Tips om een goede matras te kopen

Een goede matras kopen is een investering. Het is niet alleen een dure aankoop. Je zal er ook de volgende 10 jaar op slapen. Belangrijk dus om je goed te informeren. Wij geven je de belangrijkste tips voor als je op zoek bent naar een goede matras.  

1. De matras heeft een groot aanpassingsvermogen

Hoe beter je matras zich aanpast aan je lichaamsbouw en je slaaphouding, hoe groter het comfort. Een hoge conformiteit garandeert een betere ondersteuning van je wervelkolom. Een te hard of te zacht slaapsysteem biedt weinig conformiteit.

2. Ligcomfort

2.1 Hardheid
De hardheid van je matras is vooral afhankelijk van je lichaamsgewicht: zwaardere mensen hebben een hardere matras nodig dan kan lichtere personen. Om die reden is het ook sterk aangeraden om te kiezen voor twee aparte matrassen.
2.2 Dikte
Ook de dikte van de matras speelt een rol. Een dunne matras biedt minder comfort dan een dikke matras. Het lichaam kan maar in beperkte mate inzakken in een dunne matras. De ideale dikte van de matras hangt ook af van het bedbodem type dat gebruikt wordt:
  • Een verenmatras is meestal tussen de 20 à 26 cm dik.
  • Een schuimrubberen matras is meestal 13 à 17 cm dik.

  3. Warmte-isolatie

  Een goede warmte-isolatie is belangrijk om ‘s nachts niet te veel af te koelen (wat spierstijfheid en dus slecht slapen tot gevolg kan hebben) of om net niet te veel te transpireren. Een min of meer constante lichaamstemperatuur bij het slapen is dus belangrijk. De optimale bedtemperatuur varieert tussen 28°C en 30°C.

  4. Warmte-regulatie

  Om goed te slapen blijft je lichaamstemperatuur best relatief constant. De warmte die het lichaam afgeeft mag niet volledig worden opgeslagen door de matras. Een goede ventilatie en warmte-regulatie zorgen ervoor dat de warmte gedeeltelijk kan afgevoerd worden, zodat de lichaamstemperatuur niet stijgt. Tegelijk moet de matras ook warmte bijhouden zodat het lichaam niet afkoelt.

  5. Vochtabsorptie en -doorlating

  De vochtabsorptie geeft aan hoe snel en efficiënt de matras het vocht opneemt. De absorptie wordt vooral bepaald door de toplaag van de matras en de hoes die daarrond is aangebracht. De toplagen bestaan vaak uit wol, katoen of zijde.

  De vochtdoorlating geeft aan hoe makkelijk de matras het vocht doorlaat en afvoert. Zo laat een latexmatras minder vocht door dan een verenmatras.

  Onderhoud

  Een matras moet regelmatig goed verlucht worden. Je draait de matras best om de 3 maanden om. Zowel in de breedte als in de lengte. Let er wel op dat sommige matrassen tweezijdig beslaapbaar zijn. Matrassen die 4-zijdig beslaapbaar zijn, .

  Stabiliteit

  Als je verandert van slaaphouding mag je slaapsysteem niet nadeinen, omdat dit een te grote spierarbeid vraagt van de slaper.

  Duurzaamheid

  Afhankelijk van de kwaliteit gaat een matras gemiddeld 8 tot 12 jaar mee. Vooral omwille van hygienische redenen alsook het verlies van de elasticiteit van de matras speelt een rol.