Matt Matras Review

Onze kritische review van de Matt Sleeps matras

Review Matt matrasReview Matt Matras - Samenvatting

Voordelen Matt Matras:

 • Aanpasbaar comfort
 • Goede tijk uit tencel
 • 120 dagen testservice

Nadelen Matt Matras:

 • Veel synthetische materialen
 • Matige veerkracht
 • Matige vochtregulering

⚠ Evalueer kritisch de ondersteuning van je rug (doe zelf de test)


De Matt matras is een aanpasbaar schuimmatras, gemaakt in samenwerking met studenten van de TU Delft, 3 hotel giganten, 4 grote Europese matras fabrikanten en 260 proefpersonen.


Denk jij er ook over na om een Matt matras te kopen?

Hieronder vind je onze uitgebreide, kritische review van de Matt matras.

Productbeschrijving - Matt Original Matras

Type: Combinatie van verschillende (koud)schuimlagen

 • Kern en afdeklagen: in dit matras kun je de lagen met elkaar verwisselen om het naar jouw voorkeur samen te stellen
  • Koudschuim met verschillende hardheden
  • Traagschuim
  • Hypersupport (koudschuim)
  • Hoes/tijk: Tencel
   • Bewerkte houtvezel
    • Natuurlijk product
   • Afritsbaar en wasbaar

  Uitgebreide Review Matt Matras

  Opbouw van de matras

  De matras bestaat uit verschillende lagen die je afhankelijk van je voorkeur kan wisselen. Hieronder meer gedetailleerde info over de lagen.

  Review Matt Matras verschillende koudschuimlagen

  1. Tencel toplaag

  De matras heeft een 1 cm dikke hoes die gemaakt is van Tencel. Dit is een natuurlijke houtvezel gewonnen van de eucalyptusboom. Het voordeel van Tencel is dat het zeer goed ventileert. Een goede ventilatie is een pluspunt. Zo kan het de nachtelijke transpiratie optimaal worden opgevangen en de temperatuur goed worden geregeld. Zeker als je het snel warm hebt is het een fijne hoes.


  2. Hypersupport 4 cm

  De Hypersupport laag is een laag die gemaakt is van koudschuim en zou volgens Matt voor de ventilatie, vochtregulatie en ondersteuning instaan. De ondersteuning van koudschuim is echter maar matig. Ook zijn vocht en druk regulerende eigenschappen van een synthetisch materiaal een stuk minder ten opzichte van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld latex, daarover later meer).


  3. Traagschuim laag 4 cm

  Traagschuim wordt veel gebruikt in matrassen. De beste toepassing van traagschuim voor een matras is als toplaag. Traagschuim heeft namelijk een goede drukverdelende werking. Een toplaag van 4 centimeter is voldoende om de druk goed te verdelen.

  Toch heeft traagschuim enkele nadelen ten opzichte van het natuurlijke alternatief: latex. Traagschuim is druk- en temperatuurgevoelig, en ventileert minder goed.

  Het eerste nadeel is dat traagschuim drukgevoelig is. Doordat het bekken zwaar is, zakt dit weg, terwijl de lichtere schouders juist hoger blijven. Een ramp voor je wervelkolom.

  Hierdoor krijg je een hangmat-effect:

  ❌ 

   

  Door het TRAAGSCHUIM zakken zwaardere delen van het lichaam verder in (drukgevoeligheid). Hierdoor geeft het materiaal te weinig steun aan de zwaardere romp terwijl het hoofd en de benen te hoog blijven (hangmat-effect).

  Ten tweede is traagschuim temperatuurgevoelig. Zo kan traagschuim harder aanvoelen als het fris is in de slaapkamer en zachter als het warm wordt. Als je direct op traagschuim ligt dan wordt de druk redelijk goed verdeeld. Maar als daar al een of meerdere lagen overheen liggen, bereikt jouw lichaamstemperatuur nooit de traagschuimlaag. Deze laag werkt dus niet.

  Tenslotte, traagschuim ventileert minder goed. Hierdoor voelt deze laag klam na een tijd erop te liggen, omdat de warmteregulatie slecht is met als gevolg zweten. Je zweet kan niet goed weg door de slechte vochtafvoer van traagschuim.


  4. Koudschuim zacht en 5. Koudschuim hard

  Beide lagen van koudschuim zijn 8 cm. Deze lagen verschillen in hardheid maar de eigenschappen zijn hetzelfde. Koudschuim is een goedkoop materiaal en dat is eigenlijk een van de weinige voordelen. De rest is namelijk nadelig voor je slaapcomfort. De synthetische eigenschappen zorgen voor een redelijke vochtregulatie, maar de ondersteuning is matig. Er zijn wel een comfortzones voorzien zodat de matras zich aanpast aan je lichaam, maar deze zones zijn onvoldoende om voor een juiste houding te zorgen. In het volgende stuk zie je waarom.

  De combinatie van de lagen

  Het matras kun je dus volledig aanpassen naar je eigen comfort. Dit klinkt super, maar er is ook een keerzijde van de medaille. Elke laag heeft specifieke eigenschappen, maar deze verdwijnen eigenlijk als je de laag naar beneden brengt. De lagen erboven zorgen er voor dat de eigenschappen totaal niet meer tot uiting komen. Je moet dus compromissen sluiten terwijl je eigenlijk gewoon een matras wil dat alle voordelige eigenschappen tegelijkertijd bezit! Je kan het matras aanpassen wanneer je wil, maar je hebt het liefst toch gewoon een matras die meteen goed ligt en goed blijft liggen?


  Matt matras rugklachten

  Denk je eraan om een Matt matras te kopen om je rugklachten te verminderen? Wij raden de matras niet aan als je wervelkolom niet in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund wordt (doe de bezemsteel-test), zeker niet als je nek- of rugpijn hebt.

  De belangrijkste voorwaarde om rugklachten te verminderen is dat de matras je een goede, gezonde ondersteuning biedt.

  Op hun website (www.mattsleeps.com) vind je een korte video van een persoon die gaat liggen op het matras. Als je het beeld stilzet als hij ligt dan krijg je het volgende beeld:

  Rugklachten bij Matt Matras

  Tekening op basis van videofragment over de Matt Sleep matras.

  Het bekken wordt redelijk goed ondersteunt, maar naarmate je hoger gaat, zie je dat de schouder totaal geen ruimte krijgt en niet kan wegzakken.

  Met als gevolg: licht uitstekend schouderblad, de stijgende lijn van de wervelkolom en de afhangende schouder. Alle drie tekens van onjuiste ondersteuning.

  Een correcte ondersteuning zie je op de afbeelding hieronder:

  Voorbeeld van een correcte, gezonde ondersteuning van de wervelkolom

  Een foto die aangeeft hoe de volledige wervelkolom in zijn natuurlijk, horizontale positie ondersteund.

  Bij de Matt matras is de ruimte aan de schouder echt onvoldoende en veel mensen gaan die ruimte nodig hebben. Als je matras niet de juiste ondersteuning geeft, kan pijn aan de nek, schouder en rug worden veroorzaakt.

  Heb je al een Matt matras?

  Geen nood! Je kan eenvoudig nagaan of de Matt matras jou een goede ondersteuning geeft.

  Doe de BEZEMSTEELTEST:

  Bezemsteeltest - Quiesco

  Vraag aan je partner, vriend of vriendin om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt.

  De bedoeling is dat je wervelkolom in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund wordt zoals in de onderstaande afbeelding:

  goede positie op Quiesco Matras

  Word je niet op de juiste manier ondersteund door de Matt matras dan is die niet geschikt voor je.

  Deze regel geldt trouwens niet alleen voor de Matt matras, maar voor ALLE matrassen. Bovendien wil je niet alleen fysieke klachten zoals rug- en nekpijn verminderen. Je wil klachten ook preventief vermijden. De 'bezemsteeltest' is dus nuttig voor IEDEREEN die een gezonde slaaprust wil.

  Als je nog geen matras gekocht hebt kan deze test ook een belangrijke basis vormen om te beslissen of je de matras wil houden of niet.


  Eigenschappen goede matras

  Naast een goede ondersteuning zijn er nog verschillende andere voorwaarden voor een goede matras.

  Hieronder een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van een goede matras:

  • Aanpassingsvermogen: Het aanpassingsvermogen van de matras is de mate waarin de matras zich aanpast naar jouw specifieke slaaphouding en lichaamsbouw.
  • Ondersteuning: Een correcte ondersteuning van je wervelkolom vormt de basis van een gezonde slaaphouding. Controleer je positie met onze 'bezemsteel'-test.
  • Drukverdeling: Een matras met een goede drukverdeling zorgt voor een goede doorbloeding van huid- en spierweefsel.
  • Elasticiteit: Bewegen in je slaap is zeer belangrijk. Om beweging te stimuleren dient de ondersteuning van de matras stabiel en dynamisch te zijn.
  • Slaapklimaat: Een matras met een goede vocht-evacuerende en isolerende werking zorgt voor een fris en aangenaam slaapklimaat.
  • Hygiëne: Bij een hygiënische matras is de hoes afneembaar en wasbaar.
  • Duurzaamheid: Een matras die twee- of vierzijdig beslaapbaar is heeft een langere levensduur. Ook de ecologische voetafdruk van de matras en CO-2 neutraliteit van de matras is belangrijk.

  Nadelen Matt Matras

  Mogelijk onvoldoende ondersteuning van je rug

  Omdat je de schuimlagen zelf kan aanpassen is het belangrijk om na te gaan om de combinatie van de schuimlagen je de juiste ondersteuning biedt. Waar de hypersupport- en traagschuimlaag te zacht zijn, zijn de koudschuimlagen (zowel de zachte als harde) mogelijk te hard. De uitsparingen mogen niet deren omdat het schuim niet puntelastisch genoeg is. Met andere woorden: het goedkopere schuim is veel stugger dan bijvoorbeeld een natuurlatex laag.

  Slaapklimaat

  Ook op dit vlak bezit de Matt voor het grootste niet meest optimale materialen. Alleen de hoes van Tencel heeft de juiste eigenschappen. De rest van de synthetische schuimlagen zijn veel minder vocht evacuerend en temperatuur regulerend dan natuurlijke materialen. De matras kan klam en warm aanvoelen.

  Matige prijs-kwaliteit verhouding

  Zoals aangehaald zijn synthetische materialen niet ideaal. De prijs van de matras is hoog voor hoe goedkoop de schuimlagen daadwerkelijk zijn. De volledig kern is synthetisch en de prijs is naar onze mening niet naar behoren.

  Aanpasbaarheid: voordeel?

  Op het eerste gezicht lijken de verschillende aanpasbare lagen een voordeel. Je kan het zo vaak aanpassen als je wil. Maar als je er langer bij stilstaat, dan is dit helemaal geen voordeel. Het matras zou toch gewoon vanaf dag 1 juist moeten zijn. Natuurlijk moet het matras een paar dagen wennen, maar als je dan gewend bent, dan bevat je matras lagen, die je totaal niet nodig hebt.


  Matt of Quiesco: welke matras is goed voor jou?

  De juiste matras vinden is niet eenvoudig. Het is ook een belangrijke beslissing. Een matras gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Je nachtrust is ook gewoon super belangrijk.

  Je bent hier waarschijnlijk omdat je twijfelt om een Matt matras aan te kopen.

  Wij willen je graag een andere matras voorstellen: de Quiesco matras.

  Een luxueuze 7-zone pocketveren matras afgewerkt met natuurlijke materialen.

  Quiesco matras versus Matt matras

  Laten we eerlijk zijn: de Quiesco matras is een stuk duurder dan de Matt matras. Dat heeft natuurlijk een reden. Enkele goede redenen...


  Vergelijking Matt matras - Quiesco matras

  Matrashoes

  Quiesco: Ten eerste, bestaat de buitenste hoes van de Quiesco matras uit natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. Hierdoor heb je in de zomer altijd een fris en droog slaapklimaat. Terwijl in de winter je lichaamstemperatuur optimaal behouden blijft door de goede isolerende werking.

  Matt: De hoes van Tencel is goed. Dit natuurlijke materiaal voelt zacht aan en heeft een goede vochtregulerende werking. Deze laag is jammer genoeg wel de enige natuurlijke laag. Alle andere lagen zijn synthetisch.

  Matraskern

  Matt: De lagen van de van de matraskern zijn allemaal synthetisch. De ondersteuning, drukverdeling, warmte- en vochtregulatie zijn veel minder dan die van natuurlijke stoffen. De koudschuimen die worden gebruikt zijn veel minder elastisch en voelen veel harder aan dan natuurlijke latex.

  Ze hebben een poging gedaan om comfortzones te maken. Als ze dit niet hadden gedaan was het een grotere ramp geweest omdat de schuimlagen zich onvoldoende aanpassen aan het lichaam. De steun is nu nog steeds matig omdat de inkepingen te weinig doen.

  De matras is dan wel aanpasbaar, maar als je de matras gelijkmatig wil beslapen (cfr. het matras regelmatig draaien) dan moet je telkens de hoes openen en alle individuele delen apart omdraaien. Een gemakkelijke draai van het matras is niet mogelijk omdat de matras niet symmetrisch is. Omdat de twee lagen aan elkaar zitten is het ook maar tweezijdig beslaapbaar.

  Quiesco: Onder de hoes van de Quiesco matras bevindt zich namelijk een heerlijk zacht aanvoelende, goed ventilerende en elastische latex laag. De latex zorgt voor een onmiddellijke, correcte, neutrale aanpassing aan de contouren van je lichaam, ongeacht je ligpositie.

  Onder de latex bevindt zich de elektroshock geharde stalen pocketverenkern waarvan de draaddiktes bepaald zijn in functie van je lichaamsbouw. De kern zorgt voor een correcte ondersteuning van je rug terwijl je slaapt.

  Onder de kern van de Quiesco matras bevindt zich opnieuw een latexlaag en de zelfde hoes als aan de bovenkant gevuld met 500 gram biowol per vierkante meter. De matras is dus symmetrisch en vierzijdig beslaapbaar.

  Bovendien is de matras milieuvriendelijk omdat de natuurlijke materialen composteerbaar zijn en de kern van de matras herbruikbaar is.


  Overzicht vergelijking: Matt - Quiesco matras

  matt
  Matt Original
  logo Quiesco matras
  Materiaal 100% schuim met uitzondering van de hoes pocketveren &
  natuurlijke materialen
  Wervelkolompositie Doe de Bezemsteel-test Uitstekend
  Drukverdeling Matig Uitstekend
  Slaapklimaat Matig Uitstekend
  Beslaapbaar 2-zijdig (na openritsen van het matras en puzzelen) 4-zijdig (makkelijk omkeerbaar)
  Prijs € 495 € 999
  Matt Original logo Quiesco matras
  Materiaal
  100% schuim met uitzondering van de hoes pocketveren &
  natuurlijke materialen
  Wervelkolompositie
  Doe de Bezemsteel-test Uitstekend
  Drukverdeling
  Matig Uitstekend
  Slaapklimaat
  Matig Uitstekend
  Beslaapbaar
  2-zijdig (na openritsen van het matras en puzzelen) 4-zijdig (makkelijk omkeerbaar)
  Prijs
  € 495 € 999

   

  Besluit:

  De Quiesco matras overklast de Matt matras op alle vlakken, behalve prijs.

  Terwijl de Matt matras voornamelijk is opgebouwd uit synthetische materialen, gebruikt Quiesco natuurlijk materialen. De ondersteuning van de Quiesco matras zorgt voor een natuurlijke, goede ondersteuning van de wervelkolom. Bij de Matt matras is de ondersteuning zeer twijfelachtig. Qua slaapklimaat scoort Matt onvoldoende.

  Tenslotte ligt ook de prijs van de Matt matras te hoog ten opzichte van de kwaliteit. De prijs-kwaliteit verhouding van de Quiesco matras is uitzonderlijk goed.


  Quiesco Matras

  5 star review

  Quiesco Matras


  Twijfel je nog steeds tussen Matt en Quiesco?
  Zij slapen al op een Quiesco matras:

  {{ product.metafields.spr.reviews }}