende winkels geweest en merken duidelijk een verschil in kennis van de winkelverkopers. Goed dat hier deze informatie verzameld wordt.

  Emilie H.

Laat een reactie achter